Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
El PP divideix Colau i Collboni amb una moció sobre els aldarulls
  • CA

El plenari de Barcelona ha rebutjat dues proposicions sobre els aldarulls de la darrera setmana en protestes per la sentència de l’1-O, una presentada pel PP i l’altra per Cs, just abans d’aprovar una declaració de rebuig a la condemna del Suprem. Una d’elles, però, ha fet votar diferent al govern municipal: el PSC ha votat a favor del text del PP sobre el cost dels desperfectes, després de pactar retocs al text original.

En canvi, ha girat l’esquena a la proposició de Cs en suport als cossos de seguretat, que a més demanava que l’Ajuntament es personi com a acusació particular contra tots els detinguts als disturbis. Luz Guilarte (Cs) ha presentat la moció incidint en què l’ajuntament “ha fluixejat” i “ha arribat tard i malament a defensar els interessos de la ciutadania”. El partit taronja eleva el cost dels aldarulls a 7 milions d’euros en lloc dels 3 que calcula el consistori, perquè hi inclou estimacions de cancel·lacions hoteleres i altres perjudicis per al sector privat.

El tinent de seguretat, Albert Batlle (PSC), és qui ha glossat la raó del vot contrari: “Ens presenta una moció trampa i la seva intervenció ho ha destapat, aprofiten per carregar contra el govern municipal”. “És exactament el mateix que va fer la seva candidata al Parlament amb la moció de censura contra el president Torra, quan de fet anava contra l’oposició parlamentària”, ha dit, referint-se a Lorena Roldán.

Batlle ha defensat a capa i espasa el “recolzament” municipal a “tots” els cossos de seguretat “sense cap tipus de complexes”. Ha agraït a Manuel Valls que hagi avalat l’acció municipal reparant la via pública cada matí i, en la línia discursiva del PSC durant les dues últimes setmanes, ha emfatitzat la feina dels treballadors de l’ajuntament.

En transaccionar la proposició amb el PSC, el PP ha acceptat que caigués del redactat un apunt que pretenia reclamar a Òmnium Cultural, l’ANC, el Tsunami Democràtic i el President de la Generalitat els costos dels desperfectes. El nou text només demana que l’ajuntament presenti la valoració dels danys a les causes judicials que s’obrin perquè vagin a càrrec dels “causants” que dictamini la justícia. Cs s’ha abstingut en la votació del text consensuat entre PP i PSC, perquè l’ha trobat massa “descafeïnat”.

Les pilotes de goma, absents dels dos textos

Els comuns han explicat que s’haurien sumat al text del PP si se’ls hagués acceptat una frase que volien incloure-hi i que rebutjava “l’ús indiscriminat de les pilotes de goma” per part de la Policia Nacional en la repressió dels aldarulls. A la moció de Cs tampoc s’esmentaven. “S’ha de poder discutir sobre l’actuació dels cossos de seguretat, perquè sinó els donem la impunitat”, ha advertit Jordi Martí. “Les bales de goma els danys que produeixen són superiors al benefici que volen generar”, ha recalcat el regidor de Presidència, que ha lamentat que “tres joves i un adult hagin perdut un ull”.

ERC i JxCat han votat en contra de les dues proposicions i han subratllat la seva condemna a tot tipus de violència. Jordi Coronas (ERC) ha defensat que “més enllà de condemnar cal fer autocrítica, perquè la política no es pot amagar darrere la justícia i la justícia no es pot amagar rere la policia”. Neus Munté (JxCat) ha atribuït la moció de Cs a “una competició ferotge amb VOX a veure qui aplega més vots” a les eleccions del 10N i una voluntat de “criminalitzar el moviment independentista”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa