Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
38 anys sense llet fresca acabada de munyir a Barcelona
  • CA

El 15 de novembre de 1984 la policia va clausurar la vaqueria Calvet, situada al carrer Torrijos de Gràcia, una de les darreres que conservava un estable amb vaques a la ciutat. Tal i com explica el compte de Twitter Històries de Barcelona, les vaqueries urbanes van aparèixer al segle XIX a la capital catalana i als anys de la postguerra n’hi havia prop de 700. Segons el blog Eltranvia48, el ramader del poblet de Tornafort (Pallars Sobirà) Antoni Calvet i Fiter va arribar a Barcelona el 1936 per ampliar-hi els seus negocis. Va comprar la vaqueria a l’antic propietari al carrer Torrijos, lloc estratègic perquè al costat tenia la travessera de Gràcia i a l’altra vorera el mercat de l’Abaceria Central.

El negoci va ser col·lectivitzat arran de la guerra civil. Un cop acabada, va poder recuperar-lo i obrir novament en una època de restriccions, ja que només es podien tenir dues vaques per vaqueria. Acostumava a munyir les vaques a les quatre del matí i a les quatre de la tarda. La llet es recollia en una galleda i es refredava en un serpentí ficat en aigua, cosa que feia que passés de 39ºC a 14ºC. La conservació la feien en un gran safareig d’aigua freda amb barres de gel tallades a trossos. En la dècada dels 50 van arribar uns beneficis semblants als dels primer anys i als 60 les instal·lacions van millorar.

L’aparició de les neveres domèstiques, unida al consum de llet envasada, van suposar el principi del final d’aquest tipus d’establiments. El tret de gràcia va arribar amb l’entrada en vigor del Reglament d’Activitats Molestes, Insalubres, Nocives i Perilloses, promulgada pel règim franquista el 1961 i en virtut del qual quedaven prohibides les vaques a les grans ciutats per raons higièniques. Algunes vaqueries van resistir fins als 80 i de fet una inspecció municipal de 1983 encara en va trobar sis actives a la ciutat. Una d’elles era la que regentava la família Calvet d’ençà els anys 30, concretament al carrer Torrijos 5-7. Va ser una de les últimes a vendre llet fresca acabada de munyir.

Un desallotjament dramàtic i llarg

El propietari de la vaqueria Calvet es va atrinxerar a l’interior del local durant 12 hores fins que la policia el va desallotjar juntament amb una vintena de vaques. TV3 va recollir la notícia i El Periódico ho va resumir en un titular prou explícit: “Agitació amb cops en el desallotjament d’una vaqueria”. Dies després, el consistori anunciava el tancament de la darrera vaqueria de la ciutat situada al passatge d’Aymà del Poblenou. No obstant això, el 21 de novembre de 1984 La Vanguardia difonia l’existència de dues vaqueries clandestines que no trigarien a ser clausurades.

La Vaqueria Calvet va anar subsistint com a lleteria convencional fins a la jubilació de Joan Calvet, fill del fundador, el novembre de 2009. L’edifici va esdevenir un bloc de pisos de luxe.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa