Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Suport internacional perquè la comissaria de Via Laietana sigui un espai de memòria

Que la comissaria de policia espanyola de Via Laietana deixi de el centre operatiu de la policia espanyola i l’edifici sigui transferit a l’administració catalana perquè s’hi creï un espai de memòria, d’arxius documentals i centre d’interpretació de la
impunitat i la tortura, especialment durant el franquisme. Aquesta és la reivindicació que s’ha fet aquest diumenge, coincidint amb el 47è aniversari de la mort del dictador Francisco Franco, en el marc de l’acte “Via Laietana 43. Fem Justícia, Fem Memòria”, per denunciar les tortures i repressió dutes a terme a la Prefectura Superior de Policia de Catalunya.

Manifest internacional de suport

Amb Òmnium Cultural, al capdavant, també formen part d’aquesta iniciativa l’Amical de Mauthausen, l’Associació Catalana d’Expresos Polítics del Franquisme, l’Ateneu Memòria Popular, la Comissió de la Dignitat, Comissió de la Memòria Històrica – ICAB, EUROM – European Observatory on Memories, Fundació Cipriano Garcia – CCOO CAT, Irídia – Centre de Defensa de Drets Humans i la Mesa de Catalunya d’Entitats Memorialistes.

Durant l’acte ha intervingut Álvaro Ahumada, director de Corporación Parque por la Paz Villa Grimaldi de Xile, qui
ha recordat que la possibilitat de recuperar espais com Via Laietana “està directament relacionat amb la capacitat d’organització”, malgrat que “sempre existeix la temptació de no recuperar el passat i l’estat espanyol
ho sap”. “És impossible de mirar el futur si no som capaços de resoldre els problemes del passat”, ha conclòs el representant xilè.

S’ha presentat un manifest amb 177 adhesions nacionals, estatals i internacionals d’entitats de memòria catalanes i també suports internacionals com el de la xilena Corporación Parque por la Paz Villa Grimaldi, la Red de Sitios de Memoria Latinoamericanos y Caribeños (RESLAC), la bosniana Foundation of Local Democracy o la Coalición Colombiana Contra La Tortura. El suport internacional arriba d’entitats de Xile, Mèxic, el Líban, Colòmbia, el Perú, l’Argentina, França, el Paraguai, Guatemala, Haití, el Brasil, l’Uruguai, Bolivia, Grècia, Anglaterra, Bòsnia i Hercegovina, Bèlgica, Portugal, Itàlia.

Querella contra la comissaria de Via Laietana

Juatament aquesta setmana una desena d’entitats han presentat una querella criminal la querella criminal contra la comissaria de Via Laietana per les tortures comeses i, per tant, per cometre crims contra la humanitat.

Comentaris

 1. Icona del comentari de: MHP a novembre 21, 2022 | 10:44
  MHP novembre 21, 2022 | 10:44
  Tambè serà espai de memoria per les persones detingudes i torturades a la comisaria de Via Laietana durant el mandat de Companys? Gràcies.
  • Icona del comentari de: I. Ensenyat a novembre 21, 2022 | 13:27
   I. Ensenyat novembre 21, 2022 | 13:27
   (M)arc (H)ernandez (P)ons, no ens intentis aixecar la camisa, ni intentis fer-te el gracioset amb les teves poca-soltades. No se si t'has adonat que a la Via Laietana 43 de 08003 Barcelona, encara s'hi està des l'any 1941 la mateixa policia... Els xovinistes espanyols sou uns cracks en intentar rebotar les vostres misèries sobre els altres, però, no us en sortiu mai.
  • Icona del comentari de: A l'infiltrat 'Marc' a novembre 21, 2022 | 13:41
   A l'infiltrat "Marc" novembre 21, 2022 | 13:41
   Els xovinistes ( o "nonacionalistes") espanyols sempre intenteu dissoldre i barrejar les vostres misèries entre els que no pensen com vosaltres i / o no se senten espanyols, cosa que encara us fa més miserables. La comissaria de la Via Laietana encara existeix físicament com durant el franquisme. El vostre "prucés" inacabat de transició de la dictadura de Franco a la democràcia (plena, consolidada, homologable...) no s'ha dignat encara ni a traslladar a un indret més digne la policia espanyola d'aquest miserable edifici policial espanyol. Potser és que des del 1978 els espanyols encara no n'han tingut temps...
 2. Icona del comentari de: LLibertad a desembre 05, 2022 | 15:10
  LLibertad desembre 05, 2022 | 15:10
  Els CURES són PROTECTORS DEL FACISME I POLICIA POLÍTICA en favor dels fatxes i dels feixistes

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa