Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
El govern d’Ada Colau evita avalar una llei catalana de regulació dels lloguers
  • CA

El govern municipal d’Ada Colau ha evitat pronunciar-se en la petició d’un projecte de llei català per regular els lloguers, que impulsaven ERC i JxCat al primer ple extraordinari del nou mandat. Comuns i socialistes s’han abstingut en la moció que havien impulsat els independentistes perquè Barcelona avalés políticament la tramitació d’un projecte de llei sobre limitació de preus, una via més lenta però més deliberativa després del decret tombat al juny.

La moció, promoguda pels republicans, s’ha aprovat únicament amb el suport dels dos partits independentistes. Ciutadans, PP i Barcelona pel Canvi –el grup de Manuel Valls– han votat en contra i s’ha oposat frontalment a la intervenció pública en el mercat immobiliari. A banda d’instar a la Generalitat a preparar una llei, la proposició inclou la creació d’una comissió no permanent d’estudi a l’Ajuntament per avançar feina deliberativa i elevar les conclusions al Parlament.

Primer ple extraordinari del mandat / Jordi Play

Primer ple extraordinari del mandat / Jordi Play

En aquest plenari especial sobre habitatge no ha intervingut cap dels set caps de llista, el que ha permès que s’estrenessin diversos regidors. Manuel Valls ha delegat la paraula en l’exsenadora Eva Parera, Luz Guilarte ho han fet en l’exministre Celestino Corbacho i Josep Bou ha cedit el torn a Òscar Ramírez, que ja havia estat regidor barceloní fa un mandat. En canvi tots tres líders sí que han parlat una hora després al ple extraordinari sobre seguretat. També els dos grups promotors de la moció han cedit el lideratge: ERC ha confiat en l’exdiputada Eva Baró i Elsa Artadi –que és portaveu del grup– ha parlat en nom del president municipal de JxCat, Quim Forn, a qui la justícia ha vetat novament l’assistència al ple.

Una llei “necessària” però no “màgica”

En nom de BComú i PSC, la regidora d’Habitatge Lucía Martín ha assegurat que la regulació de preus no serà una solució “màgica” que resolgui de cop la crisi del lloguer però ha admès que és “necessària”. “Estem disposades a treballar-hi, només falta que deixin de fer escenificacions”, ha sostingut. En aquest sentit, ha tret pit de l’acció de govern dels comuns el passat mandat i ha acusat a ERC i JxCat de “fer teatre” en lloc d’exprimir les competències que té la Generalitat de Catalunya en matèria d’habitatge.

Ha titllat de “farsa” el decret impulsat pel govern Torra, per portar-lo a votació en plenes eleccions municipals sense haver-lo transaccionat amb oposició i entitats pro-habitatge. Finalment ha urgit a implantar una regulació estatal dels lloguers, que ha recordat que Pedro Sánchez (PSOE) va prometre a l’alcaldessa al desembre. 

Ni anuncis ni complicitat

L’exdiputada i ara regidora republicana Eva Baró ha retret a Martín “una intervenció molt a la defensiva” sense autocrítica ni anuncis de noves propostes. “Una mica de calma i modèstia, vostès hauran fet molt però comencin reconeixent que les coses no estan millor sinó pitjor”, li ha etzibat. Ha considerat que la moció votada és “un compromís de mínims” i ha lamentat que “la dreta en bloc” s’hagi posicionat “en contra fins i tot d’explorar i debatre possibles solucions” com la limitació de preus.

Elsa Artadi ha fet valdre les estadístiques que deixa la crisi dels lloguers, com un increment de preu del 35% en 4 anys, i ha demanat actuar en clau metropolitana perquè hi ha poblacions veïnes on l’encariment també és de dos dígits percentuals. Ha recriminat als comuns que només s’adrecin al Govern de la Generalitat per demanar més inversions i no s’impliquin en la tasca legislativa: “No pot ser només anar exigint recursos, s’ha de col·laborar també en un debat productiu”. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa