Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Salut exclou Barcelona de la proposta de territoris que passaran a la fase 1
  • CA

Barcelona seguirà a la fase 0 de desconfinament uns dies més. La nova proposta territorial de desconfinament gradual que enviarà la Generalitat de Catalunya al govern espanyol exclou la capital catalana i la seva àrea metropolitana. El Departament de Salut aposta perquè les àrees sanitàries de Girona, Lleida i Catalunya Central passin a la fase 1 dilluns vinent, però en canvi l’àrea metropolitana romangui en l’etapa prèvia per seguretat. Així ho han explicat la consellera Alba Vergés i el secretari de Salut Pública, Joan Guix, en una compareixença de premsa aquest migdia.

No obstant, Vergés ha obert la porta a trobar mesures intermèdies per alleugerir una mica el confinament a les tres regions sanitàries que es queden a la fase 0 –Barcelona ciutat, metropolitana nord i metropolitana sud–. Una mena de fase 0,5, en definitiva. Ho estudiarà amb responsables de les 3, aquest dimecres a la tarda i demà dijous al matí. “No serà una proposta completa de passar a la fase 1, però que treballarem perquè sigui adient, per anar avançant de forma prudent”, ha repetit.

La consellera ha justificat l’exclusió per la densitat de Barcelona: “La capital té identitat pròpia i una capacitat assistencial molt alta, però també molt volum de persones a gestionar”. “No és una qüestió d’aïllar res ni ningú sinó de tenir en compte les diferències territorials i de la manera de viure de la gent als diferents territoris”, ha defensat. “Ho valorarem bé”, ha insistit. Els quatre factors que estudia Salut per decidir quins territoris canvien de fase són el risc epidemiològic, la múscul assistencial, tests disponibles i capacitat de fer seguiment dels contactes en els nous positius. 

Preguntada pels periodistes de forma insistent, Vergés ha donat a entendre que es podria autoritzar a la ciutadania fer noves activitats –”fer més coses cada dia”– però no obrir la veda dels desplaçaments no laborals. Allò que impliqui contacte amb poca gent o ningú, podria permetre’s. El que no ha aclarit és si aquestes concessions entrarien en vigor dilluns vinent dia 18 de maig o el següent, dia 25: “No em vull avançar en coses que no estan encara decidides, sinó correria el risc de dir alguna cosa que no acabi sent així”. “Per deixar el confinament total a casa hem de tallar les cadenes de transmissió”, ha subratllat.

No ha descartat que dins les dues àrees metropolitanes es puguin distingir diferents realitats –més urbanes o més rurals– en comptes de canviar de fase en bloc. Les tres regions sanitàries barcelonines, ha recordat, “concentren el 66% de la població i allò que fem ens genera un gran volum de mobilitat”. “Si la llibertat de moviments és més alta estem augmentant el risc”, ha recalcat. Els índex de les tres regions, ha indicat, “s’estan comportant bé” i no hi hauria grans diferències entre capital i àrea metropolitana. Però les decisions, ha avisat, no dependran només d’aquest índex sinó “al que tingui sentit a nivell territorial”. Totes les regions sanitàries de Catalunya, ha ampliat, “estan en risc baix-moderat i en tendència decreixent”.

La consellera ha esquivat respondre amb claredat si l’Ajuntament de Barcelona comparteix plenament la decisió: “L’objectiu el compartim, que és fer cada dia més coses i retornar a la vida el més aviat possible però de forma segura”, ha dit. “Que les presses no ens facin cometre errors innecessaris”, ha argumentat.  Divendres passat Vergés i l’alcaldessa Ada Colau van anunciar la creació d’una oficina tècnica compartida per tal que les dues institucions decideixin juntes cada passa a seguir. L’anunci d’aquest dimecres, no obstant, l’ha fet la Generalitat en solitari. Les concessions d’aquesta fase 0,5 sí que s’analitzaran en aquesta oficina, ha deixat entreveure. 

També ha donat per fet que la Moncloa acceptarà la proposta, que ha titllat de “molt segura”. Ha detallat que ja hi ha hagut un primer intercanvi tècnic amb el ministeri de Salut i ha emfasitzat que és una decisió catalana encara que requereixi vistiplau de Madrid: “Primer ho aprovem aquí, són propostes del Govern de la Generalitat i decisions que nosaltres prenem perquè estem segurs que no hi haurà inconvenients”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa