Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
El Suprem deliberarà dimarts a porta tancada si ratifica la condemna a Fèlix Millet

El Tribunal Suprem (TS) ha fixat per al proper dimarts 12 de novembre la vista per a la deliberació i resolució de el recurs presentat contra la sentència dictada al gener de 2018 per l’Audiència Provincial de Barcelona en relació amb el desfalc milionari al Palau de la música Catalana.

Van ser condemnats, entre d’altres, l’expresident de Palau, Fèlix Millet, a 9 anys i vuit mesos de presó; la seva mà dreta en la gestió d’aquest organismes Jordi Montull, a set anys i mig; l’exdirectora financera de Palau Gemma Montull, a 4 anys i mig; i l’extresorer de Convergància Democràtica de Catalunya (CDC), Daniel Osàcar, a 4 anys i cinc mesos. La sentència també va condemnar a el partit retornar 6,6 milions d’euros en comissions il·legals cobrades a través del Palau.

La deliberació a la Sala Penal del Tribunal Suprem es desenvoluparà a porta tancada, segons han assenyalat fonts jurídiques, i la sentència es notificarà previsiblement els dies següents.

Després de la sentència, van anunciar recursos dels condemnats Fèlix Millet (exdirector de Palau), Marta Vallès (la seva dona), Laia Millet (filla de tots dos), Jordi Montull, la seva filla Gemma Montull, Daniel Osàcar (extresorer de CDC) i el representant legal de l’antiga CDC, a més de la Fiscalia Anticorrupció, que va recórrer l’absolució dels antics directius de Ferrovial Pedro Buenaventura i Juan Elízaga.

Recurs també de la fiscalia

El criteri de la Fiscalia difereix de tribunal, ja que considera que els delictes de Buenaventura i Elízaga (delicte societari d’administració deslleial i de tràfic d’influències) no estan prescrits, segons han informat avui fonts de la Fiscalia de Barcelona. El saqueig de Palau de la Música va ascendir a 23 milions d’euros destinats a l’benefici particular dels acusats i al pagament de comissions a CDC. La investigació no puc aclarir on han anat a parar 6 dels milions.

Les condemnes imposades als dos principals implicats ho van ser per delictes continuats de malversació i apropiació indeguda en concurs medial amb un delicte continuat de falsificació en document mercantil comès per funcionari públic, delicte continuat de tràfic i un delicte de falsedat comptable, delicte continuat de tràfic d’influències, delicte de blanqueig de capitals i contra la Hisenda Pública.

Atenuants de confessió pacte amb la fiscalia

Tant Millet com a Jordi Montull se’ls van aplicar els atenuants de confessió, disminució de el dany i dilació extraordinària i indeguda en la tramitació de procediment, i se’ls condemna a abonar a les diferents entitats de Palau 23 milions d’euros de manera conjunta i solidària. Després d’aconseguir els tres principals acusats un pacte amb el fiscal, les peticions inicials van ser rebaixades a Gemma Montull.

Pel que fa a l’extresorer de CDC Daniel Osàcar, va ser condemnat a 4 anys i cinc mesos de presó per delicte continuat de tràfic d’influències, delicte de blanqueig de capitals, en concurs medial amb un delicte continuat de falsedat en document mercantil i un delicte de falsedat comptable a més d’una multa de 3.796.555,40 euros. El fiscal demanava per a ell 8 anys de presó.

Pel que fa a CDC va ser condemnada pel cobrament de 6,6 milions d’euros en comissions il·lícites de Ferrovial a través del Palau a canvi d’obra pública. El tribunal va acordar a més el decomís d’aquesta quantitat en concepte de guanys obtinguts per cometre un delicte de tràfic d’influències.

També van ser condemnats els exassessors fiscals de Palau: a Raimon Bergós a 2 anys de presó i una multa de 7.500 euros per un delicte de falsedat en document mercantil comès per particular; a Santiago Llopart a 1 any i nou mesos de presó i 2.700 euros per delicte continuat de falsedat en document mercantil comès per particular, i a Edmundo Quintana a vuit mesos de presó per un delicte contra la Hisenda Pública.

Quant als exdirectius de Ferrovial Pedro Buenaventura i Juan Elízaga, van ser absolts de l’acusació de delicte societari d’administració deslleial i de tràfic d’influències, a l’haver prescrit els delictes que els atribuïen. Per als dos, el fiscal demanava 5 anys de presó.

Les noces de les filles de Millet

Entre els fets provats, l’Audiència de Barcelona va destacar que Millet també va pagar a càrrec de Palau casaments seves filles Clara i Laila, que es van celebrar a la institució musical per un import total de 164.269 euros.

Finalment, també van resultar condemnats 3 exresponsables de les empreses New Letter, Mail Rent i Letter Graphic –Pedro Luis Rodríguez, Vicente Muñoz i Juan Antonio Menchén– a 1 any i nou mesos de presó cadascun, per un delicte continuat de falsedat en document mercantil comès per particular, ja sengles multes de 2.700 euros; així com als directius de les empreses Altraforma, Miguel Giménez-Salinas.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa