Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
El govern Colau dona peixet a l’oposició en vigílies de la taula de diàleg
  • CA

El govern d’Ada Colau s’aplana el camí a sí mateix perquè arribi a bon port la taula de diàleg amb oposició i agents socioeconòmics, que es reuneix per primer cop dimarts vinent. D’aquesta taula depèn la negociació de nous pressupostos que reflecteixin els ingressos i despeses post-crisi. L’executiu bipartit ha renunciat a votar en contra de les proposicions i plans de futur que l’oposició ha presentat a la comissió municipal única d’aquest abril i ha confiat en un horitzó de consens polític.

Els diferents grups volien celebrar un ple extraordinari amb poder de decisió, que el govern no va acceptar i va convertir en una sessió monogràfica únicament de debat. Una setmana després l’oposició manté la pressió i ha aprofitat la comissió d’aquest dimecres –destinada a aprovar expedients que no podien ser ajornats– per sotmetre a votació els mateixos plans contra el coronavirus que els presidents de grup ja van anunciar al ple. A diferència de les escasses concessions en el plenari, ara el govern ha canviat el to clarament per cedir terreny de joc a l’oposició.

El tinent d’alcaldia Albert Batlle (PSC) ha presidit la comissió especial que fusiona les quatre que se celebren cada mes i ha anunciat el gest d’apropament del govern. “Es fa evident una voluntat unànime d’obrir espais de debat i estratègia, una necessitat que és compartida pel govern”, els ha dit en obrir la sessió. “No votarem en contra de cap de les proposicions, tot i que després els acords s’hagin de modular”, ha advertit. També ha acceptat retirar un punt de l’ordre del dia –sobre un pla d’estudis sociològics– a petició de Ciutadans i avançar un prec i una pregunta de Barcelona pel Canvi.

Tots a favor de (quasi) tot

Així, els principals plans que ha presentat l’oposició han prosperat amb el vot a favor dels 7 grups. L’oposició també ha fet pinya i, llevat d’alguna comptada excepció –com l’abstenció de BpC a la taula de diàleg que proposa ERC–, els grups de l’oposició s’han donat suport entre ells en totes les proposicions, encara que hi tinguessin alguna petita discrepància. JxCat ha pogut aprovar per unanimitat el seu extens Pla Barcelona per Barcelona i un Pla de lleure infantil per aquest estiu; ERC ha tirat endavant la seva proposta de Taula de Ciutat que vagi més enllà de l’economia; Cs també ha rebut llum verda per a tres mesures del seu pla de xoc, entre elles una Oficina post-Covid-19 com a finestreta única d’ajudes; i Manuel Valls ha vist aprovat un paquet d’ajudes a autònoms.

En canvi, el “Pla de Contingència” que ha presentat el PP per baixar gairebé tots els impostos i reduir els sous dels regidors s’ha quedat sense suport. Govern i ERC hi han votat en contra i la resta de l’oposició –JxCat, Cs i BpC– s’han abstingut. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa