Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Torna la batalla campal a Barcelona després d’una setmana de treva
  • CA

Les càrregues, les barricades amb foc, els ferits i el caos han tornat aquest dissabte a la nit al centre de Barcelona, amb enfrontaments greus entre manifestants i policia, tant Mossos d’Esquadra com Policia Nacional. Hi ha hagut només una setmana de treva després de la batalla campal del divendres de la setmana passada a la Via Laietana i la plaça Urquinaona.

Els incidents han tornat a començar davant de la Prefectura Superior de la Policia Nacional espanyola a Catalunya. Ha sigut poc després de les nou del vespre, quan feia dues hores que durava la protesta convocada pels CDR a la Via Laietana, que fins aleshores s’havia contingut amb tensió però sense enfrontaments violents, més enllà del llançament d’alguns objectes per part d’alguns manifestants a furgons policials. 

La policia ha acabat la paciència de sobte i s’ha passat  de sobte –sense l’avís per megafonia que solen fer els Mossos– de la contenció policial per evitar el cos a cos a les càrregues i el descontrol. El resultat han sigut, segons les dades del Servei d’Emergències Mèdiques (SEM) fins a les 23 hores, de 15 persones ferides: 8 que han sigut donades d’alta al mateix lloc dels fets, 6 que han sigut traslladades a hospitals i una que encara estava avaluant-se quan s’ha fet el balanç, que era provisional. Sanitaris per la República, per la seva banda, ha dit que havia atès una cinquantena de persones, principalment per cops de porres i impactes de projectils de foam dels Mossos i de pilotes de goma, que fa servir la Policia Nacional espanyola.

Cinc dels ferits atesos pel SEM són agents dels Mossos –cap de greu–, a més d’un agent amb lesions de més consideració que ha sigut atès per una ambulància que passva per la zona i traslladat a un centre sanitari. El mateix cos ha aclarit que no l’ha lesioant per l’acció de cap manifestant, sinó que ha caigut d’un furgó dels antiavalots en marxa, quan anava a tota velocitat i amb les portes obertes al passeig de Gràcia. Un testimoni ha gravat el moment i ho ha difós a Twitter.

El caos que s’ha general ha arribat a fer que els Mossos d’Esquadra circulessin per algunes vies, per exemple el passeig de Gràcia, disparant projectils de foam des del vehicle en marxa –ja ho van fer la setmana passada– i que alguns vianants que no tenien res a veure amb al protesta s’hi hagin trobat al mig sense saber què fer i cridant “per què disparen?”.

La crispació ha sigut màxima durant més d’una hora i ha provocat la indignació de molta gent amb la policia, tant amb la Policia Nacional com amb els Mossos d’Esquadra. La xarxa s’ha omplert de crítiques i un dels que ho ha fet, amb un tuit que demanava la dimissió del conseller d’Interior, Miquel Buch, ha sigut Roger Español, el jove que va perdre un ull en les càrregues de la policia espanyola l’1-O. Es dona la circumstànica que actualment Español és candidat al Senat per Junts per Catalunya, la formació política de Miquel Buch.

Durant la primera hora dels aldarulls, a més a més, quan s’han començat a escampar més enllà de la Via Laietana, els furgons policials que anaven amunt i avall a tota velocitat i es barrejaven amb el trànsit sense que la Guàrdia Urbana tallés la circulació o l’endrecés. Finalment, poc abans de les 11 han començat a controlar una mica la situació.

Barricada al passeig de Gràcia, entre plaça Catalunya i Casp, en els aldarulls posteriors a la protesta dels CDR per “tornar les pilotes” a la policia a la Via Laietana / Q.S. 

Segons fonts dels Mossos, s’ha decidit carregar perquè hi havia “incidents violents” al carrer Magdalenes amb “desenes d’encaputxats enfrontant-se als agents”. La Policia Nacional ha fet una primera detenció al carrer Comtal i després n’ha fet dues més. Els Mossos d’Esquadra no han fet cap detenció, almenys fins poc abans de la mitjanit, segons han indicat els portaveus del cos policial.

Detenció de la Policia Nacional al carrer Comtal, durant les càrregues per la protesta dels CDR per “tornar les pilotes” / Q.S.

No ha sigut fins gairebé dos quarts de dotze, després de càrregues i de recorreguts a tota velocitat amb trets de projectils de foam –i de pilotes de goma, en el cas de la Policia Nacional– que s’han anat disparant els carrers. Primer ha sigut la Via Laietana i la plaça Urquinaona i després la plaça Catalunya i la rodalia i el passeig de Gràcia, fins als Jardinets, un a zona on a última hora s’han concentrat desenes de furgons policials.

Furgons dels antiavalots de la Policia Nacional, al passeig de Gràcia, en l'última fase dels aldarulls d'aquest dissabte a la nit, després de la protesta dels CDR per

Furgons dels antiavalots de la Policia Nacional, al passeig de Gràcia, en l’última fase dels aldarulls d’aquest dissabte a la nit, després de la protesta dels CDR per “tornar les pilotes” a la policia / D.C.

Fins a les 21 hores, la tensió s’havia anat controlant a la Via Laietana. Unes 10.000 persones, segons la Guàrdia Urbana, omplien l’avinguda i arribaven fins davant mateix de la comissaria en la protesta convocada a les 19.30 h pels CDR per “tornar a la policia totes les pilotes que ha disparat”.  La policia ha evitat muntar el cordó policial clàssic i s’ha limitat a bloquejar els accessos als carrers laterals, on hi ha aparcat els furgons dels antiavalots per si han d’entrar en acció.

Durant dues hores ha evitat reaccionar, fins i tot quan alguns manifestants han tirat a terra les tanques que barraven el pas al carrer Magdalenes i els separaven dels furgons aparcats allà. Ho han fet amb actitud desafiant i amb humor, cridant “que nos dejen actuar, que nos dejen actuar!”, la consigna que van cridar un grup de policies fa dos anys, els dies abans de l’1-O, mentre estaven al vestíbul d’un hotel envoltats de manifestants.

Abans havia fet escorcolls preventius a persones que s’adreçaven a la zona poc abans de les set de la tarda, una pràctica discutida per molts juristes, perquè s’escorcollen persones que no han donat cap motiu per fer-ho. Els agents demanaven als joves interceptats que ensenyessin l’interior de les bosses i, en alguns casos, també el DNI. Un dels nois que ha passat el control explicava al TOT Barcelona que l’agent li ha dit: “I aquest ‘buf’? No fa gaire fred, eh”, en referència a la típica peça de roba per protegir-se la boca que solen portar els motoristes però que el policia ha insinuat que era per cobrir-se la cara per provocar aldarulls.

Escorcolls de la Policia Nacional als joves que passen per la Via Laietana, amb motiu de la protesta dels CDR per

Escorcolls de la Policia Nacional als joves que passen per la Via Laietana, amb motiu de la protesta dels CDR per “tornar les pilotes que han disparat” / D.C.

Cap a les vuit, ha començat el llançament d’alguns objectes, principalment pilotes de tenis, globus, ous farcits de pintura i fins i tot paper de vàter, contra punts com el cordó policial format a l’accés del carrer de les Magdalenes.

Els llançaments han començat després que, inexplicablement, quatre furgonetes d’antiavalots de la Policia Nacional quedessin envoltades de manifestants a la primera línia i els agents que hi anaven hagin insistit després a avançar obrint-se pas entre la massa. Per això, des de l’interior del vehicle han demanat reforç a la BRIMO. L’acció policial dels antiavalots dels Mossos, entre empentes i sense fer càrregues, ha aconseguit obrir un espai perquè les furgonetes marxessin. Mentrestant, però, els manifestants s’han encès amb l’aparició de la BRIMO i han començat els llançaments, especialment contra els vehicles de la Policia Nacional. Els manifestants estaven tan a prop de les furgonetes aparcades a Magdalenes que han intentat obrir la porta del darrere del vehicle. De fet, aquesta situació, que semblava planificada per aguantar les posicions i evitar els enfrontraments amb els manifestants, ha convertit en més complicada després l’operació policial per dispersar els manifestants. 

Furgons dels antiavalots de la Policia Nacional, pintats pels manifestants i envoltats de pilotes, a terra, al carrer de les Magdalenes, en la protesta convocada pels CDR per tornar les pilotes que han disparat / D.C.

Furgons dels antiavalots de la Policia Nacional, pintats pels manifestants i envoltats de pilotes, a terra, al carrer de les Magdalenes, en la protesta convocada pels CDR per tornar les pilotes que han disparat / D.C. 

Més notícies
Càrrega policial a la Via Laietana, divendres passat / Jordi Play
“Tornem les pilotes que ens van disparar”: els CDR desafien la policia espanyola per a dissabte
Notícia: “Tornem les pilotes que ens van disparar”: els CDR desafien la policia espanyola per a dissabte
Comparteix
Convoquen una altra protesta davant de la Prefectura Superior de Policia Nacional, a la Via Laietana
Els oftalmòlegs censuren l’ús de pilotes de goma per les conseqüències “fatals”
Notícia: Els oftalmòlegs censuren l’ús de pilotes de goma per les conseqüències “fatals”
Comparteix
La Societat Catalana d'Oftalmologia avisa del dany "irreversible" que poden provocar

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Visca Estat Català a octubre 26, 2019 | 20:04
    Visca Estat Català octubre 26, 2019 | 20:04
    Els de la primera linia agafant mans per intentar desmobilitzar la gent són uns infiltrats, sel´s hauria d´assenyalar i ferlos fora, i cridar infiltrat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa