Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Els comuns aigualeixen una moció contra la monarquia per pactar-la amb el PSC

Els comuns d’Ada Colau han hagut de renunciar a “revisar els privilegis de la Monarquia” per aconseguir el vot del PSC i no esquerdar el govern bipartit en públic. BComú havia presentat una proposició a l’Ajuntament de Barcelona –com està fent en altres consistoris– contra la Corona espanyola, que insta el Congrés arran dels recents escàndols de corrupció del rei emèrit Joan Carles I.

Els socialistes, molt menys contundents amb la Casa Reial, han forçat un canvi en el text votat: el redactat pactat ja no parla de “privilegis” sinó que demana genèricament “revisar els aforaments dels càrrecs públics i dels membres de la família reial”. “La proposició d’avui vagi per davant que no és un plebiscit sobre monarquia o república”, ha excusat el regidor Marc Serra (Bcomú) en presentar la moció. “Cada regidor té la seva sensibilitat i cada organització política té el seu posicionament”, ha deixat clar.

A falta d’un text més contundent, Serra s’ha esplaiat en relatar la seva posició personal i la del seu partit sobre la Casa Reial. “La monarquia és una institució caduca, impròpia d’una democràcia avançada i que cal abolir”. Ha dit que “com a ciutadà” voldria un referèndum “ben aviat” per triar entre monarquia i república, però ha reconegut que “no és l’objecte d’aquesta proposició”.

El propòsit, ha contraposat, és reaccionar de forma “contundent” a les informacions publicades per la premsa. “Cal que tots i cadascun d’aquests fets siguin investigats i jutjats i per fer-ho cal generar una aliança el més àmplia possible que trenqui amb el mur de la inviolabilitat de la Casa Reial”, ha subratllat. 

L’èmfasi republicà no li ha estalviat a Serra les crítiques de l’oposició: els independentistes han trobat massa tous als comuns i els constitucionalistes li han retret que qüestioni el Cap d’Estat. El PSC no ha intervingut amb veu pròpia al debat.

“En cinc anys han passat d’enviar a les catacumbes el retrat del monarca Joan Carles I a presentar una proposició que demana unes reformetes de la monarquia”, li ha etzibat Elisenda Alamany (ERC). “Vostès no estan al govern de l’Estat i tenen ministres i el BOE? No tenen cap instrument més eficaç que una comissió de l’Ajuntament de Barcelona?”, ha inquirit Jordi Martí Galbis.

“És un assetjament vergonyós i repugnant el que està fent Podemos, amb la complaença del PSOE, a la Monarquia”, ha defensat Paco Sierra (Cs). “La república a Espanya ens ha anat molt malament”, ha argumentat Josep Bou (PP). “La corrupció d’un home acaba amb la monarquia?”, ha preguntat Manuel Valls, que ho ha comparat amb abolir la Generalitat per “la corrupció de Jordi Pujol i el cas 3%”.

Nou comentari

Comparteix