Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Més del 90% dels barcelonins no està immunitzat davant del coronavirus
  • CA

Investigadors de l’Equip d’Atenció Primària Sardenya de Barcelona han aconseguit completar la primera recerca de la ciutat feta directament amb proves ràpides, amb una mostra poblacional seleccionada a l’atzar. Han pogut descriure l’estat serològic d’una mostra de 311 residents al barri del Guinardó davant del coronavirus, amb un perfil equivalent al del comú de persones de la ciutat de Barcelona.

El resultat indica que, en cas d’una nova escalada del virus, les persones estan poc protegides: el percentatge de població que tindria anticossos davant la infecció se situa en un escàs 5%. Aquest resultat es troba en la línia del que han conclòs les poques recerques internacionals dutes a terme en les darreres setmanes.

La investigació, feta des de l’ambulatori i en xarxa amb diverses institucions, ha trobat 17 casos positius que mostrarien protecció davant el virus –persones que ja han passat el coronavirus–. Això significa un 5,47% del total, amb un interval de confiança del 95%  que anava entre un 3,44% i un 8,58%. En altres paraules, molt probablement més del 90% de població estudiada no estaria immunitzada davant el virus.  

Resultats per edats del primer estudi de prevalença del coronavirus a Barcelona / EAP Sardenya

Resultats per edats del primer estudi de prevalença del coronavirus a Barcelona / EAP Sardenya

Per sexes, la recerca de l’EAP Sardenya mostra com entre les dones hi hauria una mica més de protecció davant del virus: 6,36% respecte el 4,35% de positius en seroprevalença assolits entre els homes. Per edats, com més avançada és l’edat de les persones participants, més possibilitat de tenir certa immunitat al virus del SARS COV2.

La recerca, també a l’ambulatori

L’equip d’investigació està encapçalat pel doctor Carles Brotons, de l’EAP Sardenya, centre vinculat a l’Institut d’Investigació Biomèdica Sant Pau (IIB Sant Pau). L’estudi s’ha fet en aliança amb la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (CAMFiC), l’Institut d’Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (IDIBAPS) i Institut d’Investigació en Atenció Primària IDIAP Jordi Gol. Aquesta unitat d’Atenció Primària disposa d’una unitat de recerca des de 2002, que impulsa investigacions pròpies i fa assajos clínics sobre malalties cròniques i infeccioses. 

Els investigadors ha recopilat dades clíniques i epidemiològiques utilitzant una plataforma digital Studies4covid19 desenvolupada per Universal Doctor i l’EAP Sardenya. En la mostra s’ha inclòs tant persones d’edat avançada i adults com també infants i joves. El 56% de persones estudiades han estat dones i el 44%, homes. L’edat mitjana va ser de 44 anys i el rang era d’un any fins a 94 anys. Les proves serològiques es van efectuar del 21 al 27 d’abril de 2020.

Resultats per sexes del primer estudi de prevalença del coronavirus a Barcelona / EAP Sardenya

Resultats per sexes del primer estudi de prevalença del coronavirus a Barcelona / EAP Sardenya

La major part dels  participants estaven asimptomàtics en el moment de la realització del test. Per extreure mostres als casos positius, apart de les recomanacions específiques de cada cas, s’ha seguit el circuit habitual d’atenció als pacients infectats que usen els ambulatoris.

Poca immunitat arreu del món

Altres estudis, arreu del món, han detectat percentatges similars d’immunitat a la pandèmia. Per exemple un estudi de Ginebra amb 760 participants situava la seroprevalença en un 5,5%; a Wuhan ascendia al 9,6% en una mostra de 1021 treballadors asimptomàtics; a un estudi alemany va detectar fins a un 14% de població a Heinsberg amb anticossos, però a Califòrnia els tests serològics a 3.300 persones van donar una ràtio molt més baixa, d’entre el 2,4% i el 4,2%, similar a un altre estudi del comtat de Los Angeles amb 846 participants i un 4% de protecció.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa