Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
JxCat s’enganxa amb el govern municipal i amb ERC per la “recepta esportiva” als ambulatoris
  • CA

La comissió de Drets Socials i Espots ha viscut una vistosa enganxada política aquest matí per una política de salut que, en teoria, tots 7 partits defensen. JxCat ha portat a votació la implantació als ambulatoris públics de Barcelona de l’anomenada “recepta esportiva”, és a dir, que els metges puguin receptar als pacients activitat física com a part del seu tractament. La mesura, de fet, és un dels objectius d’aquest mandat per a l’àrea d’Esports i també l’està treballant la Generalitat a través de la conselleria republicana de Salut.

No obstant, BComú i PSC hi han votat en contra i ERC s’ha abstingut, el que ha tombat la proposta dels independentistes. “És curiós que una proposició que tothom veu positiva, no hi votin tots a favor!”, ha ironitzat Francina Vila (JxCat). Ha acusat al govern municipal i al grup d’ERC de voler “penjar-se medalles” presentant sols la implantació de la recepta esportiva i s’ha queixat que socialistes i comuns facin “d’oposició de l’oposició” suggerint-los quan i com han de presentar les seves iniciatives.​

El regidor d’Esports, David Escudé (PSC), ha recordat que ell mateix ha defensat la recepta mèdica en campanya electoral i davant del Consell municipal de l’Esport i ha argumentat que justament perquè hi creu vol que es faci “bé” i “de manera solidària amb la Generalitat”. “Votem en contra i ens emplacem a treballar amb tots els agents”, ha afirmat. Ha citat com a exemple la deliberació a nivell estat de la mesura, per a la que s’està esperant un dictàmen del consell d’universitats que situï les bones pràctiques a segur.

Segons Escudé, si s’aprovés a Barcelona ara podria passar com a la Comunitat de Madrid, on “ho contempla una llei i no es pot aplicar per la manca de concreció”. Si bé ha admès que altres localitats catalanes ja apliquen la recepta esportiva, com Mollet, ha advertit que a la capital és més “complicat”. “Els hi reclamo una mica de fair play!”, ha replicat. 

La regidora de Salut, Gemma Tarafa (BComú), ha contestat a JxCat que el vot contrari “en cap cas va de posar-se medalles” i ha obert la porta a presentar junts la mesura el dia que estigui a punt. També ha assenyalat que fa “més de 18 mesos” que s’està treballant en una mesura similar, la recepta social, que “ni s’ha anunciat ni ningú s’ha penjat cap medalla”. Els professionals dels ambulatoris, ha detallat, “tindran al seu ordinador més de 2.000 agents socials” als que derivar pacients: “Podem valorar si dins d’aquest paquet hi ha també esport, com ho financem…”. Tot i així, ha advertit que abans “cal una deconstrucció cultural” perquè encara “hi ha avis i àvies que si no els han prescrit medicines és que el metge no és bo”.

Elisenda Alamany (ERC) ha justificat l’abstenció del seu grup i s’ha defensat de les crítiques de Cs, BpC i PP, que han donat suport a la mesura. “Caldria coordinar-nos i aquest treball encara està molt a les beceroles, emplacem al govern municipal a treballar i a l’oposició a esperar perquè les bones propostes es facin amb el rigor que demanen”, ha dit.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa