Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Jutgen dos mossos per una càrrega a una noia a l’intercanviador de Renfe el 18-O

Dos caporals dels Mossos d’Esquadra han sigut jutjats avui per un delicte lleu –el que abans es coneixia com a falta penal– com a responsables de l’agent que el 18-O, dia de la vaga general contra la sentència del Procés, va colpejar una noia al vestíbul de l’intercanviador de Renfe a la plaça Catalunya quan la víctima estava arraulida a terra, davant d’una màquina expenedora de bitllets.

En el vídeo d’una càmera de seguretat utilitzat en el judici i difós pel centre Irídia, de defensa dels drets humans i que exerceix l’acusació en aquest cas, es veu com una persona és davant d’una màquina expenedora de bitllets quan de sobte entren el que se suposa que són manifestants perseguits per la policia. La jove és al fons de les imatges, a la dreta. 

Comencen les corredisses i després dels manifestants entren els antiavalots amb porres a les mans. En aquell moment hi ha dues persones davant de les màquines expenedores de bitllets. Quan veuen com es compliquen les coses, i que els Mossos colpegen un dels manifestants que perseguien que ha caigut a terra, una d’aquestes persones es queda dreta enganxada a les màquines validadores i l’altra, s’asseu a terra i s’hi queda arraulida. I és aquesta segona que, al cap d’uns instants, es veu colpejada amb la porra per un agent que s’atura davant seu. 

Segons els advocats d’Irídia, la noia portava una estelada, cosa que podria ser el detonant dels cops. Els lletrats van demanar que l’agent autor de l’atac fos identificat, però en lloc d’això s’ha fet un judici per un delicte lleu contra els seus comandaments immediats.

Per a Irídia, “la càrrega és contrària a dret per produir-se en un espai tancat en el qual la situació estava tranquil·la, i s’agredeix de manera directa i sense graduació de l’ús de la força a la denunciant mentre es trobava traient un bitllet de la taquilla”.

Per això, avui Irídia ha demana que es suspengués el judici per delicte lleu i que la causa es transformés en unes diligències prèvies, un procediment més complex per als delictes no lleus i que permet investigar el cas més a fons. L’entitat considera que cal identificar a l’agent responsable material dels cops, però el jutge els ho ha denegat i ha ordenat tirar endavant el judici.

Per a Irídia, l’actuació del mosso és una “agressió que es realitza sota un marc de càstig i no de dispersió”. Consideren que formava part d’alguns moviments policials que van voler “castigar a manifestants”  després dels incidents, la batalla campal, de la plaça Urquinaona.
 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa