Els metges insten Salut a desobeir Madrid sobre la vacuna d’AstraZeneca

El Col·legi de Metges de Barcelona defensa que s'administri a majors de 55 anys amb o sense aval de l'Estat

El president del Col·legi de Metges de Barcelona, Jaume Padrós, ha instat la consellera de Salut, Alba Vergés, a desobeir i administrar la vacuna d’AstraZeneca “a tots els grups d’edat” si el Ministeri de Sanitat no canvia el criteri “en breu”. Sanitat va establir que aquest vaccí s’administrés només fins als 55 anys, mentre que el Govern demana que sigui fins als 65. Padrós demana que es prengui aquesta decisió “atenent a criteris ètics, clínics, de risc i d’evidència” i assegura que els metges hi donaran suport.

Padrós havia demanat aquest dijous a la ministra de Sanitat, Cristina Darias, que eliminés aquesta limitació “inadmissible”. Padrós posa sobre la taula que altres països europeus ja estan posant la vacuna en majors de 55 anys i lamenta que s’està vacunant personal no essencial de poc risc “quan la majoria de majors de 80 anys que viuen a casa o pacients de risc encara no han estat vacunats”. “La població més vulnerable ha de ser la primera i principal prioritat”, manifesta.

Rebat l’argument que ha donat el Ministeri sobre la suposada manca d’evidència al plantejar que tampoc hagués existit per a la gent de més de 90 anys a qui s’ha administrat la de Pfizer. Afegeix que l’Agència Europea del Medicament no va explicitar cap limitació d’edat per aquest col·lectiu i per això creu que aquesta autolimitació “no té ara justificació i és inadmissible perquè a la pràctica s’estan vulnerant els criteris de la pròpia UE sobre la priorització dels grups de major risc”.

Ha afegit que l’Agència Europea del Medicament no va explicitar cap limitació d’edat per aquest col·lectiu i per això creu que aquesta autolimitació “no té ara justificació i és inadmissible perquè a la pràctica s’estan vulnerant els criteris de la pròpia UE sobre la priorització dels grups de major risc”.

No hi ha justificació

En declaracions a l’ACN, ha insistit que “no hi ha justificació” per mantenir la limitació a 55 anys i ha posat com a exemple que països que també l’havien establert ja han rectificat, ja que l’evidència que hi ha ara “no és la que hi havia fa dos mesos”. Per a Padrós, s’estan “alterant els protocols de vacunació” i “saltant els grups de prioritat de risc”.

En cas que el Ministeri no accepti fer aquest canvi aviat, Padrós ha afirmat que la Conselleria de Salut hauria d’actuar de manera “unilateral” i ampliar la franja d’edat d’aquesta vacuna per arribar als més vulnerables, tenint en compte el context d’escassetat de dosis.

Comentaris

  Un de pas 05/03/2021 4:26 pm
  Jo encara diria més, si amb la primera dosis, ja no arribes a la UCI... I no està gens clar que no ens haguem de vacunar d'aquí un any... Perquè no passem de segones dosis i així avencem molt més i ja veurem com seguim? Volem aturar la pandèmia o tenir contents els vacunats a costa de la cultura de pelotazo vacuna?
  Lleida 06/03/2021 8:34 am
  Jo no la vull!!!!! Pq?
  Lleida 06/03/2021 8:36 am
  On són totes les altres vacunes ? O potser no les poden pagar i esperen que els hi regalin

Nou comentari