Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Activistes asseguren que Mossos, a més de CNP, disparaven a prop del noi que va perdre l’ull el 14-O

Encara no s’ha aclarit públicament qui va ferir el jove que va rebre l’impacte d’un projectil a l’ull a l’aeroport durant la protesta del 14O. Fins ara, s’havia explicat que a la planta baixa del pàrquing, en aquell moment, estava ocupada de manera dominant pels antiavalots de la Policia Nacional, que disparaven pilotes de goma. Avui, tanmateix, l’advocada del Centre Irídia Marta Valldaura ha revelat que la tasca de l’entitat dels darrers dies ha pogut comprovar que en aquell punt “també hi havia dos agents dels Mossos amb llançadores de Foam, que actuaven juntament amb el Cos Nacional de Policia (CNP)”. En aquest sentit, però, Valldaura ha puntualitzat que s’està investigant el cas i encara no poden fer cap aclariment definitiu sobre el projectil. En aquest cas, fins i tot, Irídia ha anunciat que planteja presentar-se com a acusació popular els pròxims dies.

En l’anàlisi que ha portat el centre Irídia, concretament, les dades revelen que han fet 149 atencions per possibles casos de violència policial. D’aquestes situacions, 21 han tramitat ja una denúncia als jutjats. L’entitat ha assumit la representació legal de quinze de les presumptes vulneracions. Segons l’advocada Marta Valldaura, dues de les denúncies que assisteixen són per cops amb el bastó policial al cap i set són per impacte de projectils. Això inclou dues demandes per casos que han acabat amb la pèrdua de la visió d’un ull i que dos jutjats ja investiguen, un del Prat de Llobregat i un de Barcelona. Es tracta del cas del jove de l’aeroport, en el primer cas, i d’un altre de similar que va tenir lloc a les immediacions de la plaça Urquinaona el 18O. 

És un dels molts casos de vulneració del dret a protesta i agressions policials que han comptabilitzat des de Som Defensores, el col·lectiu que aplega diverses entitats pels drets humans des del 2017. En una roda de premsa, diferents portaveus de l’entitat han anunciat que, després de seguir els casos de les actuacions policials al carrer, les detencions i els empresonaments, han trobat situacions de tortures a comissaries, pallisses al carrer i manca de compliment de la llei en el tracte als detinguts.

Un dels punts que ha destacat Alejandro Forero, representant de l’Observatori del Sistema Penal i els Drets Humans de la Universitat de Barcelona, és que “en tots els casos” de la vintena d’empresonats que la seva entitat ha seguit “la revisió mèdica abans d’entrar a la presó, als centres ambulatoris, es va fer amb presència policial, el qual està prohibit”

A mode de balanç, els portaveus de Som Defensores han detallat que les dades de les quals disposen apleguen 18 casos de cops de porra al cap, quatre persones que han perdut la visió d’un ull i més de 200 detencions. A més, però, la portaveu de l’Institut Internacional per l’Acció Noviolenta (Novact), Thais Bonilla, ha volgut remarcar que també s’han recollit situacions policials com “l’encapsulament, les agressions verbals, els carrusels, la limitació de moviment, el llançament de gasos o les entrades a establiments privats”. Tots ells, aspectes que “són pràctiques que contribueixen a augmenta la tensió i l’estrès psicològic de les persones manifestants, suposant una potencial vulneració a la integritat moral recollida a la carta de les Nacions Unides”, ha insistit Bonilla.

Marta Valldaura, a més, ha puntualitzat que també han registrat “quatre casos molt greus” de “tractes degradants i agressions” a persones quan marxaven cap a casa. “Van ser apallissades amb porres i insultades sense que els tramitessin cap denúncia”, ha assegurat. És a dir, haurien rebut agressions i vexacions tot i no formar part de cap manifestació o cometre un delicte en aquell moment.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Anti-avalot = animalot a desembre 03, 2019 | 20:21
    Anti-avalot = animalot desembre 03, 2019 | 20:21
    A tot el món són iguals. Qui pot avenir-se a fer de botxí per fer bullir l'olla? Desgraciats tan inútils i desgraciats que, sense haver volgut estudiar ni posar-se a treballar de forma honrada, tiren pel camí de la vagància i, a sobre, amb l'uniforme es creuen que són algú. I per sobre d'ells, l'organizació criminal formada per Fiscalía i Audiensia Nasioná, són els principals responsables d'aviar aquests gossos contra persones indefenses i pacífiques (per cert, algú ha vist mai un

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa