Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Un jutge revela que Antifrau li va demanar investigar Xavier Trias
  • CA

L’exmagistrat Josep Maria Pijuan, instructor del ‘cas Palau’, entre 2011 i 2014, ha fet públic aquest dijous que la primavera de 2013 va rebre una petició explícita d’investigar l’aleshores alcalde de Barcelona, Xavier Trias (CiU) per un suposat compte a Suïssa que va ser usat com a atac polític contra el convergent i després es va demostrar fals. La proposta d’investigació li va fer concretament Daniel de Alfonso, que llavors dirigia l’Oficina Antifrau de Catalunya (OAC).

En una entrevista a RAC1 recollida per l’ACN, Pijuan ha relatat que De Alfonso va demanar-li que encarregués la investigació a la Guàrdia Civil o a Antifrau mateix. Molt abans de reunir-se amb el ministre de l’Interior, per tant, va intentar que el jutge impliqués Trias en el ‘cas Palau’. No ho va aconseguir perquè el jutge va malfiar-se’n i el fiscal tampoc va veure clara aquella sospita.

Pijuan ara és jutge a Andorra i ha portat el ‘cas BPA’, relacionat amb la família Pujol Ferrusola. Coneixia a De Alfonso personalment, perquè havien coincidit dos o tres anys a la secció desena de l’Audiència de Barcelona. Segons ha dit a la ràdio, el maig o juny del 2013 De Alfonso li va proposar que anessin a dinar junts per explicar-li un assumpte i durant l’àpat en un restaurant –al que s’haurien traslladat en el cotxe oficial del director– li va ensenyar un document on apareixia el fals compte suís del dirigent de CDC on haurien anat a parar fons desviats del Palau de la Música.

Segons el jutge, de bon inici va descartar encarregar la investigació a Antifrau perquè ho veia il·legal i De Alfonso va suggerir-li aleshores la Guàrdia Civil. No obstant Pijuan ha recordat que ni els Mossos d’Esquadra ni la Udef havien trobat indicis que diners del Palau haguessin anat directament a la butxaca personal de cap dirigent de CDC. Sempre segons la mateixa versió, De Alfonso va guardar el document en veure que el jutge no hi mostrava gaire interès però en arribar al despatx va demanar-li al director una còpia per fer comprovacions.

Va parlar-ne amb el fiscal del ‘cas Palau’, Emilio Sánchez Ulled, que li va dir que aquell paper ja circulava feia temps i ell l’havia descartat perquè era “fum”. És més, tots dos havien rebut mesos abans la visita d’ex alts càrrecs de la Policia Nacional sol·licitant que se’ls fes escorcollar la seu de CDC en plena campanya electoral catalana a finals de 2012. En aquella època van publicar-se a la premsa suposats informes policials sobre comptes suïssos de Jordi Pujol i Artur Mas, que també s’han demostrat falsos.

Més d’un any després, l’octubre de 2014, De Alfonso va reunir-se dos cops a Madrid amb el ministre de l’Interior, Jorge Fernández Díaz (PP). Aquelles converses van ser gravades i es van fer públiques el 2016. Recullen com tots dos buscaven fórmules per investigar per corrupció diversos polítics independentistes.

Aquest dijous Pijuan ha reconegut a RAC1 que si hagués fet cas a De Alfonso en aquell dinar, la investigació del compte suís fictici de Xavier Trias hauria recaigut en el tinent coronel Daniel Baena de la Guàrdia Civil, conegut pels polèmics informes que va elaborar durant el procés sobre polítics independentistes. “Se’m posen els pèls de punta només de pensar-ho”, ha dit ara. Tot i així, les evasives de Pijuan no van evitar que l’acusació falsa servís de munició contra l’exalcalde convergent. La informació va ser portada d’El Mundo poc abans de la campanya electoral de les municipals del maig del 2015. Trias va perdre les eleccions i Ada Colau va succeir-lo a l’alcaldia. Mesos després es va demostrar que el compte suís no havia existit.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Cal dir-ho a maig 19, 2022 | 16:41
    Cal dir-ho maig 19, 2022 | 16:41
    Això és important, no és el mateix "indicis que diners que haguessin anat directament a la butxaca personal de cap dirigent polític" o diners de prevaricacions (mal emprats, volgudament o no, durant un càrrec públic) o diners que anaven a partits (durant una època, part de l'opinió pública ho tolerava atribuint-ho a una qüestió irresolta, o mal resolta, de lleis de finançament de partits polítics a nivell d'estat espanyol). Per a trobar "indicis" dels primers (enriquiment personal) hem d'anar a parar directament a uns "sobres" d'un partit espanyol, per exemple o a revisar comissions d'alguns municipis (la hisenda pública) de l'altiplà espanyol, de fins al 80% (?!) o obres de l'AVE, aeroports, "pelotazos" etc...
  2. Icona del comentari de: Pere a maig 19, 2022 | 16:49
    Pere maig 19, 2022 | 16:49
    Cal recordar que molta "gent" que va contribuir al joc brut, directament o a difondre'l, contra polítics i dirigents catalans, ara ja no son, ja no viuen, al nostre país : DeAlonso, Sanchez-Camacho, Albert Rivera, Arrimadas, Levi, Girauta... Cosa coherent, si odien els catalans el millor que han pogut fer és tocar el dos. Ningú els ha obligat, però si ho haguessin fet abans ens haguessin estalviat maldecaps i pèrdues de temps.
  3. Icona del comentari de: justicia de delincuentes, hasta cuando? a maig 19, 2022 | 19:37
    justicia de delincuentes, hasta cuando? maig 19, 2022 | 19:37
    De Alfonso, que tal, delicuente? España te ama, porque eres un delincuente como Dios y los fachas mandan.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa