Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Maragall urgeix la governança real metropolitana “que es podria haver tingut fa 30 anys”
  • CA

Ernest Maragall s’ha fet envoltar pels alcaldables metropolitans d’ERC en un mirador a Collserola per desgranar el seu projecte de nova governança metropolitana. El candidat proposa la creació d’un Consell de Cent amb els 36 alcaldes del territori que avui inclou l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), experts rellevants i representants socials. La missió d’aquest comitè seria pactar aquest mandat una nova fórmula de governança que resulti realment efectiva i amb capacitat de decisió, absorbint competències municipals i reforçant la capacitat de la ciutadania per interactuar-hi i tenir representació directa en la institució supramunicipal.

Les noves regles del joc s’anomenarien Carta Metropolitana, a imatge i semblança de la Carta Municipal que té Barcelona, que no quedaria anul·lada ni supeditada a la nova legislació com tampoc l’autonomia de cap dels consistoris integrants. La proposta, en boca d’Ernest Maragall, té reminiscències històriques –una “influença llunyana”, ha reconegut– de la gran batalla del seu germà i exalcalde Pasqual Maragall per crear una Corporació metropolitana als anys 80 que la Generalitat de Jordi Pujol va acabar frustrant. L’alcaldable ha reconegut el “pecat greu” de la manca d’una institució metropolitana forta “que es podria haver tingut fa 30 anys”: “En fi, ara toca!”, ha urgit.

En aquest sentit, ha carregat contra “la mentida del contrapoder de l’àrea metropolitana a Catalunya”, que ha titllat també de “tòpic conservador”. “Hi ha 36 ajuntaments disposats a partir-se la cara per aquest país i pel seu tros”, ha sostingut. Sense negar la procedència maragallista de la idea, ha volgut atribuir-ne la paternitat si més no parcial a Oriol Junqueras, president d’ERC i exalcalde de Sant Vicenç dels Horts: “En podríem dir també Iniciativa Oriol Junqueras, perquè és ell des de St Vicenç que ens va ensenyar el camí i ens va fer l’encàrrec”.

Ha apel·lat als canvis de la societat en matèria d’habitatge, seguretat, mobilitat o treball i ha recalcat que “ara és imprescindible” un poder polític fort a la metròpoli. Sobre la creació de la figura de l’alcalde metropolità votat directament –que ha reivindicat per exemple Ada Colau– ha esquivat donar-lo per segur: “És prematur decidir ara la lletra petita”.

Ha considerat que l’actual AMB és una institució que la ciutadania sent “llunyana, opaca i poc comprensible” i ha reivindicat “omplir-la de contingut”. “Oi que últimament diem que cada cop més decisions s’han de prendre en dimensió metropolitana? Doncs si decidim més a l’AMB, hi ha d’haver més democràcia i per tant més representació efectiva”, ha asseverat. Ha assumit que pactar un nou paradigma “no serà fàcil” però ha advertit a la resta de partits que ERC “va a per totes” amb l’enfortiment metropolità.

Obre la porta a governar en solitari

Si bé durant la precampanya Maragall ha defensat les bondats d’un govern de coalició a l’Ajuntament per disposar d’una majoria “de progrés i republicana”, aquest dilluns l’alcaldabla ha obert la porta a governar en solitari si no prospera la seva estratègia de pactes. Segueix preferint un govern ampli amb aliances tant d’esquerres –amb comuns i CUP– com sobiranistes –amb JxCat–, però ha deixat caure com a tret d’advertència que “no descarta” un executiu en minoria “en funció de les intransigències dels altres grups” per entrat en un eventual gabinet liderat per ell. “Primer ens plantegem guanyar, a hores d’ara una expectativa ben raonable, però hem de veure l’abast d’aquesta victòria que no està pas escrita”, ha afirmat.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: JordiP a maig 13, 2019 | 15:22
    JordiP maig 13, 2019 | 15:22
    Curiosament, va ser el porciolisme el que va intentar una zona metropolitana de uns 120 i escaig municipis. Iniciativa que va ser tombada per "l'autoritat competent" del Gobierno mentre autoritzava la metròpoli de Madrit amb 606 km2 (no recordo quants municipis abastava, però eren molts). D'ençà d'aleshores han anat potenciant aquestes cartes marcades per tal de guanyar la pugna per la "primera urbs d'Espanya". Lamentable títol.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa