Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
VÍDEOS | Llançaments i tensió a la comissaria de la Policia Nacional

La celebració tranquil·la de la Diada Nacional de Catalunya s’ha vist lleugerament alterada per episodis de tensió entre els manifestants i els antiavalots dels Mossos d’Esquadra i la Policia Nacional a tocar de la prefectura superior del cos espanyol, a la Via Laietana. A partir de les set de la tarda, s’han intensificat els llançaments de pots de fum contra la façana de l’edifici, s’han ruixat extintors contra la policia i s’han llançat tota mena d’objectes en la mateixa direcció. Com a resposta, els antiavalots desplegats a lloc s’han preparat amb dues línies policials a l’espera d’ordres dels seus superiors. L’helicopter de Mossos, Hèlix, no es s’ha bellugat del perímetre. Finalment, han arribat reforços de la Brigada Mòbil (BRIMO) i s’ha començat a dispersar els manifestants amb diverses maniobres. En alguns moments s’han produït breus càrregues i s’ha detingut almenys una persona.

Un pot de fum a la façana de la prefectura de la Policia Nacional, aquesta tarda / Quico Sallés
Un pot de fum a la façana de la prefectura de la Policia Nacional, aquesta tarda / Quico Sallés

L’inici del xoc

Tot ha començat a dos quarts de sis. Mentre la gentada ocupava la via de dalt a baix —s’hi han concentrat 400.000 persones segons l’ANC i 108.000 segons la Guàrdia Urbana—, un reducte de persones situades a tocar de l’edifici policial han començat a dirigir les seves queixes contra els agents desplegats al lloc. Aquests manifestants esbroncaven els Mossos per protegir la seu de la Prefectura del Cos Nacional de Policia (CNP) espanyol. “Per què no els dieu que surtin a pegar-nos?”, etzibava una senyora. La riuada de gent que avançava passava davant la comissaria cantant “a por ellos”, “fora fora fora la bandera espanyola” o “fora les forces d’ocupació”. Els Mossos, mentrestant, aguantaven estoicament.

Quan passaven pocs minuts de les sis de la tarda, la situació davant de la Prefectura del CNP continuava sent tensa mentre un dron de la policia catalana aguaitava els manifestants. Els equips de l’Àrea Regional de Recursos Operatius (ARRO) dels Mossos i la Unitat d’Intervenció Policial (UIP) del CNP es posaven el casc i començaven a preparar-se per si calia perimetrar. La manifestació ha fet una aturada i s’han encès pots de fum. Els caminants han desplegat una estelada gegant davant la policia i han insistit: “fora les forces d’ocupació”.

La cosa no ha anat a menys i, de fet, alguns manifestants han iniciat el llançament de paper de vàter. La resposta policial, alhora, ha estat preparar-se novament, amb les llançadores de FOAM i les porres.

En aquells minuts s’han viscut escenes curioses que deixaven espai per a una festa que emprenyava els Mossos. Un d’aquests episodis l’ha protagonitzat un manifestant que ha entrat a la zona delimitada amb tanques, a la zona reservada per a la policia, i ha aconseguit escapar de l’escomesa dels agents que corrien darrere seu, com es pot veure en el següent vídeo. S’ha endut una ovació popular.

A deu minuts de les set, però, s’ha optat per una estratègia policial intermèdia. Els antiavalots dels Mossos han tornat a encotxar. L’inspector al comandament del dispositiu interpretava que no calia mostrar un nivell de bel·ligerància superior, a fi i efecte de rebaixar la tensió. El CNP, alhora, es mantenia desplegat fora dels vehicles. Poc després s’intensificarien els llançaments i tornaria la tensió.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Botellón, imágenes inaceptables a setembre 11, 2021 | 19:55
    Botellón, imágenes inaceptables setembre 11, 2021 | 19:55
    El Govern dijo que lo que le hicieron a los Mossos en el botellón eran unas imágenes inaceptables y que era vandalismo. Eso fue mucho mucho más leve que esto.. diran lo mismo? Les darán unas condecoraciones el Parlament si los detienen ? catalán populismo xenófobo
  2. Icona del comentari de: 1714 a setembre 11, 2021 | 21:16
    1714 setembre 11, 2021 | 21:16
    Espero que algun dia cremi, ben plena de merda española

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa