Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
L’Estat aprova la ‘fase 0,5’ de Barcelona i l’estén a totes les regions en fase 0

La ‘fase 0,5’ barcelonina s’ha aprovat al més pur estil Café para todos. El ministre de Sanitat, Salvador Illa, acompanyat del director del CCAES, Fernando Simón, han anunciat aquest divendres l’aprovació de la proposta de la Generalitat per avançar en la desescalada a la capital catalana amb compres al comerç sense cita prèvia i biblioteques obertes però sense autoritzar encara les terrasses de bar ni les reunions familiars.

Però no només per a Barcelona, ni per a Barcelona i Madrid com també s’havia especulat, sinó per a totes les províncies de l’Estat que no canviaran de fase dilluns. Gran part de Castella i Lleó, doncs, també aplicarà mesures d’alleujament a partir de dilluns vinent dia 18 de maig. Tal com ha recalcat Illa, un 30% de la població estatal –14 milions de persones– es queda encara a la fase 0. 

En qualsevol cas, el govern espanyol valida la flexibilització del confinament que el Govern català va proposar per a Barcelona ciutat i àrea metropolitana. També ha aprovat la fase 1 completa per a les regions sanitàries de Lleida, Girona i Catalunya Central i les àrees bàsiques de salut de l’Alt Penedès i el Garraf. En canvi, ha tombat el pas del Baix Montseny a la fase 1. “Tot i que l’evolució és favorable, Catalunya segueix sent una de les comunitats amb més casos i unes condicions de mobilitat i com a nexe de comunicacions amb Europa que la posa en una situació particular que s’ha de valorar amb compte”, ha advertit Simón.

L’anomenada ‘fase zero i mig’ també inclou mesures molt esperades, com permetre vetlles funeràries en petit comitè –fins a 15 persones a l’aire lliure o 10 en espais tancats–, mercats ambulants i litúrgia als llocs de culte amb aforament limitat al 30%. 

Sense notícies del dret a manifestació

Illa ha esquivat pronunciar-se sobre l’altra proposta presentada per la Generalitat, sobre l’autorització de manifestacions i protestes amb criteris anticontagi. “No conec el pla que ha presentat el conseller Buch i no em vull pronunciar sobre un pla que no conec”, ha respost a la premsa. Les mascaretes no seran obligatòries en tot moment fora de casa, sinó que només s’exigiran en el transport públic com fins ara.

“En base al principi de cogovernança les comunitats autònomes ens han fet arribar les seves propostes, totes han estat analitzades tècnicament i en reunions bilaterals que hem fet amb fins a 10 autonomies”, ha dit Illa. També ha defensat que “la primera setmana de desescalada ha funcionat” però que la Moncloa prefereix ser prudent i “que cada pas sigui un pas segur”. “No hi ha un manual d’instruccions ni un coneixement absolut de com es comporta ni el virus ni la malatia”, ha recordat. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa