Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
L’ofrena a la tomba de Macià contesta el missatge nadalenc de Felip VI
  • CA

Les rèpliques al discurs de Felip VI han centrat l’ofrena floral que cada any fan entitats i partits independentistes davant la tomba de l’expresident de la Generalitat Francesc Macià, que va morir el dia de Nadal de 1933. Hi han participat, entre altres, l’actual president de la Generalitat Quim Torra i el seu Govern en pes, el president del Parlament, Roger Torrent, dirigents d’ERC com Ernest Maragall, representants de Demòcrates com Antoni Castellà i Núria de Gispert i la cúpula de l’ANC, encapçalada pel seu vicepresident Josep Cruanyes.  

Torra ha reaccionat al missatge del monarca, que va dir que Catalunya és una seriosa preocupació. “No, el que és una seriosa preocupació és l’Estat espanyol avui a Europa”. Espanya és, per Torra, “un Estat que vulnera els Drets Humans, que incompleix les resolucions dels tribunals de justícia europeus i que nega el dret inajenable dels catalans a exercir el seu dret a l’autodeterminació”.

Torra ha promès que “Catalunya complirà els seus deures” i arribarà la seva plena sobirania i ha evocat tant a Francesc Macià com a Pompeu Fabra –que també va morir un 25 de desembre, però de 1948– com dues figures històriques que ajuden a traçar aquest camí. Considera a Macià un polític que “sabia que hi havia una línia recta per arribar a la independència” i a Fabra com a exemple d’humanitat, tolerància i aportació a la cultura universal.

El president Quim Torra i consellers del Govern català, a l'ofrena anual a la tomba de Francesc Macià / Europa Press

El president Quim Torra i consellers del Govern català, a l’ofrena anual a la tomba de Francesc Macià / Europa Press

“El que és preocupant és una monarquia que veu Catalunya com una preocupació”, ha defensat Roger Torrent, que ha afirmat que la monarquia “és incapaç de donar una resposta a l’alçada de les circumstàncies”. El dirigent d’ERC ha evocat a Francesc Macià recordant que “va viure en un context de repressió contra Catalunya, i podia haver quedat al marge, però no ho va fer”. “També representa el diàleg, un diàleg polític gràcies al qual el president Macià va entendre que s’avançava políticament”, ha afegit. A més ha exigit la nul·litat del judici a l’1 d’Octubre i la llibertat dels presos i exiliats” i ha considerat imprescindible que el Govern espanyol negociï una consulta als catalans a les urnes per decidir el futur de Catalunya.

L’ANC i Òmnium posen en focus en la independència i en el diàleg

El vicepresident de l’ANC, Josep Cruanyes, també ha criticat l’aparició televisiva en una línia similar: “La preocupació de Catalunya és que es vulnerin els drets fonamentals i que es respecti el dret a ser sobirans i independents”. Ha afegit que l’ANC va a la tomba de Macià a “ratificar” els seus objectius polítics; que el TC no respecta les majories de Parlament, segons ell, i ha lamentat la sentència del TSJC que inhabilita el president de la Generalitat, Quim Torra.

El vicepresident d’Òmnium Cultural, Marcel Mauri, ha assegurat que les apel·lacions al diàleg de Felip VI “no tenen cap tipus de credibilitat” perquè després de l’1-O va prendre partit contra la ciutadania de Catalunya, segons ell. Mauri ha afirmat que no es podrà superar el conflicte mentre el rei i les institucions estatals “no assumeixin les seves responsabilitats en la repressió que està patint Catalunya”, i ha afegit textualment que el monarca no està en disposició de donar lliçons a ningú.

El govern de Barcelona només hi envia Albert Batlle

Per part del govern municipal només ha assistit a l’ofrena floral el tinent d’alcaldia de seguretat Albert Batlle (PSC). La corporació municipal cada any participa a l’acte d’homenatge a Macià i envia una representació en nom dels 41 regidors municipals. Enguany hi han assistit només Batlle i dos regidors de l’oposició independentista, Jordi Coronas (ERC) i Jordi Martí Galbis (JxCat).

Batlle (PSC), Coronas (ERC) i Martí (JxCat) a l'ofrena floral a Macià / Ajuntament de Barcelona

Batlle (PSC), Coronas (ERC) i Martí (JxCat) a l’ofrena floral a Macià / Ajuntament de Barcelona

El líder d’ERC a l’Ajuntament de Barcelona, ​​Ernest Maragall, també ha reaccionat al missatge reial afirmant que és “un discurs que no respecta a Catalunya ni afegeix cap via de compromís ni de diàleg institucional”. Ho ha dit aquest dimarts en nom d’ERC al cementiri barceloní de Montjuïc, acompanyat, entre altres, del president de Parlament, Roger Torrent, i dels consellers Teresa Jordà i Chakir El Homrani. 

“Quan (el Rei) parla de confiança, és la que nosaltres tenim a la ciutadania i en el dret a decidir”, i ha titllat textualment el discurs de Felip VI de retòrica buida i irrellevant. També ha considerat que reflecteix la degradació de l’estat democràtic espanyol, que “ara és un instrument de repressió com ho és el monarca”.I ha reiterat que el discurs va ser una “barreja de bones paraules i pompositat buida”. Així mateix, ha reclamat a la Advocacia de l’Estat la llibertat de Junqueras, una “clamorosa” urgència.

Demòcrates critica les negociacions d’investidura

El portaveu de Demòcrates, Antoni Castellà, ha contestat també assenyalant Europa: “Quan el Rei deia que Catalunya és un problema, no és capaç de veure que Espanya és un problema per a Europa”, que va néixer per defensar drets humans que Espanya posa en dubte, segons ell. Al costat de Núria de Gispert, ha valorat també les negociacions postelectorals per a un nou Govern a la Moncloa i ha dit que no té sentit negociar la investidura sense que es declari nul·la la sentència de l’1-O i sense que s’alliberi els presos. “És el moment de bloquejar les instituciones espanyoles”, ha dit.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa