Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Vuit agressions i platges obertes abans d’hora: balanç d’una revetlla de Sant Joan insòlita
  • CA

Barcelona ha viscut la revetlla de Sant Joan més tranquil·la dels darrers anys, amb les platges netes i sense fogueres al carrer. Les platges s’han mantingut tancades tota la nit i l’Ajuntament de Barcelona ha pogut reobrir-les al bany cap a dos quarts de nou del matí, una hora i mitja abans del que tenia previst. La imatge dels serveis de neteja netejant les platges de Barcelona plenes de brossa després de la revetlla no s’ha repetit aquest any.

El Servei d’Emergències Mèdiques (SEM) ha fet “un 20% menys” d’intervencions respecte a l’any passat: una trentena de persones ateses, cap d’elles greu. De ferits per cremades només n’hi ha hagut un i lleu, la resta han estat 21 intoxicacions etíl·liques i 8 baralles.

Aquest any no hi ha hagut cap víctima d’accident de trànsit. En haver d’atendre menys urgències, la policia ha pogut fer força més controls d’alcoholèmia que altres anys i això ha fet augmentar els positius: 29 de les 379 persones que han fet la prova sobrepassaven la taxa d’alcohol permesa i han estat denunciades, 3 d’elles per la via penal.

“Ha estat una nit sense incidents remarcables, tret de petits incendis, fogueres i algunes baralles”, ha explicat el tinent de seguretat Albert Batlle, en declaracions als mitjans aquest dimecres al matí. “Una agressió sempre és lamentable però no hem hagut de lamentar cap incident especialment greu”, ha resumit. El volum d’incidències a la ciutat ha baixat al voltant d’un 40% respecte a les nits de Sant Joan precedents, segons Batlle, i el volum i tipus de casos a atendre s’ha apropat més als “típics d’un cap de setmana animat”. Una revetlla “modèlica”, per al regidor.

El cap de la Guàrdia Urbana, Pedro Velázquez, ha subratllat una “reducció molt important de baralles” i molt poca afluència a litoral, tret d'”intents d’entrada anecdòtics a la zona de platja”. “Estem molt agraïts a la ciutadania pel compliment exemplars de les restriccions”, ha dit. El director dels Bombers de Barcelona, Sebastià Massagué, ha detallat que el cos ha fet 106 serveis d’extinció de focs per la revetlla, “un 40% menys”. Sobretot han estat contenidors cremats, fogueres improvisades i alguns incidents dins d’habitatges.

El telèfon d’emergències 112 ha rebut més de mil trucades des de Barcelona aquesta revetlla, més d’una quarta part de les que s’han produït a tot Catalunya. Al conjunt del país els ferits atesos a hospitals i centres d’urgències han baixat un 42%, les trucades als Bombers han caigut un 40% i les intervencions del SEM s’han reduït un 22%.

Els banyistes han aprofitat la nova normalitat de les platges per anar-hi d’hora. Tot i que encara hi havia algunes tanques instal·lades pel consistori per evitar que la gent celebrés la revetlla a la sorra, centenars de persones han omplert el litoral des de primera hora del matí. Amb tot, no s’han registrat aglomeracions i els usuaris han pogut prendre el sol i banyar-se sense problema.

Tornar a tancar les platges el 2021?

Batlle ha preferit no valorar la conveniència d’aplicar el tancament de platges també els propers anys, en tractar-se d’una revetlla singular marcada per la prevenció dels contagis i l’absència de turistes. “S’ha de valorar altres anys, no podem extrapolar”, ha dit. “Per l’any vinent encara falta molt de temps, veurem com evoluciona tot”, ha afegit.

Tot i així, ha aprofitat per treure pit del dispositiu d’aquesta nit i d’haver prohibit les festes a la platja: “Va ser una decisió encertada”. Ha recordat que l’any passat van celebrar-hi Sant Joan unes 65.000 persones, un gran volum de gent que a banda del perill de transmissió de coronavirus sempre comporta un alt risc potencial de conflictes de convivència.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa