Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
ERC culpa Trias, Colau i Collboni del retrocés del català a Barcelona
  • CA

L’Ajuntament de Barcelona ha de ser una peça fonamental en la normalització lingüística en tots els àmbits, públics i privats, per garantir que tots els ciutadans puguin viure en català, en occità o en la llengua de signes catalana. Així ho vol garantir ERC si assoleix l’alcaldia de la capital del país, on l’ús social del català està en clar retrocés especialment entre el jovent.

Cinc propostes per reforçar la llengua

En un acte al barri de Vilapicina-La Torre Llobeta, el candidat d’ERC, Ernest Maragall, ha presentat una bateria de cinc mesures per tal que Barcelona recuperi el seu paper cohesionador a través de la llengua catalana. “Tenim un capital d’equipaments públics disponible, que ha de ser una eina d’ubicació de socialització en català, com les biblioteques, centres cívics, escoles i centres esportius… L’ajuntament ha de definir la seva responsabilitat, posant en marxa un comissionat per la llengua que depengui de l’alcaldia”, ha detallat el candidat d’ERC. En tercer lloc, ha dit Maragall, “ja és hora que la Diputació de Barcelona s’incorpori al Consorci de Normalització Lingüística, té un pressupost de 1.000 milions, a què els dedica?”, s’ha preguntat Maragall, que ha dit que també cal recuperar les aules d’acollida a les escoles i els plans d’entorn dels ajuntaments. En aquest sentit, ERC defensa tornar a impulsar “un pla d’entorn de Barcelona compartit amb les entitats vives -Òmnium, Plataforma per la Llengua, etc“. Finalment, el candidat reclama un compromís d’ús de la llengua per part de l’Ajuntament. “El català és llengua prioritària a Barcelona, amb tota claredat, i a partir d’aquí, en cada cas trobarem l’equilibri positiu”.

Barra lliure i desídia de l’Ajuntament

Però a més, Ernest Maragall ha assenyalat responsabilitats per la situació del català a la ciutat, entenent que hi ha una “relació directa” entre les decisions d’un Ajuntament i el model cultural que defensa: “Podem dir amb tota seguretat que en bona part aquest retrocés s’enforteix amb l’època de Trias a Barcelona deixant barra lliure al turisme i al lliure mercat, amb efectes intensos en l’ús social del català, i amb els governs de Colau i Collboni és encara pitjor, una barreja d’inhibició, indiferència i resignació, perquè no han inclòs la identitat cultural i lingüística en la seva gestió”. En aquest sentit, ERC s’ha presentat com el partit que abandera “l’actitud i la concreció d’estratègies i aliances institucionals per treure aquest tap”.

“L’Estat minoritza el català”

L’expresidenta del Parlament, Carme Forcadell, alertat que la llengua “està essent constantment atacada pel govern espanyol, i ens impedeix viure plenament en català” Per això, ha dit, des dels ajuntaments “hem de treballar per garantir la quarta pota de l’estat del benestar, la llengua i la cultura”. Forcadell ha remarcat que “cal treballar per revertir des del Govern i des dels municipis”, i ha alertat que el català és “una llengua minoritzada per l’Estat, i no és llengua oficial a la UE perquè l’Estat no ho vol”.

La consellera de Cultura, Natàlia Garriga, ha explicat que quan ERC va assumir la gestió de la cultura amb la sortida de Junts del Govern, es va trobar un departament “molt prim”, amb un pressupost de l’1,2%. “Ara hem pujat a 1,5% per fer polítiques culturals i volem arribar al 2%”.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Pregunta als BotiflERCs a maig 15, 2023 | 13:27
    Pregunta als BotiflERCs maig 15, 2023 | 13:27
    On és el 75% de català a totes les escoles de Catalunya? Ja heu enviat inspectors a fer complir la llei? No, per que sou tots una colla de covards venuts.
  2. Icona del comentari de: PERELL a maig 15, 2023 | 13:35
    PERELL maig 15, 2023 | 13:35
    S'ha de tenir cara per dir això. Son els Governs mes de esquerres i democràtics que mai a tingut España els minoritzen el català i vosaltres , els de ER ( fa temps que us heu tret la C de Catalunya dons sabeu que nomes de nombrar-la perdeu els vots dels catalanofobics que voleu captar per eixamplar la base) , fa 7 anys que aproveu els pressupostis de PSOE-PODEMOS a canvi de res. Heu donat suport al govern de Ada Colau i de Collboni i tampoc heu fet res de profit pel català, ni a les escoles ni a les universitats. Valls també a canvi de res. Fa tres anys que teniu el govern de la Generalitat.
  3. Icona del comentari de: Cal tenir-los quadrats a maig 15, 2023 | 13:57
    Cal tenir-los quadrats maig 15, 2023 | 13:57
    La solució és posar el Rufián de conseller de política lingüística i la conselleria a Santaco.
  4. Icona del comentari de: Ramon a maig 15, 2023 | 14:12
    Ramon maig 15, 2023 | 14:12
    Es que em pixo de riure!!
  5. Icona del comentari de: Miren a maig 15, 2023 | 14:14
    Miren maig 15, 2023 | 14:14
    (És que no entenc, quina mena de discriminació hi ha que alguns puguin dir les bajanades que vulguin i insults de tota mena i no publiqueu aquest comentari que envio per 3a vegada.) Temes electorals: Okupes; bandera de la ultradreta i la CUP, a a inversa, clar. Rodalies/dependència; zero al PSOE, i de retruc al nostre govern, per "inèrcia" i també per pactar amb PSOE. Gestió de l'aigua-sequera/dependència; però també deixadesa, manca de visió, no veure el problema fins que et cau a sobre i quedar-se paralitzat. Llengua, no hi ha problema (sembla, des del govern) abandonament total. Habitatge; tema central, ara tots a l'una, cal fer... coses!!, les eleccions ja estan aquí, queda clar. Autonomisme/dependència i... "Que hay de lo nuestro?" Tots, però tots s'han oblidat perquè estan on estan gràcies als vots de la gent. Us demano que deixeu de tirar-vos els plats pel cap i us poseu a treballar pel país d'una punyetera vegada.
    • Icona del comentari de: Eloi a maig 15, 2023 | 19:22
      Eloi maig 15, 2023 | 19:22
      No poden. No en saben. L'únic que els mou és la juguesca partidista d'ocupar càrrecs pels que no tenen capacitats però si que els porta a remenar calers públics i endolls; cosa que els agrada molt. Un negoci que no el trobarien en cap altre lloc.
  6. Icona del comentari de: DVC Badalona a maig 15, 2023 | 14:21
    DVC Badalona maig 15, 2023 | 14:21
    Prodrieu començar per la Guàrdia Urbana. Quina pensa que fan en temes de llengua. podrien catalanitzar les comunicacions per ràdio entre ells, la primera llengua que fan servir quan se t'adrecen. etc, etc. Avançariem molt, la fariem més present. Ens hem de creure que el català és la nostra llengua pròpia, encara que en sapiguem d'altres.
  7. Icona del comentari de: Eloi a maig 15, 2023 | 14:35
    Eloi maig 15, 2023 | 14:35
    Amb aquest arguments poca-soltes només demostren la incompetència i que van amb el cul apretat de por que no els vulgui ni la família.
  8. Icona del comentari de: Guillem.? a maig 15, 2023 | 14:47
    Guillem.? maig 15, 2023 | 14:47
    Home!! Vols dir que vosaltres no jeu blanquejat i prestigiat el fet de parlar castella amb el vostre Rufiàn? No haviem quedat que la llengua propia de Caralunya era el catala?
  9. Icona del comentari de: J a maig 15, 2023 | 16:03
    J maig 15, 2023 | 16:03
    Voleu dir que aquests que es diuen esquerra republicana castellana, tenen el cap amoblat per conduir i gestionar alguna cosa…per mi estan malalts
  10. Icona del comentari de: Manel a maig 15, 2023 | 16:22
    Manel maig 15, 2023 | 16:22
    La competència de la llengua es sobre el territori i no sobre les ciutats així doncs al vostre govern de merda amb el molt honorable fdgpAragonès

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa