Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Un exregidor de Colau, al nou escàndol de sobresous públics
  • CA

Quatre exmembres de la Sindicatura de Comptes, entre ells l’exregidor barceloní Agustí Colom (ICV), han cobrat triennis molt favorables d’aquesta institució catalana anys després d’haver-hi treballat. Es tracta d’un nou escàndol de sobresous públics, totalment legals però que posen en evidència privilegis salarials en llocs de feina tècnico-política dependents del Parlament de Catalunya. Ho ha destapat el diari Ara, arran del primer cas de les anomenades llicències per edat.

Segons relata el rotatiu, amb dades obtingudes a través de la Llei de Transparència, els altres tres exsíndics que han percebut triennis privilegiats són Montserrat de Vehí, proposta de CiU el 2001; la secretària general de l’organisme del 2004 al 2011, Montserrat Vendrell, també exdirectora del Parc Científic de Barcelona; i l’exsíndic major Joan Colom, proposat pel PSC el 2004. Avui per avui només cobra el plus polèmic Agustí Colom, perquè els altres tres afectats ja s’han jubilat. També és, dels 4, el que més ingressos totals ha percebut per aquesta via: 150.142 euros en uns deu anys.

Uns 500 euros al mes de sobresou per ser exsíndic

El tracte preferent consisteix en triennis del 5% del sou –comptant que, a més, el salari és elevat a la Sindicatura: 120.192 euros a l’any– per a funcionaris de carrera que exerceixen uns anys en aquest organisme. Tots els treballadors públics generen triennis mentre ocupen un càrrec polític, però l’excepcionalitat és que a la Sindicatura de Comptes es multipliquen per 10 i els paga el propi ens en comptes de la institució de la que són funcionaris originàriament. Per exemple, si el trienni d’un alt funcionari de la Generalitat rondaria els 48 euros extra al mes, per als síndics s’eleva a uns 500 mensuals.

La Sindicatura és precisament un òrgan que té la missió de fiscalitzar els números del sector públic. Aquest trienni especial del 5% forma part d’una llei aprovada pel tripartit. En total la Sindicatura ha abonat, segons el diari Ara, 338.822 euros a exsíndics seus.

El pas d’Agustí Colom per l’Ajuntament

Com que els triennis especials d’exsíndic no són incompatibles amb càrrecs polítics posteriors, Agustí Colom els hauria cobrat durant el passat mandat, mentre era regidor de Comerç d’Ada Colau. El primer mandat, a més, el Codi Ètic dels comuns que en limita el salari considerablement s’aplicava teòricament a tots els electes però es recaptava per separat segons la sigla de procedència dins de la confluència.

Històric d’ICV, Colom (Barcelona, 1961) és professor de teoria econòmica a la Universitat de Barcelona (UB) i va ser escollit síndic de comptes el 2004 a proposta d’ICV. Va cessar el 2011 i quatre anys més tard s’incorporava com a regidor a la capital, on va liderar les àrees d’Ocupació, Empresa i Turisme. El primer any va ser regidor de l’Eixample però va saltar a les Corts a causa del primer pacte de govern BComú-PSC.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Jalbuisol a maig 02, 2022 | 11:52
    Jalbuisol maig 02, 2022 | 11:52
    Tot això és un fàstic. Encara que per fi tinguéssim la independència, continuaríem mantenint aquesta colla de ganduls que viuen de p.m. Encara no se'nadonen que la política és per servir al poble i no que s'aprofiten del poble per viura com a potentats?
  2. Icona del comentari de: Abstencionista a maig 02, 2022 | 12:29
    Abstencionista maig 02, 2022 | 12:29
    Polític = corrupte.
  3. Icona del comentari de: Uripa a maig 02, 2022 | 13:54
    Uripa maig 02, 2022 | 13:54
    A treballar tots molt per mantenir aquesta colla de ganduls i aprofitats.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa