Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
ERC impedeix que s’expliquin les càrregues policials a Sants després d’haver-ho demanat en calent
  • CA

El Parlament no farà comparèixer el conseller d’Interior, Miquel Buch, per les càrregues policials que es van viure al barri de Sants el passat 19 de setembre. Així s’ha decidit en una comissió del Parlament. Les explicacions per l’actuació dels antiavalots dels Mossos d’Esquadra les havia demanat el grup de Catalunya en Comú Podem i la petició ha sortit rebutjada pels vots en contra d’ERC i JxCat i l’abstenció de C’s i el PP. La sorpresa ha estat la negativa del grup d’Esquerra Republicana, ja que diverses veus del partit n’havien demanat, en calent i a Twitter, que s’arribés fins al fons dels fets.

Entre els qui van comentar les imatges hi havia l’exdiputat al Congrés Gabriel Rufián, l’actual diputat al Parlament Ruben Wagensberg o el regidor a l’Ajuntament Jordi Coronas. El rebuig de la proposta dels comuns, doncs, anul·la de facto que pugui haver-hi explicacions institucionals sobre l’actuació policial, ja que és poc probable que cap grup demani una comissió d’investigació específica sobre aquests fets. 

En el moment de la viralització de les imatges, però, l’esperit era ben diferent. Després que activistes i entitats s’escandalitzessin per una actuació que no aclaria l’origen i la proporcionalitat dels cops, veus com la de Rufián van posicionar-se. El líder d’ERC al Congrés dels Diputats abans que es dissolguessin les corts espanyoles va assegurar que “la lleialtat a un govern també és exigir explicacions davant això”. I va rematar “quina vergonya”.

Per la seva part, el cas de Coronas xoca, a més, amb la pertinença al grup d’Ernest Maragall a l’Ajuntament. Un Maragall que també forma part del grup al Parlament que, mitjançant un representant a la Comissió d’Investigació, ha rebutjat que s’informés públicament sobre aquell operatiu. En el seu cas, Jordi Coronas va lamentar que la càrrega s’iniciés quan ja s’havia aturat l’intent de desnonament. “No pot acabar així”, va condemnar. A més, va posar en dubte que es donés la condició de “proporcionalitat”. I va demanar que s’investigués. 

Però una de les frases més difícils de fer comprendre avui és la que va publicar el diputat independent, però integrat dins d’ERC al Parlament de Catalunya, Ruben Wagensberg. “És del tot inassumible no votar a favor de la compareixença al Parlament del màxim responsable”, va piular. 

Des del Grup d’Habitatge de Sants es va mantenir des del primer moment que els cops de porra es van iniciar “sense cap justifiació“. Així, van defensar que l’únic fet pujat de to va ser que una de les persones mobilitzades va increpar verbalment un dels operaris que havia de col·laborar en el desnonament apel·lant a la seva consciència davant un desnonament. En canvi, la versió policial assegurava que s’havia arribat a “encerclar el cotxe en què havien de marxar els operaris” i que no se’ls deixava avançar. Afegia que es va intentar parlar amb els veïns i activistes presents i no es va aconseguir cap avenç en aquest sentit. Tanmateix, des del moviment antidesnonaments desmenteixen aquesta acusació i recorden que no hi ha cap imatge que mostri els fets explicats pels Mossos. 

L’actuació policial va rebre una gran atenció mediàtica perquè, a més, va causar l’atac d’epilèpsia d’una veïna que passejava pel barri tot i no estar involucrada en la defensa de l’habitatge. 

La votació al Parlament

La Comissió d’Interior del Parlament de Catalunya, que compta amb representants de tots els partits, ha rebutjat que comparegui Buch gràcies a la unió dels membres del govern, Junts per Catalunya i Esquerra Republicana. Davant del tancament de files d’aquests dos grups, els vots a favor de Catalunya en Comú Podem i el PSC han quedat sense efecte. El Partit Popular i Ciutadans s’hi han abstingut i la CUP no hi ha estat present. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa