Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Acord a tres bandes per desbloquejar l’ampliació del Clínic
  • CA

La Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament i la Diputació han signat un protocol per estudiar conjuntament l’ampliació de l’Hospital Clínic. El protocol prioritza preservar la localització del nou centre a Barcelona i inclou la possibilitat d’un conjunt hospitalari -en un sol emplaçament o en diverses ubicacions- a l’entorn de l’Esquerra de l’Eixample i els barris adjacents.

Per tant, la voluntat inicial és no construir cap gran edifici a la zona de l’Escola Industrial i, a la vegada, fer possible que les noves instal·lacions sanitàries quedin a l’actual zona d’influència assistencial. Calculen que la decisió definitiva sobre la ubicació de l’ampliació es prengui durant el segon trimestre d’aquest any, és a dir, entre l’abril i el juny.El Clínic és el centre de referència de l’Àrea Integral de Salut Barcelona Esquerra, que agrupa 523.725 habitants.

Comissió conjunta

Per desencallar la seva ampliació, les tres administracions involucrades han creat una comissió amb sis representants –dos per institució–. L’objectiu, expliquen, és trobar una proposta conjunta per tirar endavant les millores que el centre requereix, sobretot de rehabilitació i modernització. Per tal d’avaluar amb profunditat els possibles emplaçaments de l’ampliació, dues persones amb perfil tècnic coordinaran i lideraran les deliberacions i seran les encarregades de presentar una proposta definitiva.

D’una banda, el coordinador assistencial serà el doctor Ramon Canal, actualment director de Ciències de l’Esport i Serveis Mèdics del F.C. Barcelona. Canal també ha ocupat diferents càrrecs al Departament de Salut i ha format part del Servei Català de la Salut en dues èpoques diferents. També va ser gerent de la Regió Sanitària Centre i, uns anys després, gerent d’Empreses Públiques i Consorcis Sanitaris. El comissionat també ha format part de juntes de Govern de diferents hospitals i ha treballat en centres com l’Hospital General de Catalunya, l’Hospital Mútua de Terrassa i l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau.

D’altra banda, el coordinador urbanístic serà l’arquitecte Ramon Sanabria, president de l’associació Arquitectes Per l’Arquitectura (AxA). Sanabria va ser qui va idear l’Hospital d’Olot i Comarcal de la Garrotxa i la Clínica Dexeus. Entre les seves obres també destaquen el Parlament d’Andorra, l’ampliació de la terminal 2 de l’Aeroport Barcelona – El Prat Josep Tarradellas i l’Institut del Teatre. Tots dos podran comptar amb la participació dels tècnics de treball que estimin necessaris.

Compromís de les institucions

Salut promourà l’elaboració d’un nou pla funcional per al complex sanitari i els processos de finançament que facin possible l’execució de les inversions. Per la seva part, l’Ajuntament de Barcelona facilitarà els espais necessaris per al desenvolupament de l’emplaçament. I, finalment, la Diputació de Barcelona col·laborarà activament per promoure el desenvolupament del nou Hospital Clínic, “atenent a criteris d’equilibri en la concepció dels serveis públics i garantint la capacitat de compliment dels quals són propis de les seves competències”.

Al novembre, la Federació d’Associacions Veïnals de Barcelona (Favb) va advertir que una ampliació de l’Hospital Clínic al mateix recinte de l’Escola Industrial suposaria “una autèntica devastació” d’un espai amb “nombrosos equipaments i serveis, a més d’un valuós patrimoni arquitectònic”. La Favb va demanar llavors “buscar una altra ubicació” per al centre, com la Fira de Montjuïc, a la Maternitat de les Corts o als terrenys de la nova estació de la Sagrera.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa