Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
L’Ajuntament demana a l’exèrcit ajuda per muntar un alberg d’emergència a la Fira
  • CA

L’Ajuntament ha demanat a l’exèrcit ajuda per muntar un alberg d’emergència a la Fira de Barcelona. Ho ha anunciat avui l’alcaldessa Ada Colau que ha comparegut des de casa seva per detallar un pla de xoc per les persones en situació de vulnerabilitat. 

Aquest pla consisteix en tres dispositius, ha introduit Colau, que es concreten en l’obertura d’un pavelló de Fira de Barcelona, la disponibilitat de 200 apartaments turístics i, addicionalment, la posada en marxa de tres nous equipaments específics per a persones sense llar.

Seguidament, els regidors de Seguretat i Prevenció i Salut, Albert Batlle i Gemma Tarafa, respectivament, han detallat cadascun dels dispositius.

Fira de Barcelona

L’Ajuntament comptarà amb la ajuda de la Unitat Militar d’Emergències (UME), que serà l’encarregada de muntar els primers 150 llits en l’espai del Pavelló 7. Conegut amb el nom de pavelló Victòria Eugènia inclou 6.000 metres quadrats en els quals es muntaran 850 llits més, fins a arribar a un miler de persones. Creu Roja i personal municipal gestionaran l’equipament a partir de la seva instal·lació, que es podrà anar ampliant en funció de les necessitats que vagin sorgint.

La regidora de Salut, Gemma Tarafa, ha explicat que inicialment van demandar a la Generalitat la necessitat d’habilitar 1.000 llits però el consistori encara no ha rebut resposta. En paral·lel, l’Ajuntament ha tancat l’acord amb Fira de Barcelona i amb l’assistència de la UME.

“Si la Generalitat ens dona una resposta estarem encantats de seguir ampliant perquè necessitats en tenim moltes“, ha dit davant un eventual oferiment sobre la taula per part de Govern.

Preguntat per aquesta qüestió, el conseller d’Interior, Miquel Buch, ha mostrat “respecte absolut” a la voluntat de l’Ajuntament si creu que necessita a l’Exèrcit per a fer front a l’episodi.

En qualsevol cas, el tinent d’alcaldia de Seguretat, Albert Batlle, ha matisat que la feina de la UME serà únicament facilitar els elements per posar en marxa l’equipament des del punt de vista mecànic. Així, Batlle ha descartat per ara altres tipus de col·laboració amb l’exèrcit més enllà d’això i les tasques de desinfecció de l’Aeroport del Prat o el Port.

 

200 pisos turístics

A més del macroequipament, el govern de Colau també ha acordat amb Apartur perquè el consistori llogui a l’operador turístic un total de 200 apartaments que actualment són buits, en un principi durant dos mesos. L’Ajuntament assumirà el cost del lloguer, que segons ha dit Tarafa, serà menor que el preu de mercat habitual.

Segons el consistori, això podria ser útil per a dones víctimes de violència masclista, famílies amb infants a càrrec que podrien quedar-sense llar en les properes setmanes, o bé persones sense llar que actualment estan en allotjades en diferents equipaments municipals. Tarafa ha dit que s’està acabant de veure si es pot tancar alguna negociació amb el sector hoteler per a fer iniciatives similars.

Tres equipaments

El primer equipament serà a l’antic institut Pere Calafell i gestionarà l’entitat Creu Roja. Té una capacitat inicial per a 56 persones i començarà a funcionar aquest mateix divendres.

El segon, amb una capacitat de 30 places, serà per fer l’aïllament de persones provinents de centres de primera acollida en cas que sigui necessari en col·laboració amb l’entitat Sant Joan de Déu. 

I el tercer i últim és un nou equipament de dutxes, bugaderia i menjador per poder seguir assumint amb el màxim de garanties l’augment de la pressió assistencial que s’ha treballat amb el Centre Assís. 

Colau ha volgut agrair “l’esforç enorme” de la ciutadania, que “cada dia disminueix l’ús del transport públic” i ha interpel·lat els veïns perquè continuïn confinant-se a casa seva: “Preferiríem no posar multes”, ha dit.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa