Quatre exalcaldes demanen “retrobar el pacte” i acabar amb el “mal ambient polític”

Quatre exalcaldes de Barcelona han situat la necessitat de “retrobar el pacte” a l’esfera política com un dels grans reptes de la capital catalana per als propers anys. En un debat organitzat per Barcelona Tribuna, Narcís Serra, Joan Clos, Jordi Hereu i Xavier Trias han coincidit en diagnosticar el “mal ambient polític” que hi ha tant a la política catalana com barcelonina i han assegurat que cal buscar el “consens” i els “punts en comú” per repensar el model de ciutat que ha de tenir Barcelona.

Precisament l’experiència de la pandèmia creuen que pot ser una oportunitat per replantejar i reorganitzar algunes qüestions, com poden ser el transport públic o l’urbanisme, però tots coincideixen que “cal acabar amb el o blanc o negre“. Els exalcaldes han reivindicat el pacte com a eina per tirar endavant polítiques i projectes i han assegurat que com a capital catalana Barcelona ha de jugar un paper important en aquest canvi en la política. “Barcelona ha de ser el laboratori de la nova trobada dels catalans”, ha resumit Hereu.

Per la seva banda, Trias ha lamentat que ara mateix hi ha “molt mal ambient a la política” perquè hi ha “voluntat destructiva”. Així, ha assegurat que ara mateix al govern municipal “no tenen aquesta cultura d’entendre’s” que creu que la política d’abans sí que tenia. “Et diuen que tu ets fastigós i per tant parlar amb tu o barrejar-s’hi és un mal negoci, i això és una gran equivocació”, ha lamentat. En un sentit similar, Serra ha assegurat que “ha descarrilat el tren del debat polític”. De fet, durant el col·loqui tots els exalcaldes s’han posat a disposició dels dirigents actuals per si ells poden ser útils per facilitar l’entesa.

Durant el debat, al que han assistit tots els exalcaldes barcelonins des del restabliment de la democràcia a excepció de Pasqual Maragall, els exbatlles han reiterat en diverses ocasions que entre ells es poden “posar d’acord en pràcticament tot” menys en el debat nacional, que ha centrat part del col·loqui.

En aquest punt, Clos ha assegurat que el destí de Barcelona està “íntimament lligat” al de Catalunya. “No podem tenir una Generalitat dividia, ineficaç i excessiva en quant al pes de l’administració i una Barcelona òptima”, ha assenyalat, mentre que Serra ha assegurat que una possible solució al conflicte seria que els polítics proposin “fites acceptables” i “que no divideixin els catalans en dos parts”.

Trias, que dels quatre exalcaldes és l’únic que no ho va ser pel PSC, sinó per CiU, ha defensat que l’Estat “ofega” Catalunya fent-la cada vegada més “dependent” i ha apostat perquè Barcelona, com a capital, “creï un ambient favorable perquè se solucionin les coses”.

Grans pactes de ciutat

En aquest context de pacte i acord que els exalcaldes defensen, han assenyalat àmbits com la defensa del medi ambient, que han coincidit que és el tema que genera “més unanimitat”, així com la necessitat d’un bon sistema de transport públic que contribueixi a la reducció d’emissions. A més, Hereu ha proposat també un ‘pacte de l’Eixample del segle XXI’ per tal de fer una remodelació urbana “amb consens” i no “ràpid i sense parlar-ho amb ningú”.

Trias també ha assenyalat com un tema a tractar la necessitat d’habitatge a la ciutat, així com la “creixent” pobresa, que ha dit que “no se soluciona amb subvencions” sinó “creant activitat econòmica”.

D’altra banda, els exbatlles també han posat el focus en la recerca i la innovació digital, així com en projectes amb seu a la ciutat com el MWC, i Clos ha defensat fer una aposta “molt més clara” per la recerca perquè “és el que realment farà mantenir el qualificatiu de ‘smart city'”.

Nou comentari