Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Les irregularitats, el darrer entrebanc per liquidar el consell comarcal del Barcelonès
  • CA

La ponència per decidir el repartiment de les competències, personal i pressupost del consell comarcal del Barcelonès, en procés de dissolució definitiva, s’ha constituït al Parlament aquest dimecres. Les presumptes irregularitats a la institució són un de les darreres qüestions a tancar per avançar en la tramitació de la llei que liquidarà l’ens abans de les eleccions. En tot cas, però no són motiu de discòrdia entre els grups parlamentaris, que treballen en plena sintonia. La sessió d’aquest dimecres també ha servit per debatre esmenes i es preveu que dimecres vinent es tractin els darrers serrells a la Comissió d’Afers Institucionals (CAI). D’aquesta manera, es deixaria el text llest per ser aprovat en el ple del 23 i 24 de gener.

La diputada de JxCAT Anna Erra ha explicat a El Món que no hi ha elements de “fricció” entre els partits en la tramitació de la llei, que ha d’acabar de definir les qüestions que tinguin a veure amb la transparència de la gestió. “Treballem perquè en algun lloc de la llei es deixi constància que hi ha hagut un control i una supervisió de tot el que s’ha fet abans”, ha assenyalat.

El tràmit avança “molt ràpid i bé”, manté la diputada, però encara falta trobar de quina forma es pot “assegurar que tot és net, que no hi ha cap problema, o al revés”. Preguntada sobre les irregularitats que s’investiguen i les conseqüències que se’n puguin derivar, Erra ha avançat que el redactat de la llei ja contempla els diferents escenaris: “Com que això pot passar, o no, es té present que en el text ha de quedar reflectit què s’hauria de fer si cal assumir responsabilitats”.

[r:1]

“Una comissió mixta farà el traspàs de competències un cop se suprimeixi el consell, però què passa si continua aquesta indagació?”, es pregunta la diputada de JxCAT. En aquest sentit, la ponència buscarà quin ens avaluador és el més adequat i com ha de ser el control posterior: “Tothom té clar que s’ha de deixar net i estem buscant la fórmula jurídica que ens pot anar més bé”.

La Sindicatura de Comptes hauria detectat gestió irregular en empreses públiques del consell com en el cas de la societat Marina Badalona, investigada en el cas Pretoria, i la constructora Regesa, amb procediments de contractació sospitosos. També s’haurien observat possibles irregularitats a l’extinta Fundació Pisos de Lloguer.

Recol·locar la plantilla

Pel que fa a qüestions laborals, moltes demandes dels treballadors han estat admeses i la llei preserva els seus drets. “És una proposta de llei que estava molt mastegada, primerament havia d’aprovar-se en el ple del 6 i 7 de setembre del 2017, i després es va aturar per la dissolució del Parlament amb el 155”, ha recordat Erra.

La dissolució del consell comarcal s’explica per la seva “pèrdua d’efectivitat” ja que moltes de les seves tasques havien quedat absorbides per altres òrgans de l’àrea metropolitana de Barcelona. Erra defensa l’excepcionalitat de la supressió i tanca la porta a suprimir més consells comarcals, perquè a la resta del territori català sí que és fonamental mancomunar serveis a través d’aquestes administracions supramunicipals.

Més notícies
El Parlament inicia el trossejament del Consell Comarcal del Barcelonès
Notícia: El Parlament inicia el trossejament del Consell Comarcal del Barcelonès
Comparteix
JxCat i ERC presenten la ponència de llei per repartir les competències, pressupost i personal de l’òrgan supramunicipal

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa