Revolta interna al Col·legi de l’Advocacia de Barcelona contra la presència del fiscal Zaragoza

La Comissió de Defensa dels Drets de la Persona i del Lliure Exercici de l’Advocacia anuncia que no participarà al congrés en senyal de protesta

El Col·legi de l’Advocia de Barcelona, liderat per la degana Maria Eugenia Gay, ha convidat el fiscal Javier Zaragoza, fiscal de Sala del Tribunal Suprem, a pronunciar una conferència a la seu de l’ICAB divendres que ve, en el congrés de l’Advocacia de Barcelona. Una vintena d’entitats han signat un manifest de rebuig, en què titllen de “vergonya” que “per parlar de la rellevància constitucional del Ministeri Fiscal es convidi precisament l’home que ha transgredit una i altra vegada allò que esdevé essencial per a qualsevol fiscal: la defensa dels drets de la ciutadania”. Els signants del manifest remarquen que a Zaragoza se’l coneix per “la seva obstinació a canviar radicalment els fets en el procés contra els líders socials i polítics catalans”. Poc després que s’hagi conegut el manifest, la Comissió de Defensa dels Drets de la Persona i del Lliure Exercici de l’Advocacia de l’ICAB ha anunciat que no participarà en aquest congrés en senyal de protesta. Tenia previst intervenir al seminari Les mesures proposades pel CGPJ en el Pla de xoc en l’Administració de Justícia, però després de tenir coneixement que l’ICAB ha convidat Zaragoza, la comissió protestarà deixant buides les seves cadires.

En un comunicat, la comissió argumenta que “el Fiscal Zaragoza representa la màxima expressió i la punta de llança de la repressió de l’Estat contra els ciutadans i ciutadanes de Catalunya i el seu Govern”, i que l’actuació del Fiscal Sr. Zaragoza en el “judici del procés” va comportar la vulneració dels drets fonamentals dels ciutadans i ciutadanes de Catalunya i dels polítics que els representen”.

L’escrit també assenyala que l’actuació de Zaragoza al judici del procés va convertir-se “en un altaveu de l’extrema dreta en defensa de la unitat Espanya , i la criminalització de l’exercici dels drets fonamentals dels ciutadans i ciutadanes de Catalunya”, i és per això que la comissió de l’ICAB considera que convidar-lo significa que la institució de l’advocacia “valida la trajectòria i les actuacions de l’esmentat Fiscal i fins i tot retre’n homenatge”.

Nou comentari