Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
El 100% dels arbres de Barcelona, en risc d’emmalaltir a causa del clima

El 100% dels arbres urbans de Barcelona corren risc a causa de les temperatures elevades i l’escassetat d’aigua. Així ho assegura un article d’una universitat australiana publicat per la revista científica Nature Climate Change. Aquesta conclusió s’extreu d’una investigació que ha examinat 3.129 espècies d’arbres i arbustos a 164 ciutats de 78 països i ha identificat que algunes d’elles “actualment tenen totes les seves espècies superant els seus marges de seguretat”, inclosos Barcelona, ​​Niamey, al Níger, al Níger i a Singapur. També s’han analitzat els arbres de València, on el 98% també està en perill, i els de Santa Cruz de Tenerife, on la xifra cau fins al 46%.

Vegetació urbana en perill

Segons els experts que han participat en l’estudi, el principal factor que afectarà la vegetació urbana de les ciutats de la mediterrània com Barcelona és l’escassetat de pluges, però també l’augment de les temperatures mitjanes. I les espècies que tenen un risc més elevat són els pollancres, els pins, el cedre blanc del nord, els salzes i el bedoll de plata.

Barcelona reduirà els plataners de la ciutat
Barcelona reduirà els plataners de la ciutat

Barcelona, al límit

La situació de Barcelona és certament alarmant si tenim en compte que l’estudi apunta que la mitjana d’arbres i arbustos urbans que experimenten condicions climàtiques que superen els seus marges de seguretat respecte a la temperatura mitjana anual és del 56%. Per altra banda, l’estudi ha contemplat escenaris de futur per al 2050, i conclou que la previsió és que la proporció d’espècies en risc per temperatures mitges sigui el 76% i per precipitacions anuals, el 70%.

Vol dir això que tots els arbres moriran? L’autor principal de l’estudi, Manuel Esperón-Rodríguez, de la Universitat de Sydney Occidental, concreta que “no vol dir que aquestes espècies moriran”, sinó que el que pronostiquen és que “estan experimentant condicions climàtiques estressants que poden afectar la seva salut i exercici, cosa que posa en risc la provisió dels múltiples beneficis i serveis que proveeixen els boscos urbans”.

Les zones urbanes cobreixen aproximadament el 3 % de la superfície terrestre i acullen el 55 % de la població mundial. En qualsevol cas, els autors de l’estudi recomanen prendre millor decisions sobre quines espècies i en quins llocs s’han de plantar els arbres urbans per assegurar que puguin créixer i romandre sans en el futur.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Barceloní. a setembre 23, 2022 | 09:05
    Barceloní. setembre 23, 2022 | 09:05
    Dues coses: els arbres de Barcelons, com els de la resta del País, estan perpetuament en risc a causa de la dèria arboricida de tots els Ajuntaments. Segon: quins plataners es volen tallar?. Jo poc que n'hi veig pels carrers; el què hi ha son PLÀTANS, que és un arbre totalment diferent. De plataners n'hi ha molts a Canàries; son els que ens subministres els plàtans que mengem. De plàtans- arbres- n'hi ha molts al País, entre ells el altíssims de la Devesa de Girona.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa