Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
La inundació del Paral·lel per un col·lector inacabat crispa govern i oposició
  • CA

Les inundacions del Paral·lel cada cop que hi ha una pluja torrencial enfronten al govern i l’oposició de Barcelona. ERC i JxCat han recriminat aquest dimecres a Ada Colau que encara no estigui acabat el col·lector d’aigües que resoldria els pics d’aigua. Els comuns han replicat ràpidament que la tercera i última fase d’obres costa 30 milions i per finançar-la cal que l’oposició col·labori en l’aprovació del pressupost de 2020.

 

El regidor d’Energia, Eloi Badia (Bcomú), ha defensat en una breu compareixença que la tempesta d’anit va ser una nova “pluja excepcional” després de les 5 viscudes els darrers dos anys. Per això ha reivindicat invertir i pujar impostos com a la taxa de clavegueram per fer front a aquests efectes del canvi climàtic. “Necessitem nova infraestructura i per això proposem un pressupost amb 80 MEUR d’inversió en la xarxa de clavegueram”, ha defensat.

[r:1]

La tercera fase, ha dit, és “la més complexa” i discorre principalment pel carrer Vilà i Vilà del Poble-sec. Badia assumeix que el Paral·lel és avui per avui “un dels punts crítics de la xarxa de clavegueram” de Barcelona i que “malauradament” seguirà sent-ho fins que no s’acabi per complet l’obra. No pot entrar en funcionament per parts perquè la fase 3 correspon al tram central del col·lector.

Badia ha senyalat que la planificació d’aquest col·lector la va començar Xavier Trias (CiU) i l’ha titllat d'”extremadament llarga” perquè estava vinculat a la reforma urbanística del Paral·lel. Els comuns s’hi oposaven i la van paral·litzar de seguida que van arribar a l’alcaldia, el 2015. Ara la previsió municipal és que pugui estrenar-se abans que acabi l’actual mandat. Mentrestant, ha apostat per ajudar als afectats a anticipar-se, per exemple a través d'”avisos als comerciants i aparcaments perquè puguin ells prendre alguna mesura preventiva, com moure els vehicles”.

[r:2]

El regidor de Ciutat Vella, Jordi Rabassa, també ha defensat “millorar els canals de comunicació amb el teixit comercial” en una visita aquest matí a botigues i veïns afectats del Raval. El regidor de Sants-Montjuïc, Marc Serra, també ha defensat que “es actuacions preventives ahir de neteja dels desaigües han permès evitar mals majors” a escoles del Poble-sec afectades per l’aiguat.

Visites de l’oposició als afectats

Per la seva banda, regidors d’ERC i JxCat han visitat comerços i finques afectades durant el matí i han criticat la lentitud municipal en la finalització del col·lector. Maria Buhigas (ERC) ha lamentat que el consistori “va tard” adaptant la ciutat al canvi climàtic. “Aquests episodis de pluja cada vegada seran més intensos i freqüents”, ha avisat. Així, ha demanat al bipartit “major impuls i compromís polític amb un programa d’actuacions, amb calendaris i pressupostos acordats”. “Al ser inversions sota terra són poc percebudes pel ciutadà i tenen tendència a dilatar-se en el temps”, ha assenyalat.

La portaveu de JxCat, Elsa Artadi, ha anunciat en roda de premsa que presentaran una pregunta al plenari de divendres perquè el govern municipal detalli “la calendarització i la inversió prevista” per a acabar la fase 2 del col·lectiu i executar sencera la tercera fase, que serà l’última. “Volem denunciar la hipocresia de l’alcaldessa i el seu equip, fer front al canvi climàtic no són només fotografies, grans declaracions, trobades o vídeos a youtube, calen mesures reals”, ha dit. Es parla més de tot allò sobre el que la ciutat no té competències, d’expressar grans desitjos, que aplicar realitats”. Prèviament la regidora Neus Munté havia visitat comerciants i veïns afectats. Segons el partit, n’ha recollit “una reclamació i critica general contra el Govern municipal per tenir els embornals de les clavegueres bruts i, sobretot, que encara no estigui construït i acabat el col·lector”.

Més notícies
La inundació del Paral·lel, en 3 vídeos
Notícia: La inundació del Paral·lel, en 3 vídeos
Comparteix
L'aiguat ha fet que s'hi acumulés un pam d'aigua, ha arrossegat contenidors i ha tombat motos
Desallotgen 42 persones per l’enfonsament d’un sostre per la pluja
Notícia: Desallotgen 42 persones per l’enfonsament d’un sostre per la pluja
Comparteix
Els bombers reben 259 trucades al llarg de la nit per afectacions pel temporal

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa