Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Barcelona tancarà un hostal per a migrants però potenciarà l’acollida familiar

L’Ajuntament de Barcelona preveu canvis immediats en les polítiques de suport als joves migrants sense llar de la ciutat. Així, segons ha pogut saber el TOT Barcelona, els plans municipals passen per acabar amb l’actual suport econòmic al projecte d’un hostal reconvertit en espai d’emancipació i allotjament per a aquest col·lectiu, situat a Arc de Triomf. Aquesta decisió, a la pràctica, implicarà el tancament del recurs. Ara bé, aquest moviment no té a veure amb una retallada dels diners invertits en la matèria, sinó tot el contrari, que s’ampliaran. El que s’està aplicant és un canvi de prioritats, expliquen des del govern municipal.

Així, després d’haver sustentat el projecte de l’alberg per a joves en plena crisi del coronavirus, ara l’executiu d’Ada Colau preveu centrar els esforços en potenciar l’acollida. De fet, l’Ajuntament està enllestint la creació d’una oficina que subvencionarà una part del lloguer de les famílies que acullin, a més de reservar una partida mensual també per a la vida autònoma dels joves migrants. La idea és que l’estada s’allargui un mínim de sis mesos i que sigui prorrogable.

El regidor de Drets de Ciutadania, Marc Serra, assegura que “el repte” que els queda pendent amb el jovent sense llar és el de “mantenir l’acompanyament però reforçant l’objectiu que aconsegueixin la seva autonomia”. “Com aquest salt és molt gran, nosaltres podem posar un esglaó entremig i aquest esglaó és l’acollida familiar”, valora el màxim responsable de l’Ajuntament pel que fa a la cartera de migracions.

Serra detalla que actualment l’Ajuntament té comptabilitzats uns 50 joves allotjats en llars d’acollida. “Creiem que amb aquesta oficina, que ha de servir també per arribar a nous perfils i que ajuda a garantir la cobertura del lloguer de les famílies, podrem fer un salt quantitatiu i resoldrem millor les necessitats dels joves”, apunta el regidor. Igualment, l’Ajuntament reconeix el paper clau que han tingut aquests hostals oberts com a resposta als pitjors moments de la pandèmia, amb confinaments i restriccions greus, els últims mesos.

El tancament d’un hostal clau

El cert, però, és que des de l’entitat que gestiona els albergs, Barcelona Actua, s’esperava poder allargar la vida d’aquests recursos, després de l’èxit en el seu funcionament. I és que si bé arran de la pandèmia molts joves extutelats i refugiats es van veure al carrer i amb encara menys recursos dels que ja tenien, la irrupció meteòrica d’aquests hostals els va suposar un bàlsam. Alguns d’ells van passar de no tenir un sostre ni ingrés a formar part d’una comunitat on es formaven, tenien seguiment per part de voluntaris que s’implicaven individualment, col·laboraven en tasques com la cuina o la neteja i dormien en un entorn sense ensurts. 

Aquests espais es van anomenar BACstations i n’hi havia dos. El primer, a Gràcia, que ha vist com han passat per les seves instal·lacions més de 40 joves. El segon, obert l’agost del 2020, a Arc de Triomf, ha suposat una llar transitòria per a uns 65 nois

La vida del projecte gracienc està garantida. Com el finançament és privat, amb implicació de la fundació dels germans Thiago i Rafinha Alcántara, ha estat més fàcil de trobar una solució. “Coneixen el projecte i saben que està creant molt d’impacte. Així que vam poder seure i se’ns va fer saber que es mantindria el suport econòmic. Ara, evidentment necessitem una alternativa als hostals perquè en algun moment es voldrà recuperar l’activitat turística. Per això ara busquem un local o casa que s’ajusti al projecte”, explica la directora de la Fundació Barcelona Actua, Laia Serrano.

En canvi, a Arc de Triomf la situació és diferent. Conscient que amb l’administració pública els plans a llarg termini es fan més difícils, el panorama a partir de l’1 de gener del 2022 és incert. L’últim dia de l’any s’acaba el conveni que fins ara ha lligat hostal, fundació i Ajuntament i encara no està clar què succeirà. El que sí es va comunicar des del govern municipal a Barcelona Actua és que “per a l’any vinent tenien altres prioritats que passaven, no tant per l’allotjament temporal, sinó per potenciar les famílies d’acollida”, explica Serrano. I que, per tant, no podrien comptar amb el suport que fins ara havien rebut per destinar-lo a prorrogar aquest projecte.

Les explicacions encaixen amb l’aposta explicada pel mateix regidor Marc Serra, que, a més, afegeix un matís. “Hem de partir de la base que estem actuant en un àmbit de competència que no és responsabilitat de l’Ajuntament, sinó que ho és de les comunitats autònomes, que són les que tenen l’obligació de facilitar i garantir els itineraris d’inserció d’aquests joves”, rebla. Sobre la possible implicació d’altres administracions com la Generalitat per mantenir el projecte, però, Barcelona Actua no n’ha tingut cap notícia tampoc.

Des de l’Ajuntament també es menciona que la vida d’aquest recurs d’Arc de Triomf quedava especialment influïda per les necessitats de l’hostal en un futur pròxim. Així i tot, la portaveu de Barcelona Actua deixa clar que si bé hi ha molta incertesa, “el tancament caal que anem al desembre en cap cas no ve condicionat per la petició de l’hostal”. 

Possibles alternatives en converses

Sigui com sigui, no està clar que la clausura es produeixi de manera definitiva en el moment que finalitzi l’any. La idea és que “cap jove es quedi al carrer”, garanteix Serra. En aquesta línia, des de l’àrea Drets de Ciutadania s’està parlant amb altres operadors i és possible que s’obri un altre equipament o que fins i tot s’allargui un temps l’estància el d’Arc de Triomf. 

Una de les propostes que Barcelona Actua plantejava en aquesta nova etapa que l’Ajuntament ha engegat és la creació d’una mena de BACstation reduïda, amb una quinzena de joves migrants formant-ne part, mentre esperen una oportunitat en una casa d’acollida. De fet, els hostals que fins ara tenen en marxa han conduït també a què 8 dels nois acabessin acollits per famílies durant períodes d’entre 3 i 6 mesos. Amb aquesta proposta, doncs, creuen que es podria cobrir una part de les necessitats expressades pel govern municipal. De moment, el regidor no tanca la porta a cap iniciativa i subratlla que encara és “aviat”.

En qualsevol cas, tant l’entitat com l’Ajuntament recorden que el més greu dels problemes respon a la necessitat d’una reforma urgent que faciliti la residència i treball d’aquests joves migrants. L’actual entramat administratiu suposa una empenta contínua d’aquestes persones cap al sensellarisme, la marginalitat i la manca de drets. Davant d’això, fa temps que el govern espanyol treballa en una reforma de la llei d’estrangeria que hauria de facilitar la regularització d’aquest col·lectiu. Tanmateix, mai no acaba d’arribar. “Tots hem perdut la paciència amb aquest tema i denunciem que cal fer la modificació de forma urgent”, conclou Marc Serra. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa