Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
“Valls és la millor aposta” vs. “Hitler també va ser votat”: duel de candidats gitanos
  • CA

“Valls és la millor aposta per a la comunitat gitana”. “A Hitler també el van votar i després es van adonar que tenien un fusell a les mans”. Són dues frases pronunciades per gitanos de la ciutat. Tot i que els uneix l’origen, Pedro Vargas Heredia i Ricard Valentí representen la comunitat gitana amb sigles oposades. Vargas Heredia és el número 17 de la llista de Manuel Valls i Valentí ocupa el lloc 24 de la candidatura de JxCat. L’un i l’altre vetllaran per donar veu als gitanos en les eleccions municipals de Barcelona el 26M. L’enfocament de cadascun, però, és ben diferent.

Pedro Vargas Heredia té 21 anys, estudia dret a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i sempre ha tingut inquietuds polítiques, tal com explica en una conversa amb el TOT Barcelona. D’ell és la frase “Valls és la millor aposta per a la comunitat gitana”, ja que considera que l’ex primer ministre francès està compromès amb la “diversitat”. Del projecte del candidat amb el suport de Ciutadans opina que és “il·lusionant, progressista i integrador”.

Si bé Vargas aspira a ser l’interlocutor entre Valls i la comunitat gitana, Ricard Valentí augura que l’ex primer ministre francès no podrà tenir una “bona relació” amb tota la comunitat. “Els gitanos catalans no volen un alcalde d’extrema dreta o un que va expulsar gitanos del seu país”, avisa. El número 24 de la llista de Quim Forn i Elsa Artadi considera que Valls segueix “odiant” els gitanos. “Potser ara ens odia una mica menys perquè ha conegut alguns gitanos”, concedeix. “Potser ara ens odia un 30% i abans un 50%”, ironitza. I sentencia amb una comparació: “A Hitler també el van votar i tothom pensava que era un regal diví, fins que es van adonar que tenien un fusell a les mans i estaven en guerra”.

Les expulsions de gitanos a França són “fal·làcies”

De les expulsions de milers de gitanos que Valls va ordenar quan era ministre d’Interior a França -un fet que provoca el rebuig de part de la comunitat gitana barcelonina- Vargas diu que són “fal·làcies”. Per a ell, és fals afirmar que Valls va expulsar milers de gitanos de França pel seu origen. El membre de la llista de Valls i activista gitano afegeix que les expulsions es van fer perquè les condicions en què vivien els gitanos eren “insalubres” i perquè als camps on vivien hi havia tràfic de persones. “Els que el critiquen per aquest motiu no entenen la realitat darrere de les expulsions”, justifica.

“Hi ha gent que viu al carrer i no se l’expulsa de Barcelona”, argumenta el número 24 de JxCat. Així contesta el president de l’Associació de Joves Gitanos de Gràcia a les “fal·làcies” a què fa referència Vargas. Valentí critica Valls per les expulsions de gitanos a França, i explica que l’associació que presideix es reunirà amb “tots” els candidats menys amb Valls. “Dono suport a combatre el feixisme, no a reunir-me amb ell”, diu.

La comunitat gitana, infrarepresentada

Vargas admet que el candidat amb el suport de Ciutadans “necessitava” un gitano a la llista perquè vol “donar veu” a la comunitat. Defensa que la llista de Valls treballarà per la “inclusió”.

A Ricard Valentí li van oferir formar part de la candidatura un divendres a la nit i no ho va dubtar. Relata que sempre ha tingut bona relació amb les conselleres de districte del PDECat a Gràcia, i que l’exalcalde Xavier Trias “es va portar bé” amb la comunitat gitana. A més, la llista de JxCat coincideix amb els seus ideals: “Independència a mort”. Per a Valentí, els gitanos han de donar “gràcies” a Catalunya, país que qualifica de “mare”. Per aquest motiu, creu que la comunitat gitana ha de donar suport a partits catalanistes.

I advereteix que la comunitat gitana no està ben representada a les llistes electorals. “Hi podria haver més gitanos a les candidatures”, lamenta. Valentí i Vargas són els únics gitanos que concorren a les eleccions, després que el cantant Sicus Carbonell abandonés la llista d’ERC per unes polèmiques declaracions sobre els gais.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa