Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
ERC demana l’acusació popular de l’Ajuntament contra Mossos i Policia Nacional per les càrregues
  • CA

Barcelona ha de recordar “el seu ADN en defensa dels drets i les llibertats” i fer amb les càrregues policials de les protestes contra la sentència del Procés, publicada el 14-O d’aquest any, el mateix paper que està fent amb les de l’1-O del 2017. És a dir: proporcionar atenció a les víctimes i exercir l’acusació popular contra els agents que es puguin identificar com a implicats en actuacions desproporcionades.

Aquesta és la demanda d’ERC per a l’equip de govern d’Ada Colau i Jaume Collboni, segons la proposició que els republicans presentaran aquesta setmana a la Comissió de Presidència, Seguretat, Drets de Ciutadania, Participació, i Seguretat i Prevenció. Ho ha anunciat aquest dilluns el portaveu del grup municipal, Jordi Coronas –tot i que la proposició la signa la portaveu adjunta, Elisenda Alamany–, que ha exposat totes les propostes que els republicans preparen per al ple de la setmana que ve i que passaran per les comissions aquesta setmana.

La peculiaritat de la demanda d’ERC és que en aquest cas, a diferència de l’1-O, hi ha agents des Mossos d’Esquadra, i no només de la Policia Nacional espanyola, els que podrien resultat implicats judicialment per aquests “abusos policials” als quals s’ha referit Coronas.

Es tracta d’un gest d’ERC coherent amb el que sempre han defensat, però que tensa la conselleria d’Interior del govern de la Generalitat, del qual forma part. Amb l’afegit que Jaume Collboni, soci de Colau en el govern municipal que ha decidir –o desestimar– prendre aquesta decisió, defensa totalment l’actuació tants dels Mossos com de la Policia Nacional davant les protestes per la sentència del 14-O: ho deixava claríssim en l’entrevista publicada divendres al TOT Barcelona​, on contraposava l’actuació del conseller Miquel Buch amb la del president, Joaquim Torra.  

A més a més de l’acusació popular, la proposició d’ERC demana un “servei permanent d’atenció a les persones víctimes d’agressions policials, vinculat a l’Oficina per la No Discriminació, amb atenció presencial, telemàtica i telefònica”. També reclama que l’Ajuntament elabori “un protocol per garantir els drets civils i llibertats públiques en l’ús de l’espai públic, protegint la ciutadania que els exerceix davant de possibles casos de violència institucional”. Dins d’aquesy protocol, hi ha d’haver l’assistència legal, social i psicològica gratuïta a les víctimes “d’agressions policials”. Segons aquest protocol, en tots “els casos de violència policial més rellevants” l’Ajuntament s’hauria de personar com a acusació popular. L’objectiu del que els republicans defineixen com a “litigis estratègics” seria obtenir “sentències favorables que permetin acabar amb males pràctiques per part dels cossos policials i avançar cap a un model de policia més democràtica”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa