Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Estelades, retrets creuats i grans absències a l’últim dia de la Mercè
  • CA

L’últim dia de La Mercè sempre comença de la mateixa manera: una missa solemne a la Basílica de la Mare de Déu del mateix nom que és el preludi de les primeres xafarderies del dia. I la més destacable és que per primera vegada des del 2015 un alcalde de Barcelona ha assistit a la cerimònia. Ha sigut Jaume Collboni, alcalde accidental durant 48 hores per l’absència de Colau, qui ha tornat a posar a ordre a les tradicions protocolàries que els comuns van sacsejar quan van accedir per primera vegada a l’alcaldia. El primer tinent d’alcaldia va dir ara fa un any que per la Mercè seria alcalde i, ves per on, el viatge a l’ONU de Colau li ha donat una alegria.

Una altra fita de la cerimònia d’enguany és que tots els grups municipals han tingut representació als bancs de la basílica. Fins i tot els comuns han enviat el tinent d’alcaldia de Cultura, Joan Subirats. Les dues absències més destacades han estat la del president de la Generalitat, Quim Torra, i la Manuel Valls, que està de lluna mel. La missa no ha tingut gaire suc més enllà del fervor religiós de Josep Bou –un dels més actius juntament amb Albert Batlle i Mariluz Guilarte– i l’excessiva tendència d’alguns regidors a mirar massa el mòbil mentre parlava el cardenal Omella, que ha dirigit una esbroncada general a la societat barcelonina per ser massa “capritxosa” i estar obsessionada amb “la immediatesa”.

El seguici marcat per l’absència de Colau i Torra / ACN

Un seguici amb fortes mesures de seguretat

Tots els regidors que han fet campana per la missa s’han sumat a la resta dels seus companys a la sortida de la Basílica per fer el seguici fins a la plaça Sant Jaume, on se celebra la tradicional Diada castellera de la Mercè. Les set colles castelleres els esperaven a fora per fer els primers pilars del dia i ha desplega amb timidesa alguna pancarta de “llibertat presos polítics”. L’absència de Torra ha aixecat alguna ampolla entre els responsables del govern municipal, ja que, segons Collboni, “s’ha trencat una tradició de l’època democràtica”.

A diferència d’altres anys, el seguici estava envoltat de fortes mesures de seguretat. Ja a la basílica la presència de la Guàrdia Urbana, els Mossos d’Esquadra i fins i tot la Policia Militar es feia nota més de l’habitual. Acompanyats per l’Àliga de Barcelona i els Gegants de la Ciutat, els regidors han fet via cap a la plaça Sant Jaume, on una gentada esperava amb ànsia els balls i els castells. Eva Parera, número 2 (de dos) de Barcelona el Canvi, ha lamentat que durant la passejada s’hagin escoltat consignes independentistes i s’ha sumat a les declaracions de Cs i PP contra el Govern per criticar la detenció de nou independentistes.

La segona Diada castellera ha sigut un èxit / ACN

Bou i el llaç groc

Superada la primera prova de foc, el segon escull era la rebuda que tindria Jaume Collboni quan sortís al balcó de l’Ajuntament, on totes les autoritats han pogut veure la pancarta de “Llibertat presos polítics” que Torra –que sí ha pujat al balcó– es nega a retirar. La plaça, plena de gom a gom, era com un mosaic ple de colors gràcies a les diferents colles castelleres que preparaven la seva actuació. Però les expectatives sempre deceben i la sortida de Collboni, a qui es veia més que còmode amb el seu càrrec temporal, ha passat sense pena ni glòria per als assistents.

Entre tots els caps es veia alguna estelada, però l’actitud general era més de festa que de reivindicació. Només uns quants joves pujats al terrat d’un edifici lateral de la plaça anticipaven alguna sorpresa d’última hora. Ni tan sols Josep Bou, regidor estrella del PP a l’Ajuntament, s’ha atrevit a despenjar el llaç groc que llueix el balcó de l’Ajuntament. Els primers i únics crits de “presos polítics, llibertat!”, aprofitant l’entreacte d’alguna de les actuacions dels gegants i els castellers, han quedat ofegats per la rèplica de part de la plaça i pel mestre de cerimònia, que no volia mal rotllos.

El final de festa ha arribat una mica a destemps, quan la majoria de regidors ja estaven al Saló de Cent fent repàs de l’actualitat –molt centrada en les detencions dels nou independentistes i les absències del dia–. Els joves que prometien sorpreses –després s’ha sabut que eren les joventuts d’ERC– han desplegat una estelada gegant per reivindicar la República catalana, una acció que ha estat corresposta amb els crits protocolaris de “Llibertat presos polítics” per bona part de la plaça. Després, tot ha continuat com si res. La plaça ha tornat als castells i les reivindicacions han quedat per un altre dia.

Més notícies
Despleguen una estelada gegant a Sant Jaume per reclamar la República catalana
Notícia: Despleguen una estelada gegant a Sant Jaume per reclamar la República catalana
Comparteix
Jovent Republicà de Barcelona ha esperat al final dels actes de la Mercè per dur a la terme l’acció reivindicativa
Crits de “presos polítics, llibertat” amb Collboni presidint el balcó de l’Ajuntament
Notícia: Crits de “presos polítics, llibertat” amb Collboni presidint el balcó de l’Ajuntament
Comparteix
El clam de diumenge es repeteix, avui amb el líder del PSC com a alcalde accidental

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa