Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Les obres de la Model salten a 2023
  • CA

El futur recinte de l’antiga presó Model ja té rumb clar. L’Ajuntament de Barcelona ha anunciat la proposta d’ordenació guanyadora, que implicarà “molt poc enderroc”, segons ha presentat la tinent d’alcaldia Janet Sanz, però que no començarà a construir-se fins almenys tres anys més tard de les previsions inicials. Segons ha detallat Sanz, la idea és “acabar el mandat” l’any 2023 “amb els projectes executius enllestits”. Això implica que les obres arribarien llavors.

Els nous plans allarguen fins a tres anys el calendari que presentava el mateix Ajuntament a principis de l’any passat. “La previsió ara és tancar el nou Pla Director per redactar els projectes arquitectònics i poder començar les obres a finals de 2020”, expressaven diversos comunicats oficials municipals en aquella època. Fonts municipals, però, apunten que uns mesos després d’aquelles previsions, al mes de maig de 2019, el calendari ja havia canviat i els plans eren “conèixer el projecte guanyador el gener del 2020” i que es puguessin executar “les primeres obres l’any 2021”. Tanmateix, la irrupció del coronavirus i la gestió de la pandèmia han retardat gairebé un any la resolució, asseguren des de l’Ajuntament. De fet, argumenten que el nou escenari de la pandèmia i els projectes que encara s’han de treballar han acabat donant “una previsió realista” més acurada i que, efectivament, situa l’inici de les obres l’any 2023.

Text municipal de l’1 de gener del 2019

En roda de premsa, Sanz havia negat que s’hi hagués produït cap mena de retard rellevant respecte als plans municipals. Així i tot, havia reconegut que “els projecte urbanístics tenen inici però sembla que mai no tenen fi”.

El nou projecte

Sigui com sigui, la compareixença municipal d’aquest matí ha aportat novetats de la proposta final que es podrà veure a la Model. Els escollits per apuntar el disseny definitiu del recinte han estat els responsables de la iniciativa Model, batega!, dissenyada per l’equip tècnic Forgas Arquitectes i Planas Esquius Segatti. La idea planteja mantenir en gran mesura les estructures icòniques de l’antiga presó i donar una funció principal a la vegetació. També es destaca que es mantingui l’essència del panòptic concretament.

Durant l’anunci, a més, s’han explicat alguns detalls, com que la previsió és que la planta baixa aculli els equipaments, juntament amb les dues galeries obertes a l’activitat pública, i que la zona superior de l’estructura integri els 140 pisos assequibles. Els equipaments que està previst encabir-hi al recinte inclouen l’espai memorial, un institut-escola, una escola bressol, un equipament residencial, un pavelló poliesportiu, un espai per a joves i espais d’economia social i solidària. A més, hi haurà una aula ambiental i espais artístics vinculats a altres equipaments. Pel que fa a la idea de Model batega! un dels fets que més s’ha subratllat també a la presentació és “la continuïtat” del projecte amb l’entorn.

El concurs l’han resolt tècnics municipals, experts exteriors i representants veïnals de l’Eixample. I segons ha explicat l’arquitecte en cap de l’Ajuntament, Xavier Matilla, la proposta havia estat la més votada en cadascun dels àmbits dels projectes que s’han puntuat.

Els nous terminis

El nou calendari previst per Sanz inclou que l’any 2021 “l’equip redactor elabori tota la proposta d’ordenació del conjunt i d’espais lliures de tot l’àmbit”. Això està previst que s’allargui uns nou mesos i té un cost de 360.000 euros. Aquest avenç ha de permetre que l’any 2022, alhora que està previst tenir aprovats els procediments urbanístics necessaris, hi hagi la convocatòria particular dels concursos de cadascun dels equipaments i l’habitatge. Així, la primavera del 2023, si tot va bé, s’haurien de tenir “els projectes exeucutius enllestits perquè el mandat que ve comencés a ser una realitat convertir una presó en un espai singular”, ha rematat la tinent d’alcaldia.

Tot plegat, segueix implicant un cost d’uns 50 milions d’euros per a l’Ajuntament, però està previst que altres administracions implicades hi aboquin quantitats similars.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa