“No hi trobareu ira, com no en trobem en res del que els presos o els exiliats fan publiquen. No hi trobareu ràbia, i això vol dir molt sobre com estan vivint aquest mal tràngol”. És l’avís de Mònica Terribas sobre el nou llibre de Joaquim Forn escrit des de la presó. Es titula Entre togues i reixes i s’ha presentat aquest dimecres al vespre en una sala d’actes del Col·legi de l’Advocacia plena de gom a gom, amb gent que s’ha hagut de quedar dreta.
El text, publicat per Enciclopèdia, recull com Forn va viure els mesos del judici, anant i tornant cada dia de la presó de Soto del Real al Tribunal Suprem, escoltant durant hores el que declaraven els testimonis de cada part –moltíssims dels quals eren policies– i escrivint a les nits. Després del primer llibre, escrit des d’Estremera i que reflectia el descobriment de la presó, ara el lector podrà saber com va ser la seva experiència al banc dels acusats.
Terribas ha conduït la presentació del llibre, amb l’anomalia que es feia sense l’autor. A canvi, hi han participat el filòsof Xavier Antich –que ha reproduït amb la directora d’El Matí de Catalunya Ràdio l’espai El racó de pensar per conversar de l’obra– i la dona de Forn, Laura Masvidal.
“Hem viscut el judici escoltant-los a ells al principi i al final. Entremig només hem vist les seves cares de manera intermitent. Aquest llibre ens permet saber què pensava Forn aquells dies, especialment aquells dies horrorosos en què es va anar construint un relat paral·lel a la realitat, amb Soraya Sáenz de Santamaría, Mariano Rajoy i agents de la Policia Nacional i de la Guàrdia Civil parlant d’una realitat que nosaltres no havíem vist. Ells no podien dir res davant d’aquelles barbaritats i tones de mentides”, ha explicat Antich.
A la sala també hi havia un jove exreclús, amic de Forn. Es van conèixer a la presó de Lledoners i ara el jove ja és fora del centre penitenciari. Ha explicat a la sala com va ser la seva relació amb els presos polítics, especialment amb Forn, que ha descrit “com un pare”. “Mai parlàvem de política. El que sí que recordo és que eren allà sense haver fet res, per una injustícia, i tot i així somreien i feien bromes”, ha afegit. El seu comentari sobre les classes d’història d’Oriol Junqueras ha fet riure la sala, que al final ha aplaudit amb ganes la intervenció del jove.
L’acte l’ha tancat una emocionadíssima Laura Masvidal, que ha reclamat la llibertat per als presos polítics. “Com cada vegada que tinc un micròfon”, ha recordat. Després, per encàrrec directe de Forn, ha llegit l’epíleg del llibre, escrit que ja havia sortit la sentència i el seu marit ja sabia que l’havien condemnat a 10 anys i mig de presó. “Aquest llibre vol ser el testimoni de la lluita d’un poble que defensa la seva llibertat i la seva dignitat”, s’acaba.