Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
El testimoni de Villarejo sobre el 17-A sacseja l’Ajuntament de Barcelona

“Va ser un error greu de Félix Sanz Roldán -general director del Centre Nacional d’Intel·ligència (CNI)- que va calcular malament les conseqüències per fer un petit ensurt a Catalunya”. Aquestes són les paraules que va fer servir l’excomissari del Cos Nacional de Policia, José Manuel Villarejo, durant la seva compareixença a l’Audiència Nacional aquest dimarts per parlar dels atemptats del 17-A a la Rambla de Barcelona i Cambrils. Un “error” de la policia, deixant entreveure la seva passivitat a l’hora de detenir els jihadistes abans que cometessin la massacre. La reacció ha sacsejat el tauler polític de l’estat espanyol, de Catalunya, però també de Barcelona.

El líder d’ERC a l’Ajuntament, Ernest Maragall, ha assegurat que les declaracions de Villarejo són “l’exhibició terrible d’un Estat que es proclama còmplice de la pitjor barbàrie contra la ciutadania”. “Urgeix l’acció internacional per establir responsabilitats”, ha afegit. I ha assenyalat al consistori: “amb l’Ajuntament de Barcelona en primera línia d’exigència institucional”.

La presidenta del grup municipal de Junts per Catalunya, Elsa Artadi, ha demanat aclariments. “Exigim la veritat”, ha asseverat. Artadi ha recordat que l’agost de 2019 l’Ajuntament va aprovar en sessió plenària extraordinària la creació d’una comissió d’investigació al Congrés dels Diputats per aclarir els fets del 17-A, amb els vots de Junts, ERC i els comuns, amb l’objectiu de conèixer les relacions entre el CNI i l’Imam de Ripoll, l’artífex dels atemptats.

Aquesta comissió mai va ser creada. De fet, fins a sis partits del Congrés dels Diputats, a més de Més Mallorca, sense representació parlamentària, han demanat la creació d’aquesta comissió d’investigació, després de les paraules de Villarejo.

“Que presenti qualsevol prova”

Des dels comuns també s’ha reaccionat a les acusacions de l’excomissari Villarejo. El regidor de Drets de Ciutadania i Participació, Marc Serra, ha qualificat de “molt greu” el vincle que ha establert Villarejo entre la policia i els jihadistes. “Ho ha dit davant un jutge, però en qualitat d’acusat -no té obligació de dir veritat-. Cal exigir que presenti qualsevol prova amb la qual sustentar-ho“, ha demanat Serra.

“Esclarir la veritat sobre els atemptats de la Rambla és una exigència dels socialistes per Barcelona, les víctimes i les seves famílies”, ha dit per part del PSC la regidora Rosa Alarcón. “La veritat sempre serà a través de la justícia i amb investigació rigorosa”, ha volgut remarcar. “Donar credibilitat a certes manifestacions va en contra del sentit comú”, ha sentenciat, deixant entreveure que no creu el relat de l’excomissari Villarejo.

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Patrick a gener 12, 2022 | 16:13
  Patrick gener 12, 2022 | 16:13
  És lògic son molt greus i posa en un greu compromís l'estat espanyol i de retruc tots els catalans que son partidaris de romandre dins de l'estat espanyol. De fet és l'estat espanyol qui té la clau per a resoldre la certesa o l'engany de Viralejo. Si l'estat espanyol hagués aclarit i escatit tots els dubtes pendents que planen sobre els atemptats del 2017 a Barcelona i Cambrils, ara les declaracions de Villareco no tindrien cap sentit ni importància.
 2. Icona del comentari de: Cal dir-ho a gener 12, 2022 | 16:46
  Cal dir-ho gener 12, 2022 | 16:46
  El botifleram hauria de demanar a l'estat al qual defensa que aporti proves que contradiguin les declaracions fetes per Villarejo en seu judicial espanyola. Així de fàcil, escatir la certesa o no d'afirmacions molt greus per a les víctimes i per als catalans en general, les quals afegeixen més dubtes als que ja hi ha. Per una altra banda el periodisme, a manca de col·laboració de l'estat espanyol, hauria de fer investigació a fons ara i ací. No té prou sentit que d'aquí 20 o 25 anys facin un documental molt ben fet i l'emetin per televisió, quan la gent ja no tingui prou presents uns lamentables fets que varen commoure el nostre país l'estiu del 2017 i que hi ha indicis que es podrien haver evitat.
 3. Icona del comentari de: Ricard a gener 12, 2022 | 17:25
  Ricard gener 12, 2022 | 17:25
  PSOE i Comuns criminals per negligents. Si no hi ha res, doncs que s'expliqui. Una altra cosa és connivència amb el crim.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa