Maragall: “Barcelona s’ha deixat convertir en un mercat per a la delinqüència internacional”

Lamenta que el consum de drogues provoca un augment en la inseguretat a la ciutat

El president del grup municipal d’ERC, Ernest Maragall, ha reconegut que Barcelona “s’ha deixat convertir en un mercat per a la delinqüència internacional”. El líder republicà a l’Ajuntament ha opinat que la capital catalana ha acceptat “tota mena de comportaments”, amb referència al consum de drogues, per exemple. Això, ha afegit, ha portat a Barcelona delictes com ara el tràfic de persones i l’accés fàcil a les drogues. Maragall ha relacionat l’augment de la inseguretat amb “fenòmens socials” en una entrevista a El Món a Rac1

També ha criticat que el model de ciutat ha estat “acceptar” aquests fenòmens “passivament”. Maragall ha vinculat l’augment de fets delictius amb la creació d’un model de ciutat globalitzada arran dels Jocs Olímpics i el manteniment d’una política de seguretat vella. “Tots ho hem permès”, ha reconegut, per després afegir que Barcelona ha d’aspirar a ser una ciutat global sense patir aquests fenòmens. 

El líder republicà al consistori ha dit que és “evident” que falten efectius policials a Barcelona. Tot i així, i malgrat que ha manifestat la importància de la presència policial als carrers, ha evitat simplificar la solució i ha apostat per “polítiques laborals, socials i econòmiques”. “Són mesures a llarg termini? Sí, per això cal començar amb urgència”, ha justificat. 

Sobre les solucions per abordar la inseguretat, Maragall ha apostat per un canvi al codi penal. Es tracta d’un reclam generalitzat que demana l’enduriment de les penes als lladres multireincidents. Sobre les polítiques en aquesta matèria, el republicà ha matisat que “la millor política de seguretat és la que no es defineix com a política”. Així, ha considerat que cal tractar la qüestió de forma “integral”. “Benvinguts siguin els policies, però calen mesures molt més profundes”, ha manifestat.

Sobre el protagonisme que ha agafat en els primers passos del govern municipal el PSC, Maragall ha declarat que “es podria dir que l’alcalde de Barcelona és Pedro Sánchez”. Ho ha fet en relació amb el pes que tenen els socialistes al capdavant del consistori per sobre dels comuns. A més, ha deplorat que la capital catalana està virant cap a un “model conservador” fruit de la importància del PSC. 

Ernest Maragall: “Es podria dir que l’alcalde de Barcelona és Pedro Sánchez”

“L’11S també és nostre”

El líder republicà a l’Ajuntament també s’ha referit a la manifestació de l’11S, a la qual diversos polítics d’ERC com els exconsellers Josep Maria Huguet o Anna Simó han avançat que no hi aniran perquè les entitats organitzadores han creat un clima contrari als partits. “L’11S també és nostre”, ha reivindicat Maragall. “Al carrer hi serem tots”.

Sobre la convocatòria d’eleccions a la Generalitat com a resposta a una sentència condemnatòria al Suprem contra els presos polítics, el líder republicà al consistori ha situat com a prioritat governar. “La prioritat d’ERC és governar, tirar endavant els pressupostos i demostrar que el govern té capacitat de resposta a les demandes de la societat”, ha precisat. 

Quant a les crítiques a ERC per un suposat canvi de discurs que hauria virat cap a l’autonomisme i descartat la unilateralitat -tal com feia el vicepresident Pere Aragonès a El Nacional– Maragall ha contestat que “no té cap sentit” acusar els republicans d’estar prioritzant l’autonomisme. Ha afegit que l’aposta d’ERC “sempre” ha estat el diàleg i que han mantingut la “coherència” en tot moment.

Comentaris

    Ai Colau 20/08/2019 11:15 am
    A Colau no li agradaven els policies, els va fer la punyeta. Resultat: Barcelona sota una gran o petita delinqüència, Molts cops produïda per la gana i el desordre econòmic provocat expressament. Ara , creuen, el terreny està abonat per invadir pacíficament Barcelona amb policia espanyola. SOTMETIMENT. Gràcies, Colau; gràcies barcelonins que la vau votar. Sou els culpables. Bona part de la delinqüència parla castellà o no coneix cap de les dues llengües
    No agraden els polis als "esquerroides" 20/08/2019 11:16 am
    A Moià també es produeix el mateix procés: entra Dionís Guiteras, no li agradaven els policies, els trepitja. Ara petita o gran delinqüència: robaments de carteres i de mòbils, crema d'un cotxe, droga, robaments setmanals a habitatges o empreses... Un mosso ho va definit com el poble sense llei.

Nou comentari