Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
L’Ajuntament corregeix la pífia del carrer dedicat a Ana Maria Matute
  • CA

El 22 de gener l’Ajuntament de Barcelona inaugurava cofoi la placa de l’escriptora Ana Maria Matute (1925-2014). Un fet que servia per “avançar en la feminització del nomenclàtor de la ciutat”, com s’ha proposat l’executiu municipal, alhora que permetia esborrar per sempre el carrer de Ramiro de Maeztu, un camí que discorria fins aquesta setmana pels districtes de Gràcia i Horta i que honorava l’escriptor favorable a Primo de Rivera i Franco. Ara ja no és així, perquè al seu lloc hi és la barcelonina Matute, que va ser de les autores en llengua castellana que més va retratar la cruesa de la postguerra. Malgrat la celebració, una pífia ortogràfica va fer anar-se’n en orris tots els motius d’alegria.

A l’acte d’inauguració algunes cares ja van mostrar la seva sorpresa. No era per menys, però els aplaudiments igualment tampoc podien faltar. A sota de la placa, on se sol explicar per què és recordada la persona que dona nom a un carrer, apareixia escrit “escriptora i acadèmico. Començava bé, però de cop se li va traduir el segon càrrec al castellà. Al mateix temps es preservava l’accent obert, com marquen les normes d’accentuació catalana. Tot plegat un cúmul d’errors.

Alguns usuaris a les xarxes van fer-se ressò de la badada. Un d’ells, Frank Pebrett, president del Cercle de Cultura Sinatrahem, una entitat sense afany de lucre que pretén aglutinar els veïns, veïnes i entitats del barri del Carmel entorn de la cultura. “No és un error ortogràfic, és un insult a la ciutadania”, piulava Pebrett, visiblement emprenyat. “De veritat que ningú se’n va adonar en tot el procés?”, es preguntava.

“Ningú de l’Ajuntament havia vist la placa prèviament”, va admetre aleshores el regidor d’Educació, Pau Gonzàlez. “No sé què haguéssim pogut fer millor”, diu. “És sorprenent”, arriba a dir Pebrett. No és per menys. “Cara d’idiotes” a part, com reconeix el mateix regidor, alguna cosa hauria d’haver fet l’Ajuntament, afirmava el responsable de l’àrea d’Educació a l’Ajuntament.

Finalment la solució ha arribat. Es desconeix si a partir d’ara algú del consistori es revisarà la placa abans de retirar-ne la tela, com se sol fer quan s’inaugura un carrer emblemàtic. El que sí que ha passat és que s’ha tret la placa esguerrada i s’ha col·locat una de nova. Ara sí, ben escrita.

“Carrer d’Ana Maria Matute Ausejo, Barcelona (1925-2014), escriptora i acadèmica”, ha piulat Jordi Rabassa, regidor de Memòria Democràtica, a Twitter. “Mira”, ha respost Gonzàlez, amb l’emoji d’una cara somrient.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: ciutadà a gener 31, 2022 | 08:26
    ciutadà gener 31, 2022 | 08:26
    Una prova més de que als estament públics només hi van les persones més ineptes. És que no se'n van adonar de la pífia?.És veu que no.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa