El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha decidit no avalar la proposta de toc de queda que el govern català demanava mantenir sobre Barcelona i 147 municipis més. En veure la reducció de contagis de les últimes setmanes, la judicatura ha decidit que només permetrà l’aplicació d’aquesta mesura sobre les 19 poblacions amb més incidència de transmissió del coronavirus. Així, a partir de les dotze d’aquesta mitjanit, els barcelonins recuperaran el dret a la mobilitat de matinada.

Això a la pràctica també suposa desfer els plans de l’executiu català, que en les últimes hores havia anunciat la voluntat d’anar reduint cada vegada més les incidències necessàries per mantenir el toc de queda. L’última proposta de la Generalitat era posar el llindar en els 125 casos positius per cada 100.000 habitants. En aquest sentit, el tribunal fixa com a criteri tenir una incidència acumulada en els darrers set dies superior als 250 casos per cada 100.000 persones. Així, el document emès pels jutges sosté que el toc de queda proposat per l’executiu català no es justifica per “raons sanitàries” sinó per motius de “seguretat i ordre públic”, que han de ser atesos d’una forma diferent.

Paral·lelament, avala mantenir la limitació de 10 persones en reunions familiars i socials, així com la limitació del 70% del aforament en actes religiosos a tot el territori de Catalunya.

Aquesta darrera mesura és contemplada favorablement pel tribunal, en canvi, pel que fa a la primera argumenta que ha de respondre exclusivament a criteris sanitaris, ja que es tracta d’una restricció “dels drets fonamentals” dels ciutadans. Així, creu que no està ben justificada la necessitat de la mesura, que s’ha de fer a través de “raons tècniques” i no pas per un criteri “d’oportunitat o de conveniència”.

Si bé el tribunal reconeix que no és de la seva competència establir quin criteri és el millor, sí que ho és “ratificar que sigui una mesura proporcionada”, i que no existeix cap alternativa “menys intrusiva” en els drets i llibertats fonamentals de les persones afectades.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Personal tercermundista a agost 19, 2021 | 12:31
    Personal tercermundista agost 19, 2021 | 12:31
    Els jutges decideixen sobre temes que no coneixen, i una vegada més mostren la seva poca professionalitat i la seva incompetència. Cobren per generar danys a la societat.

Nou comentari

Comparteix