Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Maragall demana el vot útil als independentistes i progressistes: “Sabré fer-ne un bon ús”
  • CA

Esquerra ha subratllat la reivindicació de vot útil a la ciutat de Barcelona en l’acte final de campanya aquest divendres al Bon Pastor. Ernest Maragall i Elisenda Alamany, acompanyats en persona i en vídeo de la plana major del partit, han demanat a l’electorat independentista i als progressistes de la capital que triïn la papereta del principal rival d’Ada Colau segons totes les enquestes. Els sondejos dibuixen pràcticament un empat tècnic i, com han recalcat els republicans a cadascuna de les intervencions, realment “pot anar d’un sol vot”.

Maragall, que ha estat reticent a demanar el vot directament –fins i tot al debat de TV3– durant la campanya, ha explicitat la petició de suport a les urnes aquest diumenge. “Demano el vot a tots els ciutadans crítics amb el govern d’Ada Colau i molt especialment als d’esquerres, que són la majoria i volen un progressisme real de transformació i no de fotos”, ha defensat. “I encara més fort el demano a tots els independentistes: sabré fer-ne bon ús d’aquest vot, sabré posar-lo al servei del projecte de la República, de la llibertat i la dignitat”, ha dit. Ha promès que si és alcalde serà molt conscient d’aquest préstec i el tornarà “multiplicat” en forma de “drets i llibertats” i de polítiques d’esquerres.

Ha presentat els comicis municipals com “un binomi” entre ell i “posar Barcelona al servei de Madrid i d’un pacte PSOE-Podemos i del constitucionalisme”, que és el que al seu parer significaria la reelecció d’Ada Colau. “Si voleu una Barcelona capital de la República per primer cop en 80 anys, si voleu la independència, digueu a tothom que voti ERC”, ha simplificat.

Ovacions per a Itziar González i Eisenda Alamany

L’alcaldable ha lluït també suports d’última hora, amb referents progressistes com l’activista contra la corrupció Simona Levi i l’arquitecta i exregidora socialista Itziar González, ambdues considerades fins ara a l’òrbita dels comuns. També en les darreres hores s’ha pronunciat en favor dels republicans l’antropòleg Manuel Delgado, intel·lectual de capçalera de la CUP. Dels tres González era l’única present a l’acte i s’ha emportat una sonora ovació del mig miler de persones que han omplert el poliesportiu del Bon Pastor aquest vespre.

L'arquitecta i exregidora de Ciutat Vella, Itziar González, al míting final de Maragall / ERC Barcelona

L’arquitecta i exregidora de Ciutat Vella, Itziar González, al míting final de Maragall / ERC Barcelona

Però per aplaudiments els que ha aixecat l’exparlamentària d’En Comú Podem i ara número 2 de Maragall, Elisenda Alamany, que s’ha emocionat en començar a parlar davant la militància d’ERC i ha acabat el discurs entre crits d’independència. “Sóc on he de ser en un moment de brutalitat i d’injustícia, al costat que toca estar i vull que Barcelona es posi a aquest costat també”, ha proclamat com a justificació del seu recent canvi de sigla política.

Alamany no s’ha tallat ni un pèl en criticar a la seva excap de files, Ada Colau: “A l’stablishment ja només els queda un cartutx i a contracor; ho van intentar amb Manuel Valls, amb Jaume Collboni i ara Ada Colau és el seu mal menor“. En contrast ha reivindicat ERC com “l’única candidatura que no es posarà de perfil quan li preguntin pel seu posicionament sobre Catalunya ni sobre les desigualtats a la ciutat” i ha carregat contra els qui volen “una Barcelona aïllada del país”. Tot i reconèixer el proper consistori electe serà “divers i plural” i exigirà arribar a acords, ha recordat també que a les eleccions locals en última instància es converteix en alcalde “qui tingui més vots, només un més”.

Junqueras, Romeva i Rovira arenguen des de la pantalla

L’acte electoral ha durat més de dues hores i ha comptat també amb les intervencions dels principals dirigents del partit, tant els que ocupen càrrecs públics com els empresonats i exiliats. Han pujat a l’escenari els candidats europeus Marc Casanova i Diana Riba; la portaveu del partit, Marta Vilalta; el president del Parlament, Roger Torrent; i el president adjunt del partit i vicepresident del Govern, Pere Aragonès. A més de donar suport a Ernest Maragall, han reivindicat el vot per Oriol Junqueras per “trencar els murs de la presó” i fer-lo “entrar somrient al Parlament Europeu com ja va fer al Congrés dels Diputats” dimarts. “Si es pensaven que es quedaria emmordassat, no defallirem i farem que guanyi diumenge!”, ha proclamat el .

El mateix Junqueras ha advertit que el seu somriure a la cambra espanyola “no és res comparat amb el de diumenge” tancats a la cel·la i dilluns quan al Tribunal Suprem s’assabentin de tots els detalls dels resultats a través dels seus advocats. “Penseu en nosaltres i en l’alegria que tindrem en saber que heu treballant tant per maximitzar els nostres resultats!”, ha dit. Ha defensat el valor de fer seure a l’escó europeu un pres polític i “defensar amb plenitud la candidatura a la presidència de la Comissió Europea”, per “posar davant dels ulls de tothom la profunda injustícia de tenir tancats uns innocents”. “Deixeu-nos ser el més útils possible per la llibertat, no ens negueu aquests vots que ens són imprescindibles”, ha implorat.

Diana Ribas, número 2 de la llista europea i dona de Raúl Romeva, ha recordat que el seu marit solia nadar cada setmana precisament a la piscina del poliesportiu on s’ha celebrat el míting. “A tots els que ens volen vençuts, els diem que dilluns entrarem a les institucions amb força: No han pogut, no poden i no podran!”, ha defensat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa