El tret de sortida oficial a la campanya electoral enguany no ha anat acompanyat de la publicació de tots els programes electorals. Diverses candidatures han endarrerit la difusió d’aquest document clau, per estrès organitzatiu però també per por a que altres alcaldables els copiïn les idees. Manuel Valls va ser el primer en publicar el seu, seguit de Barcelona és Capital, la CUP, Barcelona en Comú i el PSC. Junts per Catalunya, ERC i el PP s’esperaran uns dies més per desvetllar la totalitat del seu projecte.

Tot i així, les promeses electorals ja fa dos mesos que han formen part de la vida política quotidiana. Els candidats s’afanyen a anunciar les seves mesures estrella per aconseguir espai als mitjans de comunicació i marcar els temes del debat. Lloguer assequible, seguretat i contaminació han estat molt presents en la precampanya i se’ls han afegit darrerament propostes per acollir institucions i esdeveniments de l’Estat i del món. Al TOT Barcelona hem fet un repàs a les principals promeses electorals i n’hem triat 3 destacades i curioses per a cada candidat.

Ada Colau – Barcelona en Comú

Programa complet interactiu

 1. Augmentar fins al 50% la reserva del 30% de sostre protegit al centre de la ciutat. Si revalida l’Alcaldia incrementarà la quota obligatòria per assegurar la presència de lloguers assequibles a 6 territoris d’alta demanda: tot Ciutat Vella, tot l’Eixample i els barris Vila de Gràcia, Camp del Grassot, Poble-sec i Poblenou. I estudiarà si cal estendre-la a Sants, Hostafrancs i Les Corts. La reserva del 30% està actualment als tribunals. També s’ha compromès a fer 1.500 pisos assequibles a l’any i reservar pressupost ”per adquirir paquets d’habitatges protegits” sorgits de l’aplicació del 30% a fi d’evitar ”que passin al mercat lliure al cap d’uns anys”.
 2. “Revolució verda” a l’Eixample. Els comuns preveuen ”estendre la xarxa d’eixos verds” al districte i citen específicament els carrers Rosselló, Provença, Consell de Cent, Ausiàs March, Rocafort, Girona i Sicília. La unió de dos eixos generaria ”una plaça nova per a cada barri”. També volen introduir un sistema semafòric que limiti la velocitat a 30 km/h als carrers secundaris i 50 km/h als principals i pacificar els entorns de les escoles i convertir-les en ”refugis climàtics”. A més proposen canviar de sentit Alí Bei per millorar les entrades i sortides d’autobusos de l’Estació del Nord.
 3. Barcelona, ciutat lliure de plàstics. BComú proposa desenvolupar una de les línies del programa metropolità de gestió de residus 2019-2025 (PREMET25) amb mesures com ”generalitzar l’ús de gots reutilitzables en els actes privats que tinguin lloc en espais i recintes públics i en les dependències municipals”, després d’haver-lo provat en festes majors i festivals. També vol promoure ”un sistema de tasses reutilitzables per a begudes calentes”, que es puguin recollir i retornar en qualsevol establiment metropolità a imatge d’un pla pilot de Friburg al que participen un centenar de locals. A més impulsarien un ”servei de vaixella reutilitzable i alternatives compostables” i l’ús d’ampolles d’aigua reutilitzables i el consum d’aigua d’aixeta a la restauració, mentre que buscarien alternatives a les safates de plàstic i als bolquers d’un sol ús a les escoles bressol.

Quim Forn – Junts per Cat

 1. Pla del Vianant i corredors verds. La cap de llista en funcions Elsa Artadi ha avançat les línies estratègiques d’un doble pla per ”fer que la natura entri a la ciutat” i ”posar al vianant al centre de la mobilitat”, com a seqüela del projecte ‘Portes de Collserola’ del passat mandat. Consistiria en redissenyar carrers perquè siguin corredors verds de Collserola a la Ciutadella i de Montjuïc al Besòs. Tindrien més zones d’ombra, il·luminació i mobiliari, ajardinament longitudinal, millor regulació dels semàfors, trànsit pacificat i voreres més amples. També s’hi eliminaria l’aparcament en superfície en favor de parkings subterranis i es baixarien a calçades pacificades els patinets elèctrics i bicis.
 2. Programa Súper 70. Atenció integral personalitzada a les persones grans d’acord amb les seves necessitats sòcio-sanitàries. L’ajuntament crearia una xarxa de prestacions i serveis sanitaris, social i d’oci, ampliant i coordinant millor recursos ja existents com residències, el Servei d’Atenció Domiciliària, els projectes Vincles i Radars, la Teleassistència, l’Aula d’Extenció Universitària, programes de vacances i la sensorització d’habitatges.
 3. Recàrrec municipal a la taxa turística, fins per doblar-ne l’import. JxCat calcula que l’ajuntament podria ingressar 30 milions d’euros extra, que es sumarien als 15 actuals. Els destinaria a la construcció de pisos públics i la promoció de segments turístics sostenibles. També vol ”impulsar que els hotels i empreses millorin el seu entorn, de la mateixa forma que ja s’havia fet a Ciutat Vella” i demanar el ”compromís” empresarial de ”posar en valor les condicions de treball” amb l’exigència d’un salari mínim, igualtat de gènere i inserció de discapacitats. Proposen, a més, que els autocars turístics paguin ”un títol específic” i s’estudiï crear ”un sistema d’entrades com al Parc Güell” a les zones de major aglomeració.

Manuel Valls – Barcelona pel Canvi-Ciutadans

Programa electoral complet, en aquest enllaç

 1. Pla de xoc per a la Guàrdia Urbana. L’ex primer ministre promet ”una promoció d’urgència de 600 agents els primers 12 mesos i de 300 els tres anys posteriors” per aconseguir un cos de 4.500 efectius al final del mandat enfront dels actuals 3.000. També vol restituir el nom i funcions de la Unitat de suport policial (USP) i pactar amb la Generalitat l’increment de Mossos d’Esquadra.
 2. Dedicar el Castell de Montjuïc al canvi climàtic. El programa electoral inclou una mesura poc difosa pel candidat encara: crear un Observatori internacional de ciutats mediterrànies contra el canvi climàtic, ubicat al castell de Montjuïc, que ara es destina a centre d’interpretació del propi monument, espai d’exposicions temporals i mirador. Tot i que sense detallar com ho encabiria en el reduït espai interior de què disposa la fortalesa, l’equip de Valls assegura que crearia un ”projecte museogràfic presencial i virtual per explicar què és el canvi climàtic” i què fan ciutats sòcies de l’observatori com Sevilla, Marsella, Palerm, Tel Aviv o Beirut.
 3. Nou ús del Morrot i desdoblament de la Ronda Litoral. La llista de Cs rescata una de les idees estrella de Xavier Trias a les eleccions de 2011: la transformació de la franja litoral entre el Poble-sec i la Marina, a la falda de Montjuïc, per desmantellar la terminal ferroviària que hi ha ara i fer-hi ”un nou àmbit productiu”. La Ronda guanyaria capacitat amb la construcció d’uns laterals nous. Ara bé, les dues actuacions les faria el ministeri de Foment i per tant que es facin realitat depèn fonamentalment de la negociació amb l’Estat.

Ernest Maragall – ERC

 1. Pla ‘Barcelona posa’t verda’. Els republicans llancen un remake del pla olímpic de subvencions a la rehabilitació d’edificis privats, enfocat ara a l’eficiència energètica. El candidat ha promès ”plans de rehabilitació a gran escala” per crear llocs de treball al sector de la construcció. Les ajudes públiques estarien condicionades a la instal·lació de sistemes de generació d’energia –plaques socials, sobretot– i d’estalvi en el consum.
 2. 15.000 habitatges de lloguer social en dos mandats. Maragall puja l’aposta de Colau però la reparteix entre dos mandats per sortejar la lentitud administrativa. També va estimar al Col·legi d’Enginyers de camins que a Barcelona hi ha sòl per fer 20.000 habitatges nous, pel que uns quants va defensar delegar-los en el sector privat amb condicions.
 3. Justícia de proximitat recuperant els jutjats de pau. El candidat també ha avançat la voluntat d’aplicar a Barcelona la figura del jutge de pau, que funciona en municipis on no hi ha jutjats de primera instància. L’objectiu seria descongestionar els tribunals barcelonins assumint sobretot la tramitació de delictes menors com els furts. La mesura és també una repesca dels anys 90: el govern municipal de Pasqual Maragall ja la va incloure al seu PAM 1992-1995 i volia que constés a la Carta Municipal, però finalment va caure del text aprovat al Parlament l’any 1998.

 

 

 

 

Jaume Collboni – PSC

Programa complet en PDF online

 1. Expo 2030 a la Fira de Montjuïc. El socialista va llançar a principis de campanya la idea d’organitzar una Exposició Internacional entre 2029 i 2030, coincidint amb el centenari de la que va transformar Montjuïc el 1929. Si és alcalde, promet presentar una candidatura el 2021 i crear durant els primers 100 dies de mandat una “oficina tècnica” amb les diferents administracions i la societat civil. La temàtica de l’esdeveniment serien els Objectius per un Desenvolupament Sostenible de la ONU i les indústries creatives i digitals. El projecte aspira a ressuscitar els vells pavellons de la plaça Espanya, que la Fira ja preveu modernitzar en els propers 10 anys vista, i a rellançar l’estancat perllongament de la L2 del metro des de Paral·lel fins a l’Aeroport amb un túnel sota la muntanya.
 2. Pla ‘Barcelona fàcil’ sense taxa d’inici de l’activitat econòmica. El candidat ha apostat per eliminar el tribut municipal, que recapta al voltant d’un milió d’euros a la capital catalana, com a punta de llança d’un paquet de mesures de dinamització econòmica. Segons el tipus de servei que presta l’empresa, l’impost va de 227 a 1.555 euros, segons Collboni. El pla també inclouria canvis en la concessió de llicències.
 3. La Ciutadella, campus científic obert al mar. El PSC recull els eixos bàsics del Pla Estratègic de l’Ajuntament per ampliar el parc cap a la Barcelona amb una passarel·la sobre les vies infrautilitzades de l’estació de França. Aposta, però, per dedicar els equipaments emblemàtics a la recerca: el Castell dels Tres Dragons acolliria activitats de l’Institut de Biologia Evolutiva (UPF – CSIC) i una exposició permanent visitable, el Museu Martorell passaria a ser una biblioteca universitària i es destinarien a ”àgora pública” polivalent l’Hivernable i l’Umbracle després de rehabilitar-los. També planteja obrir el parc canviant la reixa perimetral per un tancat més permeable i un accés pel carrer Wellington que no concreta com salvaria la franja que ocupa el zoo.

Josep Bou – PP

 1. Nova “brigada de 500 homes” a la Guàrdia Urbana. Bou vol crear una unitat especial amb ”armes llargues automàtiques i semiautomàtiques” formada per agents del propi cos i també reclutats dels antiavalots de Mossos d’Esquadra i d’unitats de l’Exèrcit com la de paracaigudisme. Entre les funcions hi hauria perseguir manters i desocupar immobles. Seria la mesura estrella d’un pla més ampli per ”rearmar moralment” la policia local. També proposa que Barcelona aculli “una desfilada militar” com la de Madrid per fomentar el vincle emocional entre veïns i Exèrcit espanyol. 
 2. Obrir delegacions dels museus madrilenys d’El Prado i Reina Sofia. L’empresari fitxat per Pablo Casado proposa ubicar les sucursals dels centres d’art en dos edificis estatals  infrautilitzats: el Banc d’Espanya a plaça Catalunya i Correus a Via Laietana. S’hi exposarien part de les peces que les seus de Madrid tenen en reserva als magatzems i Bou confia que alguna de les obres traslladades seria de Salvador Dalí. No veu bé, en canvi, emmarcar aquestes delegacions en una visió de bicapitalitat cultural d’Espanya perquè creu que  Barcelona ha de seguir un camí propi com a ”capital del Mediterrani”.
 3. Construir 8.000 habitatges amb lloguers màxims de 300 euros. El popular vol aconseguir-ho “posant a treballar” als arquitectes municipals i els ubicaria en solars edificables de la ciutat, sense detallar barris. A més rebutja la reserva d’habitatge del 30% que ha aprovat Ada Colau.

Anna Saliente – CUP-Capgirem Barcelona

Programa complet en aquest document PDF

 1. Jornada de 35h a l’administració i la contractació pública. La CUP proposa ”repartir el treball” i reduir la jornada laboral estàndard de 40 a 35h setmanals –sense retallar salari– per afavorir la corresponsabilitat en les tasques de cura. Sou mínim de 1.200 euros/mes. L’Administració local obriria camí a aquest canvi, que voldrien que anés més enllà de Barcelona, aplicant-lo primer als funcionaris i exigint-lo en tots els serveis subcontractats. A més, impulsaria una ordenança de treball i un cos d’inspectors per vigilar que al sector privat, especialment a la restauració: ”Multes municipals als transgressors i expropiació si acomiaden i/o volen deslocalitzar, per a deixar les empreses sota el control de les treballadores”.
 2. No externalitzar més i reabsorbir la gestió directa: Municipalització de serveis turístics per finançar les noves contractacions que exigiria l’escurçament de jornades, amb especial èmfasi en turisme. Així, plantegen internalitzar la gestió del Bus Turístic i la llançadora al Park Güell i ”avançar cap a la municipalització del parc hoteler” per exemple expropiant ”els darrers dos hotels oberts al barri de Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera”. També suprimirien l’aportació de 4,5 milions d’euros anuals al Consorci del Turisme.
 3. Drets de les dones que exerceixen prostitució. La candidatura contempla que l’Ajuntament estableixi carrers o àrees on les prostitutes puguin oferir els serveis sexuals ”en condicions dignes de seguretat i salubritat”. En lloc del ‘barri vermell’ d’Amsterdam, que veuen ”obsolet”, proposen ”incorporar als Plans d’Usos les llicències per a meublés i pisos on es realitzen serveis sexuals”. També volen ”derogar de forma immediata” l’ordenança de civisme, que inclou multes a clients i prostitutes.

Jordi Graupera (BCAP-Primàries)

Programa i les 10 prioritats escollides per les bases

 1. Peatge de congestió i tarifa plana de transport. La llista de Primàries posa molt èmfasi en la contaminació i planteja instaurar un peatge per als cotxes contaminants que vulguin accedir a Barcelona. També vol “incentivar la intermodalitat i deixar enrere l’ús de vehicles privats a través de models tarifaris integrats de tarifa plana, amb tarificació social i avançant cap a la gratuïtat”.
 2. Destinar edificis de l’Estat a la recerca. BCAP situa com a prioritat “recuperar els edificis i terrenys de l’Estat al front marítim” i destinar-los a una xarxa de centres de recerca i innovació “que faci de contrapès al monopoli turístic i visualitzi el conflicte amb l’ocupació” espanyola. 
 3. Guàrdia Urbana amb capacitat per investigar. La candidatura proposa un Model Integrat de Policia Intel·ligent que incorpori més noves tecnologies per “analitzar les reaccions policials a cada zona, ser més transparents i eficients, visualitzar problemes crònics, rendir comptes i treballar des de la proximitat”.

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Joan Nada a maig 09, 2019 | 23:40
  Joan Nada maig 09, 2019 | 23:40
  Impressionant el cinisme del sr. Valls: Dedicar el castell de Montjuïc al canvi climàtic, pèro desdoblar la Ronda Litoral per convidar a un major l'ús del cotxe. En general es troba a faltar que els candidats es comencin a prendre seriosament el transport públic abans de sugerir ocurrències populistes, pèro vaja.
 2. Icona del comentari de: Josep Pagès i Canaleta de Cardedeu UN CATALÀ I CULER EMPRENYAT   ,, QUE NO ANIRA PAS A VOTAR  A CAP PARTIT POLITIC FAIXIN LES PROMESES ELECTORALS QUE FAIXIN MASSA TARD PER QUE POGUI CREURE JA EN ELS I ELLES a maig 10, 2019 | 10:35
  Josep Pagès i Canaleta de Cardedeu UN CATALÀ I CULER EMPRENYAT ,, QUE NO ANIRA PAS A VOTAR A CAP PARTIT POLITIC FAIXIN LES PROMESES ELECTORALS QUE FAIXIN MASSA TARD PER QUE POGUI CREURE JA EN ELS I ELLES maig 10, 2019 | 10:35
  En Campanya Electoral LES PROMESES ELECTORALS No tenen CAP VALOR NO SON DE FIAR . nOMES ESTAN FETES per enganyar a la GENT Per que votin un partit politic U Dire de unaltra manera ¿ AVEURE QUI LA DIU MES GROSSA ? Con mes gran és la promesa mes gran sera la posibilitat no la cumpla es aixis de facil de entendra ES FACIL DE ENGANYAR A LA GENT ami no per que no pensu pas ANAR A VOTAR EL 26-M VISCA LA ABSTENCIÓ ANAR A VOTAR NO GRACIAS No serbeix d
 3. Icona del comentari de: Kiko a maig 10, 2019 | 10:57
  Kiko maig 10, 2019 | 10:57
  El vot útil de cara a la República Catalana, són ERC, CUP o JxCat. Els Ajuntaments són importants per si s´aplica un 155, són una de les poques institucions que no és poden suspendre ni agafar el control directe desde Madrid, cal tenir ajuntaments independentistes.
 4. Icona del comentari de: Pitxolí a maig 10, 2019 | 13:37
  Pitxolí maig 10, 2019 | 13:37
  «... l'Aula d'extinció Universitària... ». Aquesta «extinció» deu ser perquè els polítics ens puguin enredar més fàcilment, als ciutadans. També va de bracet amb la globalització, que, com és sabut, sempre iguala per la banda baixa.

Nou comentari

Comparteix