Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Les nacionalitats extracomunitàries que podran votar a les municipals del 28M
  • CA

Comença el compte enrere per a les eleccions municipals que se celebraran el proper 28 de maig del 2023. A Barcelona, sense que encara s’hagin definit totes les candidatures, a l’espera que JxCAT, Cs, el PP, i potser VOX, presentin el seu candidat o candidata. Però el que sí que sabem ja és quins ciutadans residents a l’Estat sense nacionalitat espanyola podran participar en aquests comicis locals.

13 nacionalitats podran votar el 28M

Es tracta de ciutadans amb nacionalitat pertanyent a Bolívia, Cap Verd, Xile, Colòmbia, Corea, Equador, Islàndia, Noruega, Nova Zelanda, Paraguai, el Perú, Trinitat i Tobago i el Regne Unit, que ja no és membre de la UE. Ara bé, aquests ciutadans han d’inscriure’s en el cens electoral abans del 15 de gener del 2023, en virtut de l’acord de reciprocitat que té signat l’Estat amb aquests països. Segons la nota emesa per l’Instituto Nacional de Estadística, aquesta reciprocitat afecta a un total de 51.974 persones residents a la demarcació de Barcelona.

Campanya per promoure el vot extracomunitari

Barcelona disposa d’un mecanisme de consulta de les dades del cens electoral, que ara mateix corresponen al cens definitiu de les Eleccions al Parlament de Catalunya de 14 de febrer de 2021. Però en el cas dels ciutadans de països no comunitaris amb els quals l’Estat ha signat convenis de reciprocitat només poden fer la consulta en període electoral ja que el cens és específic per cada convocatòria electoral.

En aquest sentit, la regidoria de Drets de Ciutadania i Participació llançarà una campanya sota el lema ‘Si vius a Barcelona, decideixes a Barcelona’, per promoure que les persones estrangeres empadronades a Barcelona s’inscriguin al cens per poder exercir el seu vot a les municipals.

Segons dades municipals, a les eleccions locals de 2015 estava inscrita en el cens electoral un 14,9% de la ciutadania europea resident a Barcelona, i només un 2,5% de la ciutadania extracomunitària (de països amb acord de reciprocitat).

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Abstencionista. a desembre 01, 2022 | 13:31
    Abstencionista. desembre 01, 2022 | 13:31
    Se' n adonen de la ciutadania comença a passar olímpicament dels polítics i temen una abstenció gegantina; es veuen venir la mala, vaja.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa