Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Els barcelonins posen la nota més baixa a Colau en 7 anys
  • CA

L’últim baròmetre de l’Ajuntament de Barcelona amb intenció de vot abans de les eleccions de 2023 porta dades agredolces per al govern d’Ada Colau. Els barcelonins posen la pitjor nota a l’alcaldessa en 7 anys, amb un suspens clar: 4,1. Baixa una dècima respecte a l’anterior enquesta, publicada al desembre, que ja va ser la nota més baixa de la sèrie. Va suspendre per primer cop el desembre de 2019 i el desgast ja no s’ha aturat.

El líder municipal més ben valorat és de nou Ernest Maragall amb un 5,2 i el segueix per sorpresa Neus Munté que s’estrena amb un 5 com a presidenta del grup de JxCat després de la sortida d’Elsa Artadi. Jaume Collboni queda tercer amb un 4,7 i l’alcaldessa Ada Colau cau fins a la quarta posició tot i ser la cara més coneguda per l’electorat.

Per contra, la intenció de vot mostra uns altres resultats. El director de l’Oficina Municipal de Dades, Màrius Boada, ha explicat que l’estudi “no fa estimacions de vot”, és a dir, que no ‘cuina’ els resultats com faria una enquesta electoral sinó que recull en cru les respostes dels participants. Fins al 59% respon que no té clar què votarà, ho farà en blanc o nul o no vol dir-ho. Entre els qui sí que manifesten una opció, el partit més mencionat és Barcelona en Comú amb un 11,9%. Així, encapçalen la cursa electoral tot i la mala nota de l’alcaldessa.

Resultats del baròmetre municipal de juliol de 2022
Resultats del baròmetre municipal de juliol de 2022

El segon partit amb més mencions és ERC amb un 10,9% i a una mica de distància hi ha els socialistes amb un 7,5%. Junts queda quarta força més avall, amb un 3,4% i a poca distància del 2,9% de la CUP que ara no té representació al consistori. El PP i VOX reben un 1,7% i un 1,1% de respostes respectivament. Per a Boada, el gran nombre d’indecisos indica que “encara poden canviar força les coses d’aquí un any” i que “hi ha una part de l’electorat que no es posiciona públicament”.

Preguntat per si aquests resultats indiquen que PP i VOX podrien quedar fora del consistori –el llindar d’accés és un 5% del vot–, Boada ha evitat un posicionament ferm però ha reconegut que “amb aquests números seria difícil però no impossible”. “Sabem que hi ha vot ocult a les enquestes en alguna partits en particular però aquí sobretot hi ha gent que no es posiciona”, ha valorat, prudent.

El 47,1% suspèn la gestió municipal

Prop de la meitat (47,1%) dels 800 participants a l’enquesta valora que la gestió municipal és “dolenta o molt dolenta”. Són tres punts menys que fa mig any, però segueix sent un judici ciutadà molt sever sobre l’èxit del govern Colau. Per contra, un 38,9% considera que el consistori ho està fent “bé o molt bé”, el que significa un lleu increment d’un punt i mig. Enmig, un 11,7% veu la gestió “normal o regular”.

La resta d’institucions públiques no s’escapen de les crítiques. El 44,4% dels enquestats creu que la gestió del Govern de la Generalitat és “dolenta o molt dolenta”, mentre que el major suspens se l’emporta el govern de l’Estat amb un 54,9% de respostes crítiques.

Resultats del baròmetre municipal de juliol de 2022
Resultats del baròmetre municipal de juliol de 2022

El pessimisme dels barcelonins

Com en anteriors enquestes, es manté un estat d’ànim insatisfet entre els barcelonins que posa sobre la taula el malestar a la ciutat catalana creixent en les últimes dues dècades. El 60,1% opina avui que la ciutat ha empitjorat el darrer any, és a dir, una majoria indiscutible dels participants tot i que el percentatge baixi un pèl respecte a l’anterior baròmetre. Els que opinen que Barcelona millora creixen 3,4 punts però encara són pocs (23,3%).

Per contra, l’optimisme sobre el futur guanya amb un 54,2% de ciutadania que creu que la ciutat “millorarà”, enfront del 30,8% que pronostica que “empitjorarà”. Respecte a Catalunya la convicció de millora és del 56,5% i respecte a l’Estat, del 44,7%.

Resultats del baròmetre municipal de juliol de 2022
Resultats del baròmetre municipal de juliol de 2022

La inseguretat, principal problema de nou

Un altre indicador molt destacat del baròmetre és el rànquing de principals problemes de la ciutat. Com ha recordat Boada, és una pregunta oberta amb resposta espontània, és a dir, que els enquestadors no proporcionen una llista de possibles problemes sinó que cada participant expressa a la seva manera què creu que està pitjor a Barcelona i després els tècnics classifiquen les respostes per grans categories.

L’ítem que encapçala el baròmetre d’estiu 2022 torna a ser la inseguretat. Amb un 22% de respostes, ha pujat un 1,2% respecte a l’hivern. En segona posició hi ha la neteja, amb un 11,5% de persones que creuen que la ciutat està bruta o deixada, un percentatge un pèl inferior a l’anterior onada. Un 7,7% dels enquestats assenyala com a principal problema directament la gestió política municipal, sigui amb una crítica generalitzada als polítics municipals o dirigida contra algú concret de l’executiu barceloní. La quarta posició és per un altre clàssic de la llista, l’accés a l’habitatge, que ara rep un 7,3% de les respostes.

Per a Boada el més destacat del llistat, però, són les posicions 5 i 6 perquè són temes que han fet un boom d’un baròmetre al següent. Així, la preocupació pel turisme torna a pujar i assoleix un 6,1% de respostes. “Tornem a tenir turisme i la gent que el veu com un problema ho torna a mencionar”, diagnostica el tècnic municipal. D’altra banda, emergeix amb força també la queixa per la congestió del trànsit, amb un 5,7%, quan fa només sis mesos rebia un 2,7%. Coincideix amb la posada en marxa de diverses grans reformes urbanístiques com Via Laietana, el tramvia per la Diagonal o la Superilla, amb obres les darreres setmanes o a punt de començar-les.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Realitat a juliol 04, 2022 | 13:56
    Realitat juliol 04, 2022 | 13:56
    Encara es situa un xic per sobre d'en Puigdemont, que és el més mal valorat, si fem excepció dels pallassos de C's i PP.
  2. Icona del comentari de: Barceloní emprenyat. a juliol 04, 2022 | 19:16
    Barceloní emprenyat. juliol 04, 2022 | 19:16
    Però la Colau tornarà a guanyar, ja ho veureu. Només no guanyarà i no es presenta.
  3. Icona del comentari de: Gironí. a juliol 05, 2022 | 09:12
    Gironí. juliol 05, 2022 | 09:12
    Barcelona, majoritariament, és unionista i espanyolista. Que guanyi la Colau és lógic.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa