Barcelona en Comú ha anunciat que aquest divendres, a les 19 hores, a la seva seu hi presentarà l’expresident de Bolívia, Evo Morales, que intervindrà en un acte titulat Processos constituents i el futur d’Amèrica Llatina. Segons la formació política de l’alcaldessa Ada Colau l’acte servirà per analitzar les experiències recents a Xile i Bolívia.

L’acte el presentarà el diputat dels Comuns al Congrés Gerardo Pisarello. A més a més de Morales, a l’acte hi parlarà Ericka Ñanco, líder maputxe feminista i diputada a Xile, i Martín Bazurco, cònsol bolivià a Barcelona. A més a més, segons ha informat el partit en un breu comunicat, la trobada reunirà activistes residents a la ciutat, membres de l’assemblea Chile Despertó. L’acte inclourà música i menjar tradicional dels dos països.

Morals va presidir Bolívia entre 2006 i 2019, any en què les eleccions van ser anul·lades davant de les acusacions de frau electora a favor d’ell. La líder de l’oposició es va autoproclamar presidenta, fets pels quals ha estat jutjada i condemnada a 10 anys de presó. En un primer moment Morales es va exiliar a Mèxic, però només hi va estar un mes perquè després es va traslladar a l’Argentina. El 2020, quan va tornar a guanyar el seu partit a Bolívia, Morales va tornar al seu país.

Morales, entre venerat i denigrat

Morales forma part del conjunt de líders de l’Amèrica Llatina venerats per alguns sectors de l’esquerra europea. Però s’inclou també entre aquells noms de la política llatinoamericana actual que han estat lligats a controvèrsies per uns processos polítics que tampoc s’han escapat a les crítiques per pulsions populistes i autoritàries.

Barcelona en Comú és una formació propera a l’esquerra llatinoamericana, tal i com va demostrar recentment fent campanya a favor de la constitució xilena, que la majoria de xilens va rebutjar. Ara bé, els xilens residents a Barcelona, d’acord amb els resultats, van donar suport majoritàriament a la nova carta magna.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa