Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Maragall demana 100 milions més d’inversió per aprovar el pressupost 2020
  • CA

Ernest Maragall (ERC) demana al govern d’Ada Colau 100 milions d’euros més d’inversió als pressupostos 2020 com una de les condicions fonamentals per aprovar-los. Els republicans no es volen deixar pressionar per la negociació paral·lela dels comptes de la Generalitat de Catalunya i avisa al regidor de Pressupostos, Jordi Martí, que no li deixaran menjar els turrons amb aquesta carpeta resolta si no accepta introduir canvis en la proposta tramitada. “Prefereixo un bon acord al gener que un pressupost precipitat o de renúncies al desembre”, ha advertit en una atenció a la premsa aquest dimarts, poc abans de la primera reunió de negociació formal amb l’executiu. L’abstenció o el vot a favor dependrà de quant cedeixi el govern, ha donat a entendre.

ERC considera que el pressupost “expansiu” del bipartit no ho és tant com caldria en termes d’inversió, ni respecte a la riquesa de la ciutat (el PIB) ni respecte a les despeses corrents. Per això vol no només 100 milions d’euros extra el 2020 sinó cada any: ambiciona un augment total de 400 milions al llarg del mandat. Aquest increment per als quatre anys es reflectitira al Pla d’Inversió Municipal (PIM), que el govern no ha entrat a negociar de moment amb l’oposició. “Si no afrontem els problemes de fons ens quedarem només en la gestió de l’emergència”, ha afegit el regidor Jordi Castellana, l’especialista del grup municipal en finances.

La proposta actual preveu 440 milions d’euros d’inversió –més un centenar que gestiona l’empresa municipal B:SM i el patronat de l’habitatge– i ERC vol que pugi per sobre dels 540. Maragall reivindica que l’increment sigui una “inversió multiplicadora”, és a dir, que s’articuli a través de mecanismes de col·laboració público-privada per aixecar uns 5.000 milions d’inversió privada. L’exemple més clar seria la rehabilitació d’habitatges per guanyar eficiència energètica, per a la que els republicans ja van proposar en campanya un pla semblant al ‘Barcelona posa’t guapa’ dels anys 90. També proposen destinar la inversió a reduir les desigualtats a través de l’educació –amb un Pla 0-3 i Pla FP– i a fer créixer el parc públic d’habitatge.

També reclamen millorar el programa d’inversions de barri i senyalen com a paradoxal que el 90% de la inversió assignada als districtes se l’emporta un sol projecte: 8,8 milions d’euros per a l’expropiació i conversió en escola bressol i habitatge de les casetes del carrer Encarnació i l’alzina centenària de Gràcia. Pel que fa a les ordenances fiscals, que marcaran els ingressos de l’ajuntament, ERC assumeix que caldrà aprovar-les al ple de desembre perquè han d’entrar en vigor l’1 de gener, però també vol introduir-hi canvis. Així, demana estudiar taxar l’ús que fan de l’espai públic els grups turístics amb guies professionals i els autocars que passen el dia a Barcelona. En canvi, l’encariment de les terrasses de bars als indrets més cèntrics els sembla excessiva.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa