Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
L’Ajuntament aportarà una subvenció anual per acabar amb l’agonia del Gimnàs Social Sant Pau
  • CA

“Per una vegada”, repeteixen els responsables del Gimnàs Social Sant Pau, “deixeu-nos ser optimistes”. L’anunci que preparen és la part final de l’os que fa dos anys que rosseguen. I és que, en molt poques setmanes, tot apunta que tindran solucionats gran part dels maldecaps que els han acompanyat –i els han situat a punt del tancament definitiu– durant els últims mesos. Aquest factor diferencial és el compromís de l’Ajuntament de Barcelona, que, finalment, ha pres forma. “Serà una subvenció extraordinària per finançar el projecte”, concreta el president de la cooperativa que gestiona el club, Jordi Bordas. Està previst que la xifra que el govern municipal aporti estigui al voltant dels 100.000 euros per un any, asseguren des del gimnàs, que és la quantitat que es va fixar en la trobada amb l’alcaldessa Ada Colau, el maig passat. Més endavant, si tot va com toca, l’ajuda es renovaria anualment. 

Fonts de l’Ajuntament, ara per ara, eviten confirmar-ne els detalls i es limiten a declarar que “estan treballant” per trobar la manera de “donar suport” al projecte socioesportiu. De manera insistent, des del govern de Barcelona en Comú i el PSC s’havia reivindicat la necessitat que l’entitat eixugués els deutes que arrossegava amb l’administració pública. Aquest punt va quedar resolt amb l’ingrés de 135.000 euros aportats per la Generalitat a través del fons de la Fundació “la Caixa” com a col·laboració en matèria d’obra social. El primer que van fer des del Gimnàs Social Sant Pau, en rebre l’ingrés, va ser destinar-lo a Hisenda i a la Seguretat Social. “Allò és història”, resumeix Bordas, com un dels pesos pesats que s’han tret de sobre. 

Així i tot, des del gimnàs social reconeixen que encara queden unes poques passes per arribar a signar l’acord definitiu. Un fet que situen que, si tot va sobre rodes, podria donar-se a l’abril. Ara bé, després de mesos sense tenir clar com ajudaria l’Ajuntament a la iniciativa, el president de la cooperativa concreta que ara, finalment, s’han trobat “una excel·lent predisposició” del govern municipal i dels seus càrrecs tècnics –especialment de l’Àrea de Drets Socials. 

De fet, el detall del compromís del govern d’Ada Colau arriba fins al punt que, les pròximes setmanes, es destinarà un treballador municipal “a tutoritzar” les gestions pendents que els queden, assegura Bordas. Un dels aspectes que s’haurà d’acreditar serà la viabilitat del futur del centre. Des de l’entitat, però, insisteixen en què no estan amoïnats per aquesta condició perquè ja van haver de passar un filtre similar a l’hora de rebre l’ajuda de la Generalitat. 

Compromís polític

La implicació del consistori respon a la derivació d’usuaris de serveis municipals de manera recurrent cap al local ubicat entre els barris del Raval, Sant Antoni i el Poble-sec. L’última xifra que tenien registrada des del centre esportiu, de manera acreditada, era de 268 persones en aquesta situació. Representen més d’una quarta part del total de visitants que fan ús gratuït de les instal·lacions de manera regular. La resta provenen d’altres entitats que, pròximament, començaran a destinar una compensació al gimnàs, també. 

D’alguna manera, la funció social del gimnàs, finalment, s’ha imposat a les reticències econòmiques que ha pogut plantejar el projecte en alguna de les seves fases. I el quòrum veïnal ha arribat a l’espai polític. Quan els impulsors de l’espai socioesportiu parlen del consens que han despertat entre les forces polítiques fan referència, de manera orgullosa, al que va passar el maig de 2018. Aquell dia, en ple municipal, es va aprovar la compra de l’edifici del número 46 de la ronda Sant Pau per part de l’Ajuntament, el Consorci de l’Habitatge o la Generalitat “per garantir la continuïtat” del gimnàs. Cap grup s’hi va oposar i la majoria hi va votar a favor. 

El futur de la propietat, el següent pas

Però allò era una declaració, i és ara que en comencen a veure els resultats. “Fa nou mesos teníem deutes, no teníem la viabilitat assegurada i tampoc sabíem que passaria amb la propietat del local, perquè se’ns acaba el contracte de lloguer aquest estiu. Ara, amb dos dels tres punts resolts, seria incomprensible que Samaranch Viñas –la propietat– no tingués en compte que esdevenim un projecte de futur i de país”, esmenta Jordi Bordas. I és que ara, el nou focus de preocupació serà aquest, resoldre en mans de qui queda l’espai que fins ara ocupa aquest gimnàs extraordinari. Per tant, en aquest sentit apel·len al tarannà “social” que aquests propietaris han mostrar en altres àmbits dels seus negocis.

Sigui com sigui, aquesta s’anuncia com la pròxima batalla. Ara per ara, els esforços del gimnàs passaran per complir amb tots els serrells administratius que s’obriran les pròximes setmanes per acabar de segellar l’acord amb l’Ajuntament. Paral·lelament, Bordas recorda que hi ha almenys dues ofertes privades per adquirir el conjunt de la propietat, que aplega locals del voltant.

Així, com ja estan acostumats a fer, abans d’acabar de sortir d’un fangar, els impulsors del Gimnàs Social Sant Pau ja s’hi veuen dins d’un altre. Ara bé, hi ha un consens en el fet que, aquesta vegada, a més d’anar carregats de raons, també tenen el vent de cara.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa