Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Les classes mitjanes, principal graner del vot independentista a Barcelona

L’independentisme va aconseguir un resultat històric a les eleccions del 10-N gràcies als més de 331.000 vots obtinguts a Barcelona, que li van permetre superar per primera vegada el 40% dels sufragis en uns comicis estatals. Una anàlisi dels resultats del 10-N –creuat amb les dades de renda per barris–mostra que les classes mitjanes són el principal graner del vot independentista a Barcelona, ja que aporten més del 60% dels vots que van obtenir ERC, JxCat i la CUP.

En contra del que es podria pensar, les classes altes i les classes baixes suposen un percentatge molt similar dels vots, situat al voltant d’un 20%. Hi ha una diferència clau: als barris amb més renda el percentatge d’independentistes és major per la simple raó que hi viu menys gent. I també es produeix un altre fenomen curiós: si es divideix Barcelona en dues meitats amb els barems de renda que utilitza l’Ajuntament de Barcelona, la procedència del vot independentista també queda dividit exactament per la meitat (vegeu gràfic).

 

A les zones de renda més alta, el vot independentista s’enfila fins al 45,7% del total gràcies a que hi ha molts barris on el suport a ERC i JxCat és important. Als barris més humils, en canvi, el percentatge cau fins al 36% perquè la presència de JxCat a districtes tradicionalment d’esquerres com Sants-Montjuïc, Horta-Guinardó, Sant Andreu, Ciutat Vella, Nou Barris i Sant Martí és minoritària. 

Vot independentista als barris de renda baixa

Als barris de renda més baixa –un concepte molt ampli perquè inclou des del Poblenou fins a Ciutat Meridiana–, els partits independentistes obtenen els seus millors resultats al voltant de nuclis històrics com Horta i Sants i també a bona part de la Verneda i la Pau o Navas, mentre que a barris com Vilapicina i la Torre Llobeta, Porta o Trinitat Vella el suport baixa en picat i se situa per sota del 20%. Cal destacar que el comportament dels votants està clarament agrupat per zones, com es veu en el següent mapa. Bona part del votant independentista d’aquests barris aposta sobretot per ERC i, en menor mesura, per la CUP.

Fes clic a les seccions cenals per veure el percentatge de vot a partits independentistes, quin partit va ser el més votat o quin nivell de renda tenen els seus veïns

El vot independentista als barris de renda alta

El comportament del votant independentista als barris de renda més alta és més homogeni que a la resta de la ciutat. Tant a l’Eixample com a Gràcia el suport independentista oscil·la entre el 40% i el 60% i decau en els feus tradicionals de JxCat a Sarrià-Sant Gervasi perquè la presència d’ERC i la CUP és gairebé testimonial. Els millors resultats s’obtenen al Camp d’En Grassot i Gràcia Nova, la Vila de Gràcia, el Putxet i el Farró i Pedralbes, mentre que el nucli antic de Sarrià, el Gòtic, la Vila Olímpica i Diagonal Mar són barris que registren un percentatge per sota la mitjana de la ciutat, que està en el 40%.

Fes clic a les seccions cenals per veure el percentatge de vot a partits independentistes, quin partit va ser el més votat o quin nivell de renda tenen els seus veïns

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa