Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
La rutina dels talls i els desallotjaments s’estanca a la Meridiana

Un tall més a la Meridiana, nou desallotjament de la calçada i, un altre cop, contramanifestació per xiular i escridassar el grup que suma més de 670 vespres interrompent la circulació per protestar contra les causes judicials a l’independentisme. La desobediència a la negativa del Departament d’Interior a seguir avalant que s’envaeixi la calçada ha derivat en rutina a l’avinguda, on es reprodueix cada dia una escena ja previsible entre sobiranistes, alguns espanyolistes, detractors dels talls sense cap bandera identificable i molts policies entremig de no gaire gent.

Els antiavalots han trigat aquest dimarts uns 20 minuts a restablir el trànsit, després de fer enrere una cinquantena d’independentistes. Uns dies els aparten abans i uns altres, més tard, però el resultat sempre és el mateix.

A l’altra banda del cordó policial i a força distància, els congregats per Meridiana sin cortes han xiulat i cridat als sobiranistes. Alguns han corejat consignes a favor de la unitat d’Espanya i contra l’independentisme. S’han deixat veure membres de Vox, com el diputat Joan Garriga. Més enllà de l’habitual intercanvi de menyspreus entre concentrats d’un signe i d’un altre i alguna queixa per les empentes dels antiavalots, no s’han produït incidents remarcables.

Força vianants s’ho miraven amb indiferència, habituats a un ritual que de tant en tant s’escalfa i al qual no se li intueix un final pròxim. “Arribarem al 2030 i tot continuarà igual”, ha predit una dona.

Tensió latent

Tot i que l’ambient ha sigut més bé tranquil aquest dimarts, la tensió s’havia fet palesa en diversos episodis dels últims dies, en què entre una cinquantena i un centenar de seguidors de Meridiana Resisteix han desobeït les indicacions d’Interior i han seguit aturant la circulació a la cruïlla amb Fabra i Puig fins que els Mossos d’Esquadra els han fet retrocedir.

Alguns manifestants tallant la circulació aquest dimarts / JR

La tibantor entre manifestants independentistes i els contramanifestants -on es barregen veïns oposats als talls i altres que fan ostentació de proclames antisobiranistes– fa que un nombrós grup d’antiavalots es desplegui cada vespre entre els dos grups per separar-los, mentre els improperis salten d’una banda a l’altra de la barrera policial. Els adeptes a Meridiana Resisteix acusen els Mossos d’“inacció” davant de contraris que associen a l’extrema dreta, que també s’apleguen a la Meridiana i a qui assenyalen com a autors dels “episodis de més tensió”. Troben que la policia no garanteix “prou distància de seguretat” i, a més, pensen que els agents actuen amb una doble vara de mesurar. Els culpen d’efectuar “retencions i identificacions” a alguns dels seus activistes.

Hem patit agressions i insults de gent que passava per allà”, afirma la plataforma. Posa com a exemple una picabaralla succeïda aquest dilluns, quan el passatger d’un vehicle afectat pel tall d’aquest dilluns va clavar un cop de puny a un dels congregats a la calçada, amb qui es va discutir. Meridiana Resisteix rebat a Interior que els talls enrareixin l’ambient. “La tensió s’ha generat ara, amb més antiavalots i més inseguretat”, sosté l’organització.  

Meridiana Resisteix creu que el Govern català pretén silenciar-los “perquè tots els seus presos polítics ja són al carrer”. “Ens volen fer desaparèixer com a col·lectiu independentista quan encara tenim més de 4.500 represaliats amb acusacions per part de la Generalitat”, recrimina el grup, que imputa “irregularitats” a l’executiu de Pere Aragonès per seguir dirigint-se als jutjats contra manifestants sobiranistes acusats de presumptes aldarulls.

Per la seva banda, alguns detractors dels talls que es reuneixen al mateix punt també retreuen indolència a la policia. En el seu cas, però, carreguen contra els agents per no impedir als independentistes que continuïn obstaculizant durant una estona la circulació en una de les principals artèries de Barcelona.

“Els han facilitat que facin el tall i els hi continuen facilitant. Si no, com s’entén que quatre gats tallin durant dos anys seguits una de les principals avingudes de Barcelona? Ara triguen més o menys a replegar-los en funció de com d’emprenyada està la gent. Cada cop baixen més veïns a protestar perquè estan molt farts”, diu una dona que freqüenta la contraprotesta a Meridiana Resisteix.

Explica que no viu al voltant de la Meridiana, però acudeix a donar suport a la contramanifestació. Al·lega que s’ha vist atrapada alguns cops pels embussos provocats per la concentració. “Tinc amics a la zona i, per un trajecte que és de 25 minuts, he arribat a estar més d’una hora dins del cotxe. Emprenya molt, perquè és una hora complicada i, si els enganxes, arribes tard a casa. Tinc una amiga que va demanar sortir abans de la feina i li descontaven del sou. Altera molt la vida i provoca refús. És un reflex de la divisió de la societat”, opina.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa