Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Barcelona ha hagut de reemplaçar un terç dels candidats a meses electorals
  • CA

L’Ajuntament de Barcelona ja ha enviat 5.441 notificacions extra per poder cobrir totes les places de les 1.929 meses electorals que hi haurà a la ciutat aquest diumenge 14 de febrer. És a dir, un terç dels nomenats inicialment han hagut de ser reemplaçats. Els nous candidats es van fent oficials en forma de degoteig diari, a mesura que la Junta Electoral resol va acceptant al·legacions de ciutadans que demanen lliurar-se d’aquest deure –per salut, edat o altres factors– i també en funció dels avisos que no poden ser entregats.

El sorteig original es va celebrar el 21 de gener i va generar una matriu aleatòria, que es torna a fer servir per seleccionar als següents candidats. D’inici es van triar 17.361 noms, nou nomenaments per cada mesa electoral: els 3 titulars i dos suplents per a cada membre. Davant dels primers excusats, l’Ajuntament va procedir a enviar una segona remesa a través del correu postal públic, amb 4.572 notificacions.

No obstant, va ser també insuficient i ara és la Guàrdia Urbana qui entrega les notificacions per garantir que les cartes arriben a temps, en comptes de Correos. Per aquest mètode se n’han entregat ja 869. “Es poden seguir fent notificacions a mesura que entrin renúncies fins a finals de setmana”, apunten fonts municipals. En total Barcelona ciutat necessita 5.787 persones per poder obrir totes les meses electorals a les eleccions al Parlament de Catalunya.

Quasi 10.000 al·legacions

La Junta Electoral de zona de Barcelona ha rebut 9.500 peticions d’excusa per anar a meses electorals, segons l’últim recompte datat el 8 de febrer. El TSJC ha donat a conèixer la dada aquest dilluns, que dona bona mostra de la reticència de molts ciutadans cridats a formar part del personal assignat als col·legis electorals en els comicis d’aquest diumenge 14-F. La xifra inclou la capital catalana i també els municipis de Badalona, Sant Adrià del Besòs i Santa Coloma de Gramenet.

A més, el president d’aquesta Junta, Santiago García, ha reconegut a betevé que tenen 3.000 al·legacions més a l’espera de ser resoltes a contrarellotge els propers 5 dies.

Tests també per als suplents

Els qui siguin convocats a meses a últim moment no han de patir pels tests d’antígens. El director general de participació ciutadana de la Generalitat, Ismael Peña-López, ha anunciat en una piulada que el departament de Salut preveu fer la prova ràpida de la Covid-19 a tots els membres de meses lectorals ja siguin titulars, primer suplent o segon suplent, abans de la jornada de votació. Totes les mesures preventives es poden consultar aquí.

La raó d’aquesta extensió dels tests a més persones és que el Govern ja preveu que en alguns col·legis hi haurà probablement segons suplents exercint de titulars per absència dels dos candidats predecessors. “Històricament quasi cap acabava formant part de la mesa i l’esforç era desproporcionat”, ha admès el responsable, que ha agraït “l’esforç” extra que faran els sanitaris encarregats de fer la prova.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa